Παρά την κενότητα των θριαμβολογιών της κυβέρνησης για «έξοδο από τα Μνημόνια», το καινούργιο στενό «κοστούμι» που έραψαν οι δανειστές ειδικά για την Ελλάδα, ώστε να κρατήσουν την Χώρα μας υπό αυστηρή επιτήρηση για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, ανακοίνωσε χθες η Κομισιόν. Το «κοστούμι» αυτό θα συνδυαστεί με την επιτήρηση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για τα επόμενα 38 χρόνια, δηλαδή έως το μακρινό 2060!
Σύμφωνα με την απόφαση της Κομισιόν, από την 21η Αυγούστου η Ελλάδα θα υπάγεται στο Ενισχυμένο Πλαίσιο Εποπτείας, το οποίο περιλαμβάνει τριμηνιαίες αποστολές των θεσμών και εκθέσεις προόδου. Η Ενισχυμένη Εποπτεία «θα ασκείται από την Κομισιόν σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και, όπου είναι σκόπιμο, με το ΔΝΤ», ενώ ο ESM θα συμμετέχει στο πλαίσιο του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης, το οποίο στην ελληνική περίπτωση θα βρίσκεται σε ισχύ έως το 2060, προκειμένου να διασφαλιστεί η αποπληρωμή τουλάχιστον του 75% του χρέους! Η Κομισιόν σημειώνει ότι «το ΔΝΤ δεσμεύτηκε να εξακολουθήσει να συμμετέχει πλήρως» στην μεταμνημονιακή παρακολούθηση της Ελλάδας.
Οι εκθέσεις των θεσμών θα πρέπει να είναι θετικές, προκειμένου να ενεργοποιούνται τα υπό αίρεση μέτρα ελάφρυνσης του χρέους (επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ και των εθνικών κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης από ελληνικά ομόλογα, «πάγωμα» του επιτοκιακού πέναλτι στο ευρωπαϊκό δάνειο του 2ου Μνημονίου) ύστερα από σχετική απόφαση του Eurogroup.
Η απόφαση για την ενεργοποίηση του Ενισχυμένου Πλαισίου Εποπτείας θα ανανεώνεται ανά εξάμηνο. Μέρος των εκθέσεων που θα συντάσσονται θα εντάσσεται παράλληλα στο «κανονικό» σύστημα επιτήρησης όλων των χωρών-μελών της ευρωζώνης (ευρωπαϊκό εξάμηνο), δύο φορές τον χρόνο.
Η Κομισιόν υπογραμμίζει την ανάγκη να ολοκληρωθούν οι εκκρεμείς παρεμβάσεις του 3ου Μνημονίου που μετατέθηκαν για την μεταμνημονιακή περίοδο και να εφαρμόσει η Ελλάδα τις δεσμεύσεις που ανέλαβε σε έξι τομείς, με βάση το δισέλιδο παράρτημα της απόφασης του τελευταίου Eurogroup.
Οι έξι τομείς είναι η δημοσιονομική πολιτική και η δημοσιονομική διαρθρωτική πολιτική, η κοινωνική πρόνοια, η χρηματοπιστωτική σταθερότητα, η αγορά εργασίας, η αγορά προϊόντων και η Δημόσια Διοίκηση. Πίσω, λοιπόν, από τις κυβερνητικές λέξεις της κυβέρνησης κρύβεται όχι ο… Αλέξης (Τσίπρας), αλλά η συνέχιση ουσιαστικά της μνημονιακής σκλαβιάς για τουλάχιστον τέσσερις δεκαετίες ακόμη.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ
Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/alusodemenh-mechri-to-2060-h-ellada-me-chthesinh-anakoinwsh-ths-komision#ixzz5L4cY2Xdb