Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Στρατηγικά συμπεράσματα για την Αεροπορική Ισχύ της Ελλάδος

Στρατηγικά συμπεράσματα για την Αεροπορική Ισχύ της Ελλάδος

Οι τωρινές και μελλοντικές αμυντικές επιλογές της Ελλάδος συζητήθηκαν στο 6ο Συνέδριο Αεροπορικής Ισχύος με κύριο θέμα την στρατηγική αξία της Πολεμικής Αεροπορίας στην διπλωματική, στρατιωτική, πληροφοριακή και οικονομική της πτυχή. Στις 19 και 20 Απριλίου 2018 διεξήχθη στο Αμφιθέατρο της Σχολής Ικάρων «Υποσμηναγός (Ι) Νικόλαος Σιαλμάς» στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας το 6ο Συνέδριο Αεροπορικής Ισχύος με θέμα «Η Στρατηγική Αξία της Αεροπορικής Ισχύος – Strategic Value of Air Power».

Το αμφιθέατρο έχει ονομαστεί προς τιμήν του Υποσμηναγού (Ι) Νικόλαου Σιαλμά που έπεσε ηρωικά υπέρ Πατρίδος νότια του Άγιου Ευστράτιου στο Αιγαίο Πέλαγος την 18η Ιουνίου 1992 αναχαιτίζοντας με το Mirage F.1CG του ακόμη μια επίθεση από τουρκικά αεροπλάνα. Συγκινητική μνεία υπήρξε επίσης για τον Σμηναγό (Ι) Γεώργιο Μπαλταδώρο που προσφάτως έχασε την ζωή του κατά τη διάρκεια επιχειρησιακής αποστολής αναχαιτίζοντας ακόμη μια επίθεση από τουρκικά αεροσκάφη.

Τα τεκταινόμενα του συνεδρίου είχαν εξαιρετικό ενδιαφέρον για την άμυνα της Ελλάδος με τα κύρια σημεία βαρύτητας να επαφίενται στην σχέση της στρατιωτικής ισχύος με την διπλωματία, την δύναμη και τη φορητότητα της σημερινής υπολογιστικής ισχύος (smartphones), την προσπάθεια ελέγχου της ροής πληροφοριών, την προτεινόμενη αναβάθμιση των F-16 σε έκδοση Viper, τον οικονομικό έλεγχο ως μέσο κατάκτησης μέσω της διπλωματικής οδού και την σημαντική γεωπολιτική θέση της Ελλάδος ιδιαίτερα σε ζώνες κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, όπως το Αιγαίο Πέλαγος και η Ανατολική Μεσόγειος (Κύπρος – Συρία).

1. Σχέση Στρατιωτικής Ισχύος & Διπλωματικής Δεινότητας

Ο κύριος σκοπός της στρατιωτικής ισχύος εν καιρώ ειρήνης είναι η εξασφάλιση της δυνατότητας στο διπλωματικό σώμα να μπορεί να διαπραγματεύεται από θέση ισχύος. Για αυτόν ακριβώς το λόγο η Ελλάδα πρέπει να έχει ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις όπως έχει τονίσει επανειλημμένως ο Γενικός Γραμματέας του Λαϊκού Σύνδεσμου – Χρυσή Αυγή, Ν. Γ. Μιχαλολιάκος.

2. Υπολογιστική Ισχύς & Ροή Πληροφοριών

Η σημερινή υπολογιστική ισχύς για την καταγραφή ήχου και εικόνας είναι ισχυρή με μικρό μέγεθος και βάρος (lightweight & small form factor), άρα έχει μεγάλο βαθμό φορητότητας (portability), όπως για παράδειγμα ένα έξυπνο τηλέφωνο (smartphone). Με αυτό τον τρόπο η δημιουργία οπτικοακουστικού υλικού δεν είναι πια προνόμιο των συστημικών καναλιών και δημοσιογράφων που προσπαθούν να διαστρεβλώσουν την αλήθεια με ψεύτικες ειδήσεις (fake news), αλλά είναι στην διάθεση του κάθε πολίτη.

Επιπροσθέτως, ενώ για παράδειγμα ο σιωνισμός ελέγχει μερικά από τα μεγαλύτερα δίκτυα πληροφοριών (facebook, twitter, linkedin, youtube, δίκτυα τηλεοπτικών & ραδιοφωνικών σταθμών) είναι δύσκολο να περιοριστεί η ροή των πληροφοριών των κύριων αντιπροσωπευτικών  Εθνικών Κινημάτων, όπως ο Λαϊκός Σύνδεσμος – Χρυσή Αυγή. Είναι έωλη η προσπάθεια περιορισμού της έκφρασης της γνώμης της Χρυσής Αυγής μιας και εμπεριέχει ευεργετικές πολιτικές για το Ελληνικό Έθνος.

