Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Απάντηση στην ερώτηση της βουλευτού Ε. Ζαρούλια για την αποτροπή εισόδου άγριων ζώων στην Εγνατία Οδό

Η Συναγωνίστρια και Βουλευτής Β΄ Αθηνών Ελένη Ζαρούλια επανήλθε στο θέμα της εισόδου άγριων ζώων σε τμήματα του κυρίου άξονα της Εγνατίας Οδού με νέα ερώτηση που είχε καταθέσει προς τα υπουργεία Υποδομών και Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας επισημαίνοντας την ανάγκη λήψης μέριμνας για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης.

Η αναγκαιότητα λήψης ειδικής μέριμνας αποτρεπτικών μέτρων εισόδου ζώων στο οδικό δίκτυο αποδεικνύεται από τα ολοένα αυξανόμενα κρούσματα τροχαίων ατυχημάτων λόγω πρόσκρουσης των οχημάτων με τα άγρια ζώα που συχνά οδηγούν- εκτός των υλικών ζημιών- σε θανάσιμο τραυματισμό των ζώων. Το τελευταίο θανατηφόρο περιστατικό σημειώθηκε προ ολίγων ημερών, οπότε παρασύρθηκε ένα αρκουδάκι 2 ετών από διερχόμενο όχημα.

Για ακόμα μια φορά, το έγγραφο που απέστειλε το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και αποτελεί απάντηση της Εγνατίας Οδού Α.Ε. ήταν διαφωτιστικό ως προς τις ευθύνες που φέρει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Αυτό σημαίνει ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος θα πρέπει να προβεί στις κατάλληλες ενέργειες για τον χαρακτηρισμό της περιοχής ως βιότοπο αρκούδας και την διασφάλιση της προστασίας των χρηστών της οδού και των ζώων. Επίσης, το υπουργείο θα πρέπει να εξασφαλίσει τα κονδύλια για τη χρηματοδότηση των μέτρων που έχει προτείνει τόσο η Εγνατία Οδός Α.Ε. όσο και οι σχετικές περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Δυστυχώς, όμως, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας κωφεύει απέναντι στα προβλήματα που οφείλει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά. Ο υπουργός κατά τη συνήθη πρακτική του, δικαιολογεί την αδυναμία απάντησης «για λόγους συνταγματικής και κοινοβουλευτικής τάξης». Μια τέτοια αντιμετώπιση είναι κατακριτέα και απαράδεκτη. Οι υπουργοί οφείλουν να απαντούν στις ερωτήσεις που καταθέτουν οι βουλευτές στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, βάσει του Κανονισμού της Βουλής. Η απαξίωση, λοιπόν, των κοινοβουλευτικών διαδικασιών είναι ενδεικτική της γενικότερης αδιαφορίας που επιδεικνύουν όχι μόνο για την λειτουργία του Κοινοβουλίου, αλλά και για τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας.

Εις ό,τι αφορά την απάντηση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, στον βαθμό που φέρει αρμοδιότητα, καθίσταται σαφές ότι οι εμπλεκόμενοι φορείς, ήτοι η Εγνατία Οδός Α.Ε. και η περιβαλλοντική οργάνωση «Καλλιστώ», έχουν συντάξει τεκμηριωμένη πρόταση για τη χρηματοδότηση των μέτρων προστασίας που θα αφορούν τη βελτίωση των υφιστάμενων τεχνικών της οδού και την τοποθέτηση ενισχυμένης περίφραξης στα σημεία που θεωρείται απαραίτητο.

Για ακόμη μια φορά λοιπόν διαπιστώνουμε ότι μια ιδιωτική εταιρεία και μια ΜΚΟ κινούν τις διαδικασίες για να ευαισθητοποιηθούν οι αρμόδιοι και να προστατέψουν τα ζώα και τους διερχόμενους.

Επαναλαμβάνουμε ότι είναι υποχρέωση των αρμόδιων υπηρεσιών και Αρχών να προσαρμόζουν τις ενέργειες και τους σχεδιασμούς τους με ευελιξία αναλόγως των συνθηκών, δεδομένου ότι το φυσικό περιβάλλον διαθέτει δυναμικά χαρακτηριστικά και οι πληθυσμοί της άγριας πανίδας δεν παραμένουν στάσιμοι.

Εμείς θα συνεχίσουμε να καταθέτουμε καίρια ερωτήματα και να φέρνουμε στη Βουλή τα θέματα προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, της ασφάλειας των πολιτών και κάθε άλλο ζήτημα που ταλανίζει τους Έλληνες πολίτες θέτοντας τους υπουργούς προ των ευθυνών τους.

Οφείλουμε να σεβόμαστε το περιβάλλον και να το προστατεύουμε. Οφείλουμε να αναδείξουμε το μοναδικό φυσικό περιβάλλον της Ελλάδας και να μην θυσιάσουμε ένα ολόκληρο οικοσύστημα στον βωμό αναποτελεσματικών πρακτικών και πολιτικών χειρισμών.

Exit mobile version