Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Αδικαιολόγητη απελευθέρωση των τσέχων κατασκόπων στην Λήμνο

Αδικαιολόγητη απελευθέρωση των τσέχων κατασκόπων στην Λήμνο

Με εξαγοράσιμες ποινές χάδι ξεμπέρδεψαν οι κατάσκοποι του “παιχνιδιού ARMA” Μάρτιν Πέζλαρ και Ιβάν Μπούχτα

Στο τέλος του καλοκαιριού με αρχές Σεπτέμβριου του 2012 δύο Τσέχοι υπήκοοι, ο Μάρτιν Πέζλαρ και ο Ιβάν Μπούχτα, συνελήφθησαν για την κατασκοπεία των συστοιχιών Exocet στο Πλατύ της Λήμνου. Μετά την έρευνα της ΕΥΠ που έγινε στους δυο φαινομενικά ανέμελους τουρίστες βρέθηκε ότι είχαν στην κατοχή τους σύγχρονα επαγγελματικά ηλεκτροπτικά μέσα παρακολούθησης πολύ μεγάλης ευκρίνειας με δυνατότητες  ημερήσιας και νυχτερινής χρήσης.

Στην αποδελτίωση που έγινε στα μέσα ηλεκτρονικής αποθήκευσης των ηλεκτροπτικών συσκευών τους από το υπεύθυνο κλιμάκιο της ΕΥΠ βρέθηκε εξαιρετικά ευαίσθητο για την εθνική ασφάλεια της Ελλάδος οπτικοακουστικό υλικό. Συγκεκριμένα, οι πληροφορίες που είχαν συλλέξει οι δύο κατάσκοποι συμπεριλάμβαναν τα οπλικά συστήματα και την περιοχή γύρω από καίριες Ελληνικές στρατιωτικές βάσεις. Ενδεικτικά είχε γίνει κατασκοπεία εις βάρος του Πολεμικού Στρατηγείου της 88ης ΣΔΙ που είναι υπεύθυνο για την προάσπιση όλης της νήσου, της 8ης Μοίρας Σταθμού Ελέγχου & Προειδοποίησης (ΜΣΕΠ) στην Βίγλα και της βάσης υποστήριξης των επίγειων MM-40 Exocet Block II κοντά στο Μούρο.

Είναι αξιοπρόσεκτο ότι από την ανάλυση των δεδομένων των Τσέχων κατασκόπων αποδείχθηκε ότι μελετούσαν διεξοδικά τις παραπάνω στρατιωτικές εγκαταστάσεις με έμφαση στους σταθμούς ανεφοδιασμού καυσίμων, την προσβασιμότητα στις βάσεις αυτές άλλα και τους αντιστοίχους τρόπους διαφυγής από αυτές. Τι πιο άριστο υλικό για την κατάστρωση εχθρικών προς την Ελλάδα καταδρομικών σχεδίων;

Οι κατάσκοποι υποστήριξαν στην απολογία τους ότι εργάζονταν για μια εταιρία στρατιωτικών προσομοιώσεων για ηλεκτρονικούς υπολογιστές, την Bohemia Interactive, για την ολοκλήρωση του παίγνιου ArmA 3. Συγκεκριμένα εκείνη την εποχή η εν λόγω εταιρία είχε κάνει μια τεράστια διαφημιστική καμπάνια ότι το ΑrmA 3, που είναι μια προσομοίωση πολεμικής συρράξεως, θα περιελάμβανε την Λήμνο και τον Άγιο Ευστράτιο με πραγματικά στοιχεία από την μορφολογία του εδάφους των αλλά και άλλων πιο εξειδικευμένων πληροφοριών στρατιωτικής φύσεως για τις παραπάνω τοποθεσίες.

Όμως το παράδοξο ήταν ότι αυτή η εξαγγελία από την Bohemia είχε γίνει χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί από πριν αυτές οι  διαβαθμισμένες πληροφορίες για την Εθνική Ασφάλεια της Ελλάδος. Και υπήρχε μια διάχυτη απορία για το πώς θα γινόταν πραγματικότητα αυτή η ανακοίνωση από την τσέχικη εταιρία που εξόφθαλμα υποσχόταν να προσβάλει σοβαρά στρατιωτικά μυστικά της πατρίδας μας. Φυσικά η απάντηση ήταν με το τρόπο της κατασκοπείας και οι δυο “τουρίστες” στην απολογία τους θρασύτατα ισχυρίστηκαν ότι προσπαθούσαν να τραβήξουν οπτικοακουστικό υλικό για το προαναφερόμενο ArmA 3.

Δυστυχώς στις 7 Μαΐου η Ελληνική Δικαιοσύνη στην ουσία αθώωσε τους δύο κατασκόπους, αφήνοντας τους ελεύθερους με εξαγοράσιμες ποινές φυλάκισης 18 μηνών. Όμως με αυτό τον τρόπο η κατασκοπευτική δραστηριότητα στην πατρίδα μας θα αυξάνεται μιας και δεν θα υπάρχουν σοβαρές ποινές για την ανάσχεση της.

Άρα υπάρχει ανάγκη για τη ύπαρξη ενός εξαιρετικά αυστηρού νομικού πλαισίου που να υπάγεται στην Στρατιωτική Δικαιοσύνη με σκοπό την αποτελεσματική  αποτροπή των κατασκοπευτικών δραστηριοτήτων εναντίον της Ελλάδος και την παραδειγματική τιμωρία των συλληφθέντων κατασκόπων.

Θεόδωρος Γ. Κωστής

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/adikaiologhta-eleutheroi-oi-tsechoi-kataskopoi-twn-sustoichiwn-exocet-ths-l#ixzz5F05z3DyN

Exit mobile version