Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Σύνδρομο ιππουρίδας σκύλου ή οσφυοϊερό σύνδρομο σε σκύλους

Οσφυοϊερό σύνδρομο σε σκύλους

Είναι σύνδρομο ανάλογο με το σύνδρομο της ιππουρίδας

Το οσφυοϊερό σύνδρομο είναι συχνή αιτία πόνου στο πίσω μέρος της μέσης (οσφυοϊερά άρθρωση) και αταξίας και πάρεσης. Προσβάλλονται, κυρίως, μέσης ή μεγαλύτερης ηλικίας μεγαλόσωμοι σκύλοι και ο γερμανικός ποιμενικός έχει ιδιαίτερη προδιάθεση.

Η οσφυοϊερή στένωση ή  οσφυοϊερή αστάθεια, ή οσφυοϊερή δυσμορφία, ή οσφυϊκή σπονδυλική στένωση ή οσφυοϊερή σπονδυλολίσθηση ή οσφυοϊερή συμπίεση των νευρικών ριζών ή σύνδρομο ιππουρίδας είναι η αρθρίτιδα της άρθρωσης μεταξύ του τελευταίου οσφυϊκού σπονδύλου και του ιερού οστού, το οποίο είναι ένα από τα οστά που συνθέτει την πύελο. Αυτή η αρθρίτιδα στενεύει το κανάλι μέσω του οποίου ο νωτιαίος μυελός και τα νεύρα περνούν από μέσα. Ο μεσοσπονδύλιος δίσκος μεταξύ του σπονδύλου και του ιερού οστού είναι συχνά ανώμαλος προκαλώντας περαιτέρω στένωση στο κανάλι. Η αρθρίτιδα και η νόσος του δίσκου ασκεί πίεση στα νεύρα που προέρχονται από το νωτιαίο μυελό. Τα συμπτώματα της οσφυοϊεράς στένωσης, τότε, είναι αποτέλεσμα της νευρικής βλάβης.


 

Ποια είναι τα συμπτώματα της οσφυοϊερής στένωσης;

 


Τα ζώα που είναι σε κίνδυνο για οσφυοϊερή στένωση

Η οσφυοϊερή στένωση εμφανίζεται πιο συχνά σε μεγάλα σκυλιά, όπως οι Γερμανικοί Ποιμενικοί. Μπορεί η νόσος να είναι επίκτητη ή εκ γενετής οπότε τα συμπτώματα εμφανίζονται όταν το σκυλί είναι μεταξύ 3 και 7 ετών.

Η οσφυοϊερή στένωση είναι σπάνια σε γάτες.

Το σύνδρομο αυτό οφείλεται σε προβολή του δίσκου μεταξύ τελευταίου οσφυικού και πρώτου ιερού σπονδύλου, σε υπερκινητικότητα, υπερξάρθρωση του ιερού, σε φλεγμονή ή σε συνδυασμό αυτών.

Ο εκφυλισμός του Ο7-Ι1 μεσοσπονδύλιου δίσκου και η προεξοχή του εντός του σπονδυλικού σωλήνα αποτελεί ένα από τα βασικά στοιχεία της συμπίεσης της ιππουρίδας και των προκυπτόντων κλινικών συμπτωμάτων.

Τα ζώα που πάσχουν από εκφυλιστική στένωση οσφυοϊεράς μοίρας της σπονδυλικής στήλης  είναι, κυρίως, ενήλικες και ηλικιωμένοι ασθενείς, μεσαίου μεγάλου μεγέθους, και παρατηρείται με μεγαλύτερη συχνότητα σε σκύλους εργασίας. Ο Γερμανικός Ποιμενικός είναι οκτώ φορές υψηλότερος σε σύγκριση με άλλες μεγάλου μεγέθους φυλές. Άλλες φυλές στις οποίες η εκφυλιστική στένωση της οσφυοϊεράς μοίρας παρατηρείται είναι  Boxer, Rottweiler, Dobermann, Μπερνίζ και της Δαλματίας. Η μέση ηλικία έναρξης είναι περίπου τα 7 χρόνια, με μεγαλύτερη συχνότητα στα αρσενικά σκυλιά.