3. Αναβάθμιση F-16

Τον Οκτώβριο του 2017 ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump υποχρέωσε τον Τσίπρα να δρομολογήσει μια αναβάθμιση των ελληνικών F-16 σε έκδοση Viper. Η συγκεκριμένη προμήθεια βοηθάει σημαντικά την ενίσχυση της απασχόλησης στην Αμερική, αφού απαιτεί μεγάλη προκαταβολή και ο κύκλος εργασιών έχει προϋπολογιζόμενη περάτωση σε βάθος δεκαετίας. Συγκεκριμένα το κόστος της συγκεκριμένης προμήθειας αναμένεται να φτάσει το 1,35 δισ. δολλάρια με συνολική προκαταβολή περίπου 800 εκατ. δολλαρίων μέσα στα τρία πρώτα χρόνια.

Όμως η συγκεκριμένη αναβάθμιση δεν υποστηρίζει άμεσα τις ανάγκες της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας για την υπεράσπιση του Αιγαίου Πελάγους από τον εριστικό τούρκο εισβολέα. Αναλυτικά η προαναφερόμενη αναβάθμιση αφορά την προμήθεια μη οπλικών συστημάτων για τα ελληνικά F-16, όπως αναβαθμισμένους αισθητήρες (ραντάρ AESA) και τηλεπικοινωνίες του αεροσκάφους. Παράλληλα, το πρώτο αναβαθμισμένο F-16 σχεδιάζεται να παραδοθεί στην Πολεμική Αεροπορία το 2021 ενώ την ίδια στιγμή ο νευραλγικός στόλος των ελικοπτέρων (Apache AH-64, NH-90) και πυραύλων (Exocet) μένει ασυντήρητος.

Βέβαια μιας και αυτή τη στιγμή είμαστε υποχρεωτικά δεμένοι στο άρμα του ΝΑΤΟ θα ήταν ευχής έργο να ήθελε η Αμερική να μας προμηθεύσει με ετοιμοπόλεμα και κατάλληλα συστήματα για την υπεράσπιση της Ελλάδος, όπως τα αεροσκάφη αεροπορικής υπεροχής McDonnell Douglas F-15 & F/A-18 Hornet και τα αεροσκάφη εγγύς υποστήριξης της Fairchild Republic A-10 Thunderbolt II. Από την άλλη πλευρά, με 1,35 δισ. δολάρια η Ελλάδα θα μπορούσε να προμηθευτεί τουλάχιστον εννέα ετοιμοπόλεμα Sukhoi-35 με πλήρη φόρτο οπλικών συστημάτων.

4. Οικονομικός Έλεγχος

Ο οικονομικός έλεγχος είναι ένα ισχυρό εργαλείο επιβολής των συμφερόντων των διεθνών τοκογλύφων μέσω καταστροφικών παρεμβάσεων στην οικονομία των κρατών υπό επιτροπεία. Η κεντρική ιδέα είναι ο ασφυκτικός νομισματικός έλεγχος στο κράτος-στόχο από τους διεθνείς τοκογλύφους που εγγυάται το ξεπούλημα των πλουτοπαραγωγικών πόρων των χωρών υπό κατοχή. Δυστυχώς η ίδια ιστορία επαναλαμβάνεται και σήμερα, από το Δόγμα Τρούμαν και το Σχέδιο Μάρσαλ έως τις σημερινές καταστροφικές παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελληνική Οικονομία.

5. Γεωστρατηγική Θέση Ελλάδος

Αδιαμφισβήτητα η Ελλάδα βρίσκεται στο κέντρο τριών ξεχωριστών στρατηγικών προκλήσεων, όπως σχολίασε ο Πρέσβης των ΗΠΑ, Πάιατ. Είναι αξιοσημείωτο ότι ο Pyatt, ως άλλος Πόντιος Πιλάτος παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μια πολύ άσχημη γειτονιά (rough neighborhood) καθώς και ότι, προφανώς ακολουθώντας την σημερινή αμερικανική εξωτερική πολιτική για την περιοχή των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής, δεν μπορεί να δώσει κάποια σαφή πρόβλεψη για τα μελλοντικά γεγονότα.

Η άμυνα της Ελλάδος, ιδιαίτερα στις νευραλγικές περιοχές του Έβρου, του Αιγαίου Πελάγους και της Κύπρου μπορεί να υλοποιηθεί μόνο με ετοιμοπαράδοτα και ετοιμοπόλεμα οπλικά συστήματα όπου όλη η διαδικασία από την παραγγελία ως και την παράδοση θα παραμένει ως επτασφράγιστο κρατικό μυστικό.

Συμπερασματικά, οι τούρκοι καταλαβαίνουν μόνο την γλώσσα της ισχύος, άρα μόνο μια Εθνική Κυβέρνηση του Λαϊκού Σύνδεσμου – Χρυσή Αυγή θα μπορέσει να ενισχύσει την Εθνική Άμυνα σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο και να εκμηδενίσει τις σημερινές επικίνδυνα εθνομηδενιστικές πρακτικές των “ρίσκων με τους τούρκους” του Μπαλάφα και των ευσεβών πόθων για “γαλλικές φρεγάτες με χρονομίσθωση” του Κουβέλη.

Θεόδωρος Γ. Κωστής

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/strathgika-sumperasmata-apo-to-6o-sunedrio-aeroporikhs-ischuos#ixzz5DxThGrxa

Exit mobile version