Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Για την πείνα της Κατοχής

Σχόλιο από την εφημερίδα “Χρυσή Αυγή”

Ο κ. Χρήστος Ναπ. Τσιόλας είναι ο συγγραφεύς του βιβλίου «Τα πρόσωπα του φόβου. Οι κατοχικές δυνάμεις στη Θεσσαλία και οι συνεργάτες τους» (εκδόσεις Πελασγός).

Για το έργο του έδωσε μια συνέντευξη στον δημοσιογράφο κ. Λιάκο από την οποία και τα παρακάτω: “Ποιοι ευθύνονται για την πείνα; Οι βασικοί λόγοι είναι τέσσερις: 1) Η μειωμένη γεωργική παραγωγή λόγω του πολέμου του 1940-41, καθότι ο ανδρικός πληθυσμός είχε επιστρατευτεί, αλλά και οι καιρικές συνθήκες δεν βοήθησαν εκείνη τη χρονιά.

2) Η πλήρης κατάρρευση του κράτους και των μηχανισμών του αμέσως μετά τη συνθηκολόγηση. 3) Η ανικανότητα των Ιταλών, που είχαν δεσμευτεί ότι θα αναλάμβαναν τον επισιτισμό της χώρας, αλλά επέδειξαν πρωτοφανή αδυναμία και έλλειψη σχεδιασμού.

4) Ο αποκλεισμός που επέβαλαν οι Άγγλοι και δεν επέτρεπαν την είσοδο τροφίμων στη χώρα, με το επιχείρημα ότι, για κάθε χώρα που καταλάμβανε ο Άξονας, αυτός ήταν υπεύθυνος για τη διατροφή των κατεχόμενων πληθυσμών. Το πρόβλημα αμβλύνθηκε κατά το δεύτερο τρίμηνο του 1942, αλλά έως τότε πέθαναν χιλιάδες.”

Μερικά πρόσθετα στοιχεία…

Για την μεγάλη τραγωδία του Λαού μας και τις χιλιάδες νεκρούς κυρίως στην Αθήνα και όχι στην Θεσσαλονίκη το 1941 και σε σχέση με τα παραπάνω, τα οποία ανέφερε ο συγγραφεύς του βιβλίου “Τα πρόσωπα του φόβου”, έχουμε να προσθέσουμε τα εξής: Α) Εκείνο το φθινόπωρο του 1940 είχε αργήσει να βρέξει και σε συνδυασμό με την επιστράτευση που ανάγκασε τους περισσότερους αγρότες να εγκαταλείψουν τα χωράφια τους, δεν είχαν σπαρθεί οι περισσότερες εκτάσεις της χώρας με αποτέλεσμα το θέρος του 1941 να μην υπάρχει σοδειά!

Β) Ο Ιωάννης Μεταξάς από το καλοκαίρι ακόμα του 1940 πριν μας επιτεθεί η Ιταλία, είχε παραγγείλει μεγάλη ποσότητα σιτηρών, η οποία όμως ποτέ δεν έφτασε στην Ελλάδα με ευθύνη των Άγγλων

Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα εκείνο του ημερολογίου του πριν την κήρυξη καν του πολέμου όπου ο Ιωάννης Μεταξάς έγραφε: “Αγωνία δια σίτον”. Γ) Ασφαλώς και ευθύνη φέρουν οι κατοχικές δυνάμεις και κυρίως η Ιταλία, αλλά και οι Έλληνες μαυραγορίτες, που έκρυψαν τα τρόφιμα προκειμένου να κερδοσκοπήσουν. Δ) Μεγάλος ένοχος και ο εμπορικός αποκλεισμός από την Αγγλία, ένας αποκλεισμός, του οποίου έγινε μερική άρση κατόπιν πιέσεων του τότε Αρχιεπισκόπου Αμερικής και μετέπειτα Πατριάρχου Αθηναγόρα και του μεγάλου παράγοντα της βιομηχανίας του κινηματογράφου ελληνοαμερικανού Σκούρα προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/gia-thn-peina-ths-katochhs#ixzz5AgUDVEdB

Exit mobile version