Ανατομία της οσφυοϊερής περιοχή της σπονδυλικής στήλης

Για την καλύτερη κατανόηση της παθοφυσιολογίας της εκφυλιστικής οσφυοϊερής στένωσης είναι απαραίτητη η κατανόηση της ανατομίας της περιοχής.

Η ιππουρίδα  πήρε το όνομά της από το σχήμα που είναι παρόμοιο με αυτό της ουράς του αλόγου, και προέρχεται από το μυελικό κώνο, που είναι το τερματικό τμήμα του νωτιαίου μυελού, και αποτελείται από τα νωτιαία νεύρα Ο6, Ο7, Ι1-Ι3 και Cd1-Cd5. Δεδομένου ότι η ανάπτυξη του νωτιαίου μυελού έχει ολοκληρωθεί πολύ πριν από την ανάπτυξη της σπονδυλικής στήλης, ένα είδος «ανοδικής ανάκλησης» του ίδιου του καναλιού λαμβάνει χώρα εντός του σπονδυλικού σωλήνα, σύροντας τις νωτιαίες ρίζες κατά τη διάρκεια αυτής της κίνησης. Οι ρίζες της οσφυϊκής μοίρας, του ιερού οστού και του κόκκυγα αποκλίνουν πλαγίως για να φτάσουν στο αντίστοιχο μεσοσπονδύλιο τρήμα κατά την έξοδό τους. Κατά συνέπεια αυτού, τα εν λόγω νεύρα της σπονδυλικής στήλης καλύπτουν ένα σημαντικό μέρος της διαδρομής τους εντός του σπονδυλικού σωλήνα και καθώς περνούν δημιουργούν μία επίπεδη δέσμη. Ιδιαίτερη κλινική σημασία έχουν οι ρίζες Ο7 και Ι1, οι οποίες συνθέτουν το ισχιακό νεύρο, όπως επίσης και οι ρίζες  της πυέλου, του περινέου και του κοκκυγικού νεύρου.

Στα μεγάλου μεγέθους σκυλιά, ο μυελικός κώνος καταλήγει στο σπόνδυλο L6, ενώ στα μικρού μεγέθους σκυλιά μπορεί να επεκταθεί έως τον Ο7 και, μερικές φορές, ακόμη και πέρα ​​από αυτόν. Τα σπονδυλικά σώματα του Ο7 και Ι1 ενώνονται με τον μεσοσπονδύλιο δίσκο Ο7-Ι1, που είναι μεγαλύτερος από τις άλλους, με πλευρικό αόριστα τριγωνικό σχήμα, και παχύτερη κοιλιακή περιοχή. Τα τόξα των δύο σπονδυλικών σωμάτων συνδέονται με δύο αρθρώσεις. Η σύνδεση μεταξύ Ο7 και Ι1, υπόκειται σε μεγαλύτερο στρες κατά τη διάρκεια της κίνησης και επιπρόσθετα σταθεροποιείται από τον κοιλιακό και ραχιαίο διαμήκη σύνδεσμο, από το ενδοτοξοειδή και ενδονωτιαίο σύνδεσμο, καθώς και τους παρανωτιαίους μύες της περιοχής.


Παθοφυσιολογία του οσφυοϊερού συνδρόμου 

Η εκφυλιστική οσφυοϊερή στένωση θεωρείται μια εκφυλιστική νόσος των αρθρώσεων και λόγω  της ανατομίας, προκαλεί μία μείωση στο εύρος της αρθρικής κίνησης, ειδικά στον Ο7-Ι1, μειώνοντας σημαντικά την ικανότητα διανομής των μηχανικών δυνάμεων. Ως συνέπεια της αναδιαμόρφωσης των ανατομικών δομών που εμπλέκονται, οι μεταβολές αυτές οδηγούν σε μεγαλύτερη ακαμψία της περιοχής και, στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, σε βλάβη των νευρικών δομών που εμπλέκονται. Η παθοφυσιολογία της εκφυλιστικής οσφυοϊεράς στένωσης, είναι μια πολυπαραγοντική διαδικασία, η οποία προκαλεί μείωση της διαμέτρου του μυελικού σωλήνα και συνακόλουθη συμπίεση της ιππουρίδας και/ή της παροχής αίματος σε αυτή. Η κύρια αιτία της συμπίεσης είναι σίγουρα ο εκφυλισμός και η προεξοχή του μεσοσπονδύλιου δίσκου Ο7-Ι1, που μπορεί να ακολουθείται από άλλες μεταβολές που επηρεάζουν τους περιβάλλοντες ιστούς, όπως:

