Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Η μάχη των Θερμοπυλών: «Ο Πέρσης βασιλιάς συνταράσσεται από το πρωτόγνωρο Σπαρτιατικό Ήθος»

Η μάχη των Θερμοπυλών: «Ο Πέρσης βασιλιάς συνταράσσεται από το πρωτόγνωρο Σπαρτιατικό Ήθος»

Στο σημείο αυτό η ιστορική παράδοση αναφέρει ότι ο Ξέρξης έστειλε έναν ιππέα κατάσκοπο για να αποσπάσει πληροφορίες. Τότε, όπως πολύ χαρακτηριστικά μας πληροφορεί ο Ηρόδοτος, ο κατάσκοπος είδε μπροστά από το τείχος, το οποίο εκείνη την ημέρα φύλασσαν οι Σπαρτιάτες, άλλους να γυμνάζονται και άλλους να περιποιούνται την μακριά κόμη τους, δείχνοντας πλήρη αδιαφορία για το εχθρικό στράτευμα που βρισκόταν τόσο κοντά τους. Ακόμη, παρόλο που είχαν αντιληφθεί την παρουσία του κατασκόπου, ούτε τον συνέλαβαν, ούτε τον καταδίωξαν, αντιθέτως τον άφησαν να τους παρατηρεί ανενόχλητος.

Όταν ο Ξέρξης πληροφορήθηκε αυτές τις «περίεργες συνήθειες» παραξενεύτηκε πάρα πολύ και κάλεσε τον Δημάρατο να του εξηγήσει γιατί οι Έλληνες συμπεριφέρονταν με αυτό τον τρόπο. Οι Σπαρτιάτες γυμνάζονταν και χτενίζονταν σαν να μην υπολόγιζαν καθόλου το γεγονός ότι βρίσκονταν σε πολεμική επιχείρηση. Αντιθέτως, συμπεριφέρονταν σαν να ακολουθούσαν ένα καθημερινό πρόγραμμα του δημόσιου, σπαρτιατικού βίου.

Διαβάστε περισσότερα στην Αντεπίθεση

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/h-machh-twn-thermopulwn-o-pershs-basilias-suntarassetai-apo-to-prwtognwro-s#ixzz5AJF2YYuq

Exit mobile version