Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Ο ΣΥΡΙΖΑ φρόντισε να αυξήσει σημαντικά το «χρέος», αντί να το «κουρέψει»

Ο ΣΥΡΙΖΑ φρόντισε να αυξήσει σημαντικά το «χρέος», αντί να το «κουρέψει»

Είναι γνωστό ότι οι πολιτικοί απατεώνες του ΣΥΡΙΖΑ ανήλθαν στην εξουσία τον Ιανουάριο του 2015 διαβεβαιώνοντας τον Ελληνικό Λαό ότι θα κούρευαν το χρέος. Στα χρόνια που κυβερνά ο Τσίπρας το χρέος όχι μόνο δεν «κουρεύτηκε», αλλά αντιθέτως αυξήθηκε σημαντικά. Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που παρέθεσε σε άρθρο του στο liberal.gr ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Λαπαβίτσας που το συνυπογράφει με τον οικονομολόγο Γιώργο Διαγουρτά.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς Λαπαβίτσα, το χρέος της Κεντρικής Διοίκησης από 328,7 δισ. ευρώ στο τέλος του 2017, έφτασε στα 343,7 δισ. στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2018.

Το άλμα του χρέους οφείλεται σε δύο λόγους. Ο πρώτος είναι η πληρωμή από τον ESM της δόσης των 5,5 δισ. του δανείου του τρίτου Μνημονίου ως αποτέλεσμα της ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης. Ο δεύτερος είναι η αύξηση του βραχυπρόθεσμου δανεισμού μέσω επαναγοράς έντοκων γραμματίων (repos). Σκοπός της κυβέρνησης είναι να σχηματίσει ταμειακά διαθέσιμα που θα πλησιάζουν τα 20 δισ. (το περιβόητο «μαξιλάρι») ελπίζοντας ότι έτσι θα μπορεί να δανειστεί με χαμηλότερα επιτόκια από τις αγορές, όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018.

Η πολιτική αυτή για το χρέος είναι παράλογη, αντιαναπτυξιακή και επικίνδυνη. Η Ελλάδα δανείζεται για να συσσωρεύει τεράστια ποσά ανενεργού χρήματος τη στιγμή που οι συνολικές επενδύσεις μετά βίας ξεπέρασαν τα 22 δισ. και οι δημόσιες ήταν λίγο μεγαλύτερες από 8 δισ. το 2017. Το κενό των επενδύσεων σε σχέση με το 2007-8 ήταν γιγαντιαίο, της τάξης των 40 δισ. Η Χώρα μας, αντί να επείγεται να επενδύσει οποιαδήποτε διαθέσιμα υπάρχουν, δανείζεται για να δημιουργεί αποθεματικά.

Έχει σημασία ότι οι καταγγελίες αυτές προέρχονται από πρώην βουλευτή της «Πρώτη φορά Αριστερά» κυβέρνησης, ο οποίος φροντίζει να επιβεβαιώσει κι αυτός με την σειρά του αυτό που όλοι σχεδόν πια γνωρίζουμε: ότι δηλαδή, ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε (και συνεχίζει να κάνει) τα ακριβώς αντίθετα απ’ όσα υποσχέθηκε την εποχή που ήταν στην αντιπολίτευση, γινόμενος πλέον ο καλύτερος εγχώριος εντολοδόχος των διεθνών τοκογλύφων.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/o-suriza-frontise-na-aujhsei-shmantika-to-chreos-anti-na-to-kourepsei#ixzz5Fl0Phcn7

Exit mobile version