Η  οσφυοϊερά άρθρωση είναι υπεύθυνα για την μετάδοση της ώθησης από τα οπίσθια άκρα. Σε σκύλους με οσφυοϊερό εκφυλισμό, το εύρος της κίνησης του Ο7-Ι1 σε κάμψη και έκταση μειώνεται σε σύγκριση με τα υγιή σκυλιά. Ωστόσο, αν αυτή η μείωση είναι η αιτία, ή η συνέπεια, αυτών των εκφυλιστικών διεργασιών δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί. Οι ισχυρές δυνάμεις που ενεργούν στη  συνάρθρωση αυτή μπορεί να προδιαθέτουν σε εκφυλισμό του Ο7-Ι1 μεσοσπονδύλιου δίσκου, που χάνει σταδιακά την ικανότητα απορρόφησης των κραδασμών  και με τις δυνάμεις έτσι μεταδίδονται στα γύρω δομές, ειδικά στους συνδέσμους και στις γειτονικές δομές, που αντισταθμιστικά  τείνουν να γίνουν υπερτροφικές, με συνέπεια την πιθανή στένωση στο κανάλι και στο μεσοσπονδύλιο τρήμα. Οι τροποποιημένες μηχανικές ιδιότητες της περιοχής και η αυξημένη αστάθεια ευνοούν την παραγωγή του πολλαπλασιασμού και των οστών και δημιουργούν προεξοχή στο μεσοσπονδύλιο δίσκο και υπάρχει περαιτέρω συμπίεση του ιππουρίδα, καθώς και φλεγμονή τόσο της ιππουρίδας όσο και των παρακείμενων δομών. Ο συνδυασμός αυτών των γεγονότων οδηγεί στην εμφάνιση του οσφυοϊερού πόνου.


Διαφοροδιάγνωση οσφυοϊερού συνδρόμου

Απαιτείται διαφοροδιάγνωση από ορθοπαιδικές παθήσεις, όπως η δυσπλασία του ισχίου ή η αμφοτερόπλευρη ρήξη του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου στις αρθρώσεις των γονάτων, οι όγκοι των οστών, λόγω της χωλότητας και του πόνου που προκαλεί. Οι πρωτοπαθείς ή μεταστατικοί όγκοι που επηρεάζουν τους μαλακούς ιστούς, τα νεύρα ή τα οστά είναι ικανοί να παράγουν πόνο και νευρολογικά ελλείμματα.

Διαφοροδιάγνωση θα πρέπει να γίνει και από φλεγμονώδεις και μολυσματικές παθήσεις όπως δισκοσπονδυλίτιδα, Ο7-Ι1 μεσοσπονδύλιου δίσκου και είναι η συχνότερη λοίμωξη μεσοσπονδύλιου δίσκου στο σκύλο.

Το τραύμα θα πρέπει επίσης να λαμβάνεται υπόψη, ειδικά στις περιπτώσεις που το πρόβλημα παρουσιάζεται οξέος.

Όταν μια εκφυλιστική οσφυοϊερή στένωση είναι ύποπτη, και τα σπονδυλικά νεύρα εμπλέκονται οι διαταραχές του περιφερικού νευρικού συστήματος, που προκαλούν συμπτώματα από τα οπίσθια άκρα, όπως οι σπάνιες νευροπάθειες του οσφυοϊερό πλέγματος ή η ιδιοπαθής πολυνευροπάθεια, πρέπει να αποκλειστούν. Αυτή η τελευταία κατάσταση χαρακτηρίζεται από ταχεία έναρξη των συμπτωμάτων, με έντονη δυσανεξία στην άσκηση και από μία ταχεία και διαδοχική εμπλοκή των πρόσθιων άκρων.


