Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα Ελλάδος-Κύπρου ενάντια στην τουρκική προκλητικότητα

Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα Ελλάδος-Κύπρου ενάντια στην τουρκική προκλητικότητα

Σημαντικό μήνυμα προστασίας των ερευνητικών πλοίων της ExxonMobil από την τουρκική επιθετικότητα δίνει η έντονη παρουσία του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού λίγο έξω από το νοτιανατολικό άκρο της Κυπριακής ΑΟΖ.

Η πολιτική της Αμερικής έως προσφάτως επιθυμούσε καμία δραστηριότητα σχετικά με τους υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Αναλυτικά οι ελληνικοί υδρογονάνθρακες νότια της Κύπρου, στην Λεκάνη του Ηροδότου, νοτίως της Κρήτης, στο νοτιοδυτικό  άκρο της Ελληνικής ΑΟΖ, στο Ιόνιο Πέλαγος και στο βορειοανατολικό Αιγαίο θα έπρεπε να παραμείνουν αναξιοποίητοι από όλα τα άλλα κράτη και μόνο στην διακριτική διάθεση των Αμερικανών. Με απλά λόγια οι παραπάνω υδρογονάνθρακες αποτελούν ένα αποθετήριο της αμερικανικής ιδιοτέλειας που η χρησιμοποίηση τους από την Αμερική θα ερχόταν σε μια κατάλληλη για τα αμερικανικά συμφέροντα εποχή.

Ενώ στην Ελλάδα οι κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης άμεσα πειθάρχησαν στην παραπάνω αμερικανική ενεργειακή πολιτική, ο αείμνηστος Πρόεδρος της Κύπρου Τάσσος Παπαδόπουλος προέβηκε στην ανακήρυξη της Κυπριακής ΑΟΖ το 2004. Εκείνη την εποχή στην Ελλάδα κυβερνούσε το ΠΑΣΟΚ του Σημίτη με υπουργό Εξωτερικών τον Γιωργάκη Παπανδρέου, οι οποίοι φυσικά αρνήθηκαν την παράλληλη ανακήρυξη της Ελληνικής ΑΟΖ προφανώς για τον παραπάνω λόγο της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Επιπροσθέτως ο Σημίτης με τον Παπανδρέου είχαν ζητήσει την οριοθέτηση της Κυπρικής ΑΟΖ στα 8 ναυτικά μίλια με την Αίγυπτο έτσι ώστε να αντιστοιχεί και λιγότερη ΑΟΖ στο Καστελόριζο.

Επειδή η Τουρκία δεν είναι ενεργειακά αυτάρκης περιοχή, επιζητεί δυναμικά την υφαρπαγή των υδρογονανθράκων των όμορων κρατών. Στην Συρία ο Ερντογάν υλοποιεί αυτή την υφαρπαγή μέσω των κανίβαλων τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (ISIS, Al-Nusra), της “μετριοπαθούς αντιπολίτευσης” των κανίβαλων τζιχαντιστών του Free Syrian Army και γενικότερα κάθε τρομοκράτη που θα θελήσει να υποστηρίξει την ληστρική ενεργειακή ατζέντα της Τουρκίας.

Παράλληλα στην Ελλάδα ασκείται εδώ και πολλά χρόνια ένας υβριδικός πόλεμος που έχει ως στρατηγική την κάμψη του ηθικού μέσω των τακτικών της προπαγάνδας. Σε αυτές τις τακτικές περιλαμβάνονται οι αφίσες των τουρκοπρακτόρων autonome-antifa, τα βιβλία της Ρεπούση για την παραπληροφόρηση των Ελλήνων μαθητών του δημοτικού σχετικά με την τουρκική αγριότητα, τα τουρκοσήριαλ που εισάγουν τον τουρκικό τρόπο ζωής και η ομιλία τους παραμένει επίτηδες στα τουρκικά καθώς και η πρόσφατη προέλαση υβριδικού πολέμου του Ερντογάν στη Θράκη μετά από την απίστευτη άδεια που του έδωσαν οι αριστερο-κομμουνιστές Τσίπρας και Κοτζιάς.

