«Όποιος Ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά»
Ο Ρήγας Φεραίος, ο επονομαζόμενος Βελεστινλής, θεωρείται ο εθνομάρτυρας και πρόδρομος της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Το πραγματικό του όνομα ήταν Αντώνης Κυριαζής και ο ίδιος χρησιμοποιούσε ως ψευδώνυμο το Βελεστινλής, επειδή καταγόταν από το Βελεστίνο. Αργότερα, του αποδόθηκε και το όνομα Φεραίος, επειδή το Βελεστίνο ονομαζόταν στην αρχαιότητα Φεραί. Με αυτό το όνομα έμεινε στη ιστορία.
Ο Ρήγας ενέτασσε τα έργα του στο επαναστατικό του σχέδιο για την επανάσταση των Ελλήνων με σκοπό την αποτίναξη της απολυταρχικής οθωμανικής εξουσίας και την απόκτηση της ελευθερίας. Ο Θούριος του Ρήγα τραγουδιέται παντού. Οι στίχοι του γίνονται έναυσμα και προτροπή για τον αγώνα της ελευθερίας.
Οι πατριώτες μέσα από το τραγούδι δίνουν τον όρκο τους για την ελευθερία: “Ω Βασιλεύ του κόσμου, ορκίζομαι σε Σε, στην γνώμη των τυράννων να μην έλθω ποτέ…” Με τον Θούριο, ήθελε να ενισχύσει το ηθικό των σκλαβωμένων Ελλήνων για το δίκαιον της επαναστάσεως τους και παράλληλα να ενισχύσει την ιστορική τους αυτογνωσία με τα έργα, τα οποία τόνιζαν την ένδοξη καταγωγή τους ως απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων.
Χαρακτηριστικά είναι αυτά που γράφει ο σημαντικός ιστορικός του Ρήγα, Λέανδρος Βρανούσης ότι «η εικόνα μόνη της, ήταν αρκετή για να ζωντανέψη το θρύλο του Μέγα Αλέξανδρου, και ν’ αναζωπυρώση την εθνική περηφάνεια και τον πατριωτικό ζήλο των υποδούλων, που πρόσμεναν με λαχτάρα ν’ αναφανή κι ανάμεσά τους ο αντάξιος απόγονος ή μιμητής του μεγάλου Μακεδόνα τιμωρός των Ασιατών και λυτρωτής του Γένους».
Διαβάστε την συνέχεια στο ethnikismos.net
Reblogged this on Macedonian Ancestry.