Η δισκοσπονδυλίτιδα

Η δισκοσπονδυλίτιδα είναι μια ταυτόχρονη λοίμωξη του μεσοσπονδύλιου δίσκου και σπονδυλικής οστεομυελίτιδας. Αυτή η ασθένεια απαντάται συχνότερα σε μεγάλα σκυλιά (Great Dane, Burnese Mountain Dog, Rottweiler και Γερμανικός Ποιμενικός).

Η δισκοσπνδιλίτιδα μπορεί να επηρεάσει οποιαδήποτε περιοχή της σπονδυλικής στήλης και συχνά προκαλείται από πληγές, επισκληρίδιες ενέσεις, πυοθώρακα, αποστήματα, περιοδοντίτιδα, ενδοκαρδίτιδα ή ανοσομεσολαβητική αρθρίτιδα.

Οι μολυσματικοί παραγόντες είναι:

-Βακτήρια

– Bordetella bronchispetica

– Brucella canis – που συνήθως συνδέεται με επιδιδυμίτιδα, προστατίτιδα και πρόσθια ραγοειδίτιδα

– Enterococcus faecalis

– Escherichia coli

– Staphylococcus aureus, S. intermedius

– Pseudomonas aeruginosa

– Streptococcus spp

Μύκητες

– Aspergillus terreus

– Scedosporium apiospermum

– Paecilomyces varioti

Τα κλινικά συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, ανορεξία, χωλότητα, πόνο στην πλάτη, και μεταβλητά νευρολογικά ελλείμματα, όπως αταξία, παραπάρεση και ημιπάρεση.

Οι εξετάσεις αίματος συχνά αποκαλύπτουν μια λευκοκυττάρωση και η ανάλυση του ΕΝΥ μπορεί να δείχνει ουδετερόφιλη πλειοκυττάρωση. Ανίχνευση ορού νευρογλοίας της όξινης πρωτεΐνης νευρογλοίας στον έχει σημαντική διαγνωστική αξία ως δείκτης της μυελομαλακίας.

Οι καλλιέργειες αίματος είναι συνήθως θετικές για τα βακτήρια, hemoplasms ή μύκητες. Διαδερμική βιοψία  μπορεί να απαιτείται σε περιπτώσεις όπου καλλιέργειες αίματος δώσουν αρνητικά αποτελέσματα. Σε Brucella spp λοιμώξεις, PCR συνήθως απαιτείται λόγω της δυσκολίας στην καλλιέργεια.

Η διάγνωση, συνήθως, επιτυγχάνεται με ακτινογραφία, CT ή MRI απεικόνιση, που δείχνει οστεώδη καταστροφή της μετωπικής πλάκας, παραγωγή νέου οστού ή/και κατάρρευση του χώρου του μεσοσπονδύλιου δίσκου στη θέση της μόλυνσης, με προκύπτον σπονδυλικό υπεξάρθρημα, συμπίεση του νωτιαίου μυελού , και προοδευτική μυελομαλακία.

Η διαφορική διάγνωση θα πρέπει να περιλαμβάνει τη δυσπλασία του ισχίου, την σπονδυλικής οστεοχόνδρωση, το επισκληρίδιο εμπύημα, την κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου, την μεσοσπονδύλια λιπώδης διήθηση (μικρόσωμες φυλές), την ανταποκρινόμενη στα στεροειδή μηνιγγίτιδα-αρτηρίτιδα, το πολυοστικό λέμφωμα, το οστεοσάρκωμα και την  κληρονομική μυελοπάθεια.

Η θεραπεία περιλαμβάνει την μακροχρόνια (2-3 μήνες) χρήση αμοξυκιλλίνης/κλαβουλανικού οέος, την ενροφλοξασίνη ή κεφαλοσπορίνες πρώτης γενιάς (κεφαλεξίνη και κεφαζολίνη). Συνετή χρήση  μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, συνιστάται ιδιαιτέρως καρπροφαίνης ή μελοξικάμης. Σε σκύλους με έντονο πόνο η βραχυπρόθεσμη χρήση της βουπρενορφίνης συνιστάται, επίσης.

