Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Στοιχεία ΣΟΚ: Έλληνες από 18-44 ετών οι άστεγοι στην Ελλάδα των Μνημονίων

Ακόμη μια έρευνα, τα στοιχεία της οποίας δημοσιοποιήθηκαν, δείχνει άλλη μια τραγική πτυχή των Μνημονίων, καθώς στα πιο δημιουργικά τους χρόνια εκατοντάδες Έλληνες άντρες αναγκάζονται να βρίσκουν «καταφύγιο» είτε στον δρόμο είτε σε διάφορες κοινωνικές δομές εξαιτίας των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν και της ανεργίας!

Η θλιβερή αυτή εικόνα, άλλωστε, αποτυπώνεται και στα στοιχεία που προέκυψαν κατά την διάρκεια της πρώτης πιλοτικής κρατικής καταγραφής του αριθμού των αστέγων στην Χώρα μας, τα οποία δόθηκαν την Τετάρτη στην δημοσιότητα.

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε υπό την εποπτεία του υπουργείου Εργασίας σε συνεργασία με το Πάντειο Πανεπιστήμιο στους Δήμους Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πειραιά, Ηρακλείου, Νέας Ιωνίας, Ιωαννίνων και Τρικκαίων κατέγραψε συνολικά 1.645 άστεγους, 691 στον δρόμο και 954 σε δομές. Οι 793 βρίσκονται στην Αθήνα, εκ των οποίων οι 353 κοιμούνται στα παγκάκια και οι 440 σε δομές.

Αυτό που προκαλεί αίσθηση είναι το γεγονός ότι σήμερα το μεγαλύτερο ποσοστό των αστέγων είναι Ελληνικής καταγωγής και άντρες, όταν στο παρελθόν, και συγκεκριμένα πριν από την υπογραφή Μνημονίου στην Χώρα μας, οι πιο πολλοί ήταν λαθρομετανάστες… Φαίνεται ότι στις ημέρες μας η πρόνοια των διαφόρων ΜΚΟ εξαντλείται μόνο στα «ταξικά» αδέρφια δηλαδή του λαθρομετανάστες και τους «πρόσφυγες» και δεν υπάρχει περιθώριο «αλληλεγγύης» και «ανθρωπισμού» για τους Έλληνες εκείνους, οι οποίοι κυριολεκτικά δεν έχουν στον ήλιο μοίρα.

Σημαντικό είναι και το στοιχείο που αφορά στο ηλικιακό προφίλ των αστέγων, καθώς πρώτοι στην λίστα καταγράφονται άτομα από 18 έως 44 ετών, ενώ ένα μικρό ποσοστό είναι συνταξιούχοι. Όπως βέβαια και το ότι οι περισσότεροι αναγκάστηκαν να μείνουν στον δρόμο εξαιτίας σοβαρών οικονομικών δυσκολιών και της ανεργίας. Πάντως, πριν βρεθούν εκτός σπιτικής στέγης, οι περισσότεροι διέμεναν σε σπίτι συγγενών ή σε οικία που είτε νοίκιαζαν είτε ήταν δική τους.

Σύμφωνα με το ερώτημα για το εισόδημα που συμπεριλαμβανόταν στα ερωτηματολόγια των δομών, το 25,9% απάντησε ότι έχει κάποιο εισόδημα δεν είναι αρκετό για να του εξασφαλίσει την κατοικία. Το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης λαμβάνει το 20,2% των αστέγων.

Τελειώνουμε, με την επισήμανση ότι στην Ελλάδα των Μνημονίων η φτωχοποίηση του Ελληνικού Λαού όχι απλώς έχει οξυνθεί, αλλά έχει πάρει κυριολεκτικά τραγικές διαστάσεις.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/to-profil-twn-astegwn-sthn-ellada-twn-mnhmoniwn-ellhnas-andras-18-44-etwn#ixzz5L4bFUObg

Exit mobile version