Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

«In Memoriam Aeternam»

Στο Πάνθεον των Ηρώων, οι οποίοι θυσιάστηκαν για την Ελευθερία και για το μεγαλείο της Πατρίδας μας, ανήκουν και πολυάριθμοι Ελληνες Αεροπόροι. Ανδρείοι συνεχιστές της Εθνικής Ιδέας των Μαραθωνομάχων, των Σαλαμινομάχων και των Αγωνιστών του 21 ελάμπρυναν το όνομα της Ελλάδας μας στον πόλεμο, γράφοντας χρυσές σελίδες δόξας και έγιναν παραδείγματα ηρωισμού και φιλοπατρίας για τις επερχόμενες γενιές. Υπήρξαν  πρωτοπόροι στην αεροπορική τέχνη από την εποχή των Βαλκανικών Πολέμων, καθώς, παρά την πενιχρότητα των μέσων, διείδαν την εξαιρετική πολεμική σημασία του αεροσκάφους και πρώτοι αυτοί το χρησιμοποίησαν για πολεμικούς σκοπούς. Έκτοτε, όσες φορές χρειάσθηκε να το μεταχειριστούν στην μάχη εγνώρισαν μόνο δόξες. Αναπληρώνοντας τις υλικές ελλείψεις με το θάρρος και την ανδρεία τους, με αφοσίωση στην Ελευθερία της πολυαγαπημένης Πατρίδας μας, ταπείνωσαν πανίσχυρους αντιπάλους. αποδεικνύοντας περίτρανα το αμάραντο μεγαλείο του Ελληνισμού.

Αλλά και στην περίοδο της ειρήνης οι Ελληνες αεροπόροι, συνεχίζουν να προσφέρουν τη ζωή τους θυμίαμα στο βωμό των ιδανικών της Πατρίδας και του καθήκοντος. Οι πιλότοι της Πολεμικής μας Αεροπορίας λειτουργούν σε συνθήκες για τις οποίες δεν είναι φτιαγμένο το ανθρώπινο ον. Ζουν σε συνεχή και άμεση επαφή με τον κίνδυνο. Καλούνται να  λάβουν κρίσιμες αποφάσεις για τους ίδιους αλλά και για την χώρα σε κλάσματα του δευτερολέπτου. Ο αμείωτος κίνδυνος, το ασταθές εργασιακό ωράριο, η μάχη με τον καιρό και οι κάθε λογής δυσκολίες, προφανώς δεν αποζημιώνονται. Η τυπική ημέρα ενός ιπταμένου περιλαμβάνει πολύωρη προετοιμασία, αναλυτική ενημέρωση και απενημέρωση, εκπαιδευτικές και φυσικά επιχειρησιακές πτήσεις. Κατά την διάρκεια αυτών των «μακρών ωρών», οι ιπτάμενοι παραμένουν σε ετοιμότητα για απογείωση, για αναχαίτιση ύποπτων ιχνών, εκτελούν πραγματικές αναχαιτίσεις, εκτελούν αποστολές αεροπυρόσβεσης, διακομιδής ασθενών και διάσωσης ναυαγών. Για την διενέργεια αυτών των δράσεων τα πληρώματα κατά μεγάλο ποσοστό μετασταθμεύουν σε άλλα αεροδρόμια για μακρά και εργώδη χρονικά διαστήματα.

Οι αεροπόροι, τόσο των μαχητικών όσο και των μεταφορικών και πυροσβεστικών δεν απογειώνονται για πτήσεις αναψυχής, αλλά για επίπονους επιχειρησιακούς, υπηρεσιακούς και εκπαιδευτικούς λόγους. Υφίστανται διά βίου σκληρή εκπαίδευση. Συμμετέχουν σε εικοσιτετράωρη επαγρύπνηση. Λειτουργούν με εκτεταμένους περιορισμούς στην προσωπική τους ζωή. Μα πάνω απ’ όλα βιώνουν τον  θανάσιμο κίνδυνο ως τρόπο ζωής. Αυτές οι ελάχιστες  φράσεις μπορούν να περιγράψουν την καθημερινότητα ενός ιπταμένου της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Οι Έλληνες πιλότοι καθημερινά δοκιμάζουν τις αντοχές τους και αγγίζουν τα ψυχοσωματικά όριά τους σε συνθήκες όπου το παραμικρό λάθος είναι σε θέση να τους κοστίσει τη ζωή τους. Με τις εκπαιδευτικές πτήσεις και δραστηριότητες αποσκοπούν στην βελτίωση των επιχειρησιακών τους δυνατοτήτων στο «ουράνιο» πεδίο μάχης, στις αερομαχίες του Αιγαίου.

Από την Μεταπολίτευση και ένθεν οι δόλιοι και αρπακτικοί Τούρκοι προκαλούν ολοένα και θρασύτερα στο Αιγαίο Αρχιπέλαγος. Απέναντί τους οι Έλληνες χειριστές μαχητικών στέκουν ακοίμητοι φρουροί της πατρώας γης και του λαού μας. Ξέρουν πως να αντιμετωπίσουν τους εκσυγχρονισμένους βαρβάρους και είναι σε γνώση τους ότι σε αυτόν τον «ακήρυκτο πόλεμο» του Αιγαίου υπήρξαν και θα υπάρξουν απώλειες.

Σε αυτόν τον ακήρυκτο συνεχιζόμενο πόλεμο, από την Μεταπολίτευση του 1974 έως τις ημέρες μας, η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, μετά την χθεσινή απώλεια του γενναίου Σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου, αριθμεί πλέον 199 νεκρούς. Η θύμισή τους είναι άφθαρτη και στην καρδιά μας έχουν πάρει θέση κοντά στον Λεωνίδα, στον Παλαιολόγο, στον Διάκο, στον Βελισαρίου, στον Σταυριανάκο…. ανάμεσα στους Μεγάλους Ήρωες του Έθνους μας που ζουν αιώνια στα Ηλύσια Πεδία.

Ολους αυτούς τους τρισένδοξους και αθάνατους νεκρούς, που έπεσαν για την προστασία του  Ελληνισμού, έχουμε παντοτινό καθήκον και αμείωτη υποχρέωση να τους τιμάμε και να «αποθανατίζουμε» συστηματικά την σεπτή τους μνήμη. Μόνον έτσι η θυσία τους θα παραμένει όχι μόνο ζωντανή ανάμνηση, αλλά και άριστο παράδειγμα για τις επόμενες γενιές, τις οποίες θα καθοδηγεί στην πραγμάτωση σπουδαίων έργων και στην προάσπιση του Έθνους και της Πατρίδας!

Α. Κωνσταντίνου

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/in-memoriam-aeternam#ixzz5CaQeHB92

Exit mobile version