Σε σοβαρές επώδυνες περιπτώσεις, η χειρουργική σταθεροποίηση μπορεί να απαιτηθεί με τη χρήση σπογγώδους οστικού μοσχεύματος, βίδες και πολυμεθυλμεθακρυλικό. Η ανακούφιση από τη συμπίεση του νωτιαίου μυελού μπορεί επίσης να απαιτήσει σπονδυλική ημιπεταλεκτομή. Και διαδερμική δισκεκτομή  με κατευθυνόμενη ακτινοσκόπηση γίνεται για τη θεραπεία της δισκοσπονδυλίτιδας σε σκύλους.

Κατά τη διάρκεια χρόνιας θεραπείας με αντιβιοτικά, ακτινογραφίες της σπονδυλικής στήλης θα πρέπει να επαναλαμβάνονται κάθε μήνα για 4 – 6 μήνες.


Διάγνωση οσφυοϊερού συνδρόμου

Διάφορες απεικονιστικές μέθοδοι έχουν χρησιμοποιηθεί για τη διάγνωση του συνδρόμου αυτού όπως η μυελογραφία, η επισκληριδογραφία και η δισκογραφία. Ωστόσο η μαγνητική τομογραφία (MRI) αποτελεί σήμερα την μέθοδο εκλογής λόγω των πολλών πλεονεκτημάτων.


Θεραπεία του οσφυοϊερού συνδρόμου

Αν και πάνω από το 70% των περιστατικών ανταποκρίνεται στην συντηρητική θεραπεία (περιορισμός και αντιφλεγμονώδη) δεν σπανίζουν οι υποτροπές.

Η χειρουργική αντιμετώπιση αφορά σε απελευθέρωση των νεύρων που πιέζονται με ραχιαία πεταλεκτομή, με μερική δισκεκτομή (αφαίρεση ινώδους δακτυλίου του δίσκου που προβάλλει) και σε  σπονδυλοδεσίσ (σταθεροποἰηση) της οσφυιοεράς άρθρωσης, συνήθως, με ορθοπαιδικές βίδες.

Ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης, το ποσό του πόνου που το ζώο βιώνει, τη γενική υγεία του ζώου, τους οικονομικούς περιορισμούς, καθώς και άλλους παράγοντες, η οσφυοϊερό στένωση αντιμετωπίζεται χειρουργικά ή μη χειρουργικά.

Μη Χειρουργική θεραπεία: Αν η πάθηση είναι ήπια, τα σκυλιά μπορούν να αντιμετωπιστούν με αυστηρή ανάπαυση για 6 έως 8 εβδομάδες. Τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως η πρεδνιζολόνη βοηθούν. Σε πολλές περιπτώσεις, αυτό μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα. Ωστόσο, καθώς ο σκύλος γίνεται πιο δραστήριος, τα συμπτώματα μπορεί να επιστρέψουν.

Χειρουργική θεραπεία: Υπάρχουν δύο διαφορετικές χειρουργικές τεχνικές που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της οσφυοϊερής στένωσης.

Στο πρώτο, τα οστά συντήκονται μαζί σε κανονική θέση όσο το δυνατόν.

Αυτό αποτρέπει την ανώμαλη κίνηση μεταξύ τους και μειώνει τον κίνδυνο περαιτέρω αρθρίτιδας. Στην δεύτερη τεχνική, μέρος του οστού και του μεσοσπονδύλιου δίσκου αφαιρούνται να μειωθεί η πίεση στο νωτιαίο μυελό και τα νεύρα.

Σε κάθε περίπτωση, τα σκυλιά θα πρέπει να περιορίζεται για 2 έως 4 εβδομάδες μετά την επέμβαση, και μπορεί επίσης να τοποθετηθεί στη θεραπεία πρεδνιζολόνη.

Για τα σκυλιά που έχουν δυσκολία ή δεν είναι σε θέση να ουρήσουν, η κύστη θα πρέπει να αδειάζει με το χέρι, πολλές φορές την ημέρα.

