Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Ομολογία Βρετανού που υπηρετούσε στην Κύπρο: Βασανίζαμε μέχρι θανάτου τους αγωνιστές της ΕΟΚΑ!

Ομολογία Βρετανού που υπηρετούσε στην Κύπρο: Βασανίζαμε μέχρι θανάτου τους αγωνιστές της ΕΟΚΑ!

Συγκλονιστικές αποκαλύψεις που έκανε ο 79χρονος σήμερα Τζέιμι Έικιν, Βρετανός υπολοχαγός, ο οποίος υπηρετούσε στο 2ο Τάγμα της Φρουράς των Γρεναδιέρων στην Κύπρο την εποχή του αντιαποικιακού αγώνα της ΕΟΚΑ, δημοσιεύει η βρετανική «Mail on Sunday», υπό τον ενδεικτικό τίτλο «Το μυστικό στρατόπεδο βασανιστηρίων της Βρετανίας και η δυσωδία μίας συγκάλυψης: Πώς οι γενναίοι άνδρες που διαμαρτυρήθηκαν για την κακοποίηση φυλακισμένων σε βρετανική βάση στην Κύπρο αγνοήθηκαν μέχρι τώρα».

Πέραν από τις μαρτυρίες του Έικιν, το δημοσίευμα βασίζεται και στο αρχείο του αποθανόντος ταγματάρχη Μάικ Στόουρτον, ο οποίος επίσης υπηρετούσε το 1958 στο 2ο Τάγμα της Φρουράς Γρεναδιέρων στην Κύπρο.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την μαρτυρία και το αρχειακό υλικό, ένα βράδυ εκείνου του Οκτωβρίου, ο 19χρονος τότε Υπολοχαγός Έικιν είχε λάβει διαταγή από τον Ταγματάρχη του να πάει για βραδινή φύλαξη ενός «κέντρου ανακρίσεων» που λειτουργούσαν οι Βρετανοί στην περιοχή της Κυθρέας.

Κατά την διάρκεια της υπηρεσίας του, ο νεαρός Βρετανός στρατιώτης άκουσε κραυγές πόνου από Κύπριους αιχμαλώτους, τους οποίους είδε τις επόμενες ημέρες σε άθλια κατάσταση. Συνάδελφός του μάλιστα του αποκάλυψε ότι είδε έναν Κύπριο φυλακισμένο να δέχεται βίαια χτυπήματα στο λαιμό, καθώς επίσης στο στομάχι και πίσω από τα γόνατα με κομμάτια πάγου.

Διαβάστε περισσότερα στο Εθνικισμός.net

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/omologia-bretanou-pou-uphretouse-sthn-kupro-basanizame-mechri-thanatou-tous#ixzz5EG8tzs4B

Exit mobile version