Επιπροσθέτως είναι αποδεδειγμένο από τα γεγονότα, όπως για παράδειγμα στην επίσκεψη Ερντογάν στον Τσίπρα και του Τσίπρα στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ότι σήμερα η τουρκική και η αμερικανική εξωτερική πολιτική δεν έχει λόγο να σεβαστεί τους πολιτικούς του τύπου Τσίπρα-Καμμένου και Μητσοτάκη.

Βέβαια οι πονηροί τούρκοι καταλαβαίνουν μόνο από την ισχύ του αντιπάλου και δρουν επιθετικά μόνο εκεί που νομίζουν ότι έχουν την υπεροπλία σε πληροφορίες, ηθικό και στράτευμα. Με αυτό τον γνώμονα ο Ερντογάν σέβεται την αμερικανική ισχύ και δεν διεκδικεί επίσημα μέσω της Κρατικής Εταιρείας Πετρελαίων της Τουρκίας (TPAO) το οικόπεδο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ που έχει παραχωρηθεί για έρευνες στην Exxon Mobil του Rex Tillerson.

Υπενθυμίζουμε ότι o πρώην πρόεδρος της ExxonMobil και σημερινός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Rex Tillerson συναντήθηκε με τον Ερντογάν στις 15 Φεβρουαρίου 2018 στην Άγκυρα. Σε αυτή την συνάντηση ο Ερντογάν κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι κτίζουν ένα “τρομοκρατικό” στρατό στα σύνορα της με την Συρία από 30 χιλιάδες Κούρδους πολύ καλά εξοπλισμένους με στρατιωτικό υλικό αμερικανικής προέλευσης.

Φυσικά ο Τίλλερσον εκπροσωπεί μια υπερδύναμη που έχει την δική της διαφορετική ατζέντα για τους υδρογονάνθρακες της Συρίας και της Ανατολικής Μεσογείου. Με το αξίωμα  που υπαγορεύει ότι οι πράξεις είναι ισχυρότερες από τις συζητήσεις ιδιαίτερα με τούρκους, οι ΗΠΑ έστειλαν στις 7 Μαρτίου 2018 ένα στολίσκο στα νότια της Κυπριακής ΑΟΖ για “ασκήσεις” με ναυαρχίδα το USS Iwo Jima (LHD-7), ένα πλοίο αμφίβιων καταδρομικών επιχειρήσεων κλάσης Wasp. Αυτή η κλάση πολεμικών πλοίων συνδυάζει το δόγμα της άμυνας πλοίων επιφανείας με το δόγμα της επιτυχούς βίαιης απόβασης. Αναλυτικά μεταφέρει έως και 30 ελικόπτερα  και αεροσκάφη AV/8B Harrier II κάθετου απονήωσης-προσγείωσης, αμυντικούς πύραυλους RIM-7 Sea Sparrow και αμυντικά πυροβόλα κοντινής δραστικής εμβέλειας Phalanx (Close-In Weapon System).

Συμπερασματικά ο αμερικανικός στόλος έκανε έντονη την παρουσία του στο νοτιοανατολικό άκρο της Κυπριακής ΑΟΖ που βρίσκεται μόνο λίγα ναυτικά μίλια μακριά από το οικόπεδο 10, δηλαδή εκεί που θα αρχίσει να κάνει τις έρευνες του ο αμερικανικός πετρελαϊκός κολοσσός της ExxonMobil.

Μόνο με μια κυβέρνηση του Λαϊκού Σύνδεσμου – Χρυσή Αυγή θα μπορέσει η Ελλάδα να αποκτήσει σεβαστή εξωτερική πολιτική ιδιαίτερα από τις υπερδυνάμεις της Αμερικής και της Ρωσίας, έτσι ώστε να υπάρξει μια αμοιβαίως εποικοδομητική σχέση με αυτά τα δύο κυρίαρχα κράτη, να οριοθετηθεί η Ελληνική ΑΟΖ δίνοντας πλούτο στους Έλληνες και να εδραιωθεί η αεροναυτική στρατιωτική συνεργασία με την Κύπρο μέσω του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος αποτρέποντας αποτελεσματικά την διογκούμενη τουρκική επιθετικότητα.

Θ. Κωστής

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/ploia-twn-hpa-dipla-sthn-kupriakh-aoz-fernoun-emplokh-ston-erntogan#ixzz599Lgk5n7

Exit mobile version