Η εκφυλιστική οσφυοϊερή στένωση μπορεί να προσεγγιστεί  τόσο με συντηρητική φαρμακευτική θεραπεία όσο και με  χειρουργική επέμβαση, ανάλογα με την  ηλικία, την προθυμία του ιδιοκτήτη, την αποτυχία προηγούμενων θεραπειών, τη σοβαρότητα των κλινικών συμπτωμάτων, και τη σύγχρονη παρουσία άλλων διαταραχών όπως, για παράδειγμα,  μια σοβαρή αρθροπάθεια του ισχίου.

Συντηρητική θεραπεία

Τα αντιφλεγμονώδη είναι η θεραπεία επιλογής για την πάθηση αυτή. Τα μη στεροειδή αντι-φλεγμονώδη φάρμακα προτιμώνται έναντι των στεροειδεών, γιατί έχουν λιγότερο ανεπιθύμητες ενέργειες σε μακροπρόθεσμη βάση. Πριν από την έναρξη οποιασδήποτε αντιφλεγμονώδους θεραπεία, γίνεται εκτίμηση της νεφρικής λειτουργίας.

Επισκληρίδια χορήγηση οξικής μεθυλπρεδνιζολόνης σε δόση 1 mg / kg, που επαναλαμβάνεται τρεις φορές (ημέρα 1, ημέρα 14, ημέρα 42), δείχνει βελτίωση της συμπτωματολογίας στο 79% των ασθενών που παίρνουν θεραπεία. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην πιθανή παρουσία δισκοσπονδυλίτιδας που μπορεί να επιδεινωθεί σημαντικά από την επίδραση κορτικοστερεοειδούς φαρμάκου μακράς δράσης.

Απαιτείται, ακόμη μείωση της φυσικής δραστηριότητας και μια τακτική, χαμηλής έντασης  φυσική άσκηση για τη διατήρηση του μυϊκού τόνου και αν απαιτείται απώλεια βάρους.

Η συντηρητική θεραπεία δεν καταργεί την υποκείμενη αιτία (για παράδειγμα, την συμπίεση που προκαλείται από την προεξοχή του μεσοσπονδύλιου δίσκου), ενώ δεν επιτρέπει να διαχειριστείτε την φλεγμονή, και ως εκ τούτου, τον πόνο, και, απαιτείται η θεραπεία να συνεχιστεί για καιρό.

Χειρουργική θεραπεία

Με την παρουσία των νευρολογικών ελλειμμάτων εκτός από τον πόνο, ή όταν υπάρχει περιορισμένη ή μη απόκριση στην συντηρητική θεραπεία η χειρουργική επέμβαση καθίσταται έγκυρη λύση για το πρόβλημα.

Η πρόγνωση για τη λειτουργική ανάρρωση μετά από χειρουργική θεραπεία είναι από καλή έως εξαιρετική, με ποσοστό επιτυχίας μεταξύ 78 και 94%.

Διάφορες χειρουργικές τεχνικές έχουν προταθεί για την θεραπεία και σκοπό έχει την αποσυμπίεση της ιππουρίδας

Η μετεγχειρητική φροντίδα απαιτεί θεραπεία με αναλγητικά και μειωμένο επίπεδο της σωματικής δραστηριότητας στην άμεση μετεγχειρητική περίοδο, που ακολουθείται από ένα επαρκές πρόγραμμα φυσιοθεραπείας.


Ποια είναι η πρόγνωση για σκύλους με οσφυοϊερή στένωση;

Η πρόγνωση για τα σκυλιά με οσφυοϊερή στένωση εξαρτάται από την σοβαρότητα των συμπτωμάτων πριν από τη θεραπεία. Τα σκυλιά που έχουν επηρεαστεί ελαφρά μπορεί να είναι σε θέση να ανακάμψουν. Για όσα έχουν ακράτεια ή αδυνατούν να ουρήσουν πριν από τη θεραπεία, η πρόγνωση είναι πολύ φτωχότερη.

 

ΠΗΓΗ

Exit mobile version