Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Από την τρέχουσα επικαιρότητα του οικονομικού πολέμου

Από την τρέχουσα επικαιρότητα του οικονομικού πολέμου

O πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Shinzo Abe, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker υπέγραψαν συμφωνία για τη δημιουργία ενός Συμφώνου Οικονομικής Εταιρικής Σχέσης ΕΕ-Ιαπωνίας, στο Τόκιο στις 17 Ιουλίου.

Οι διαπραγματεύσεις για αυτή την συμφωνία ξεκίνησαν το 2013, αλλά οι ΗΠΑ, έφερναν προσχώματα και μόλις τώρα κατάφερε να υλοποιηθεί.

Κίνητρο για την συμφωνία ήταν ο αυξανόμενος προστατευτισμός που επιβάλλουν οι ΗΠΑ στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ Ιαπωνίας και Ε.Ε.

Κινήσεις του Τραμπ, όπως η απειλή επιπλέον φόρου 25% στα ανταλλακτικά αυτοκινήτων, φαίνεται ότι έχουν φέρει ανησυχία στους Ευρωπαίους συμμάχους του και οι οποίοι ένοιωσαν την ανάγκη να επισπεύσουν και κλείσουν την εμπορική συμφωνία με την Ιαπωνία.

Η πρόσφατη εμπορική κόντρα μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και Κίνας, αποκαλύπτει τις αδυναμίες των ΗΠΑ, που μάλλον άργησαν πολύ να αντιδράσουν στον κινεζικό (εμπορικό) κίνδυνο.

Είναι αμφίβολο πλέον, αν μπορούν οι ΗΠΑ να μειώσουν την εμπορική δυναμική των Κινέζων. Αυτό υποδηλώνει και η κίνηση Τραμπ να επανεξετάσει την συμφωνία TTP, πρόθεση που ανακοινώθηκε από τον Ρεπουμπλικάνο Γερουσιαστή της Νεμπράσκα Ben Sasse, ο οποίος ανακοίνωσε ότι ο Τραμπ όρισε τους ανώτατους αξιωματούχους, Larry Kudlow (νέο διευθυντή του «National Economic Council») και Robert Lighthizer (U.S. Trade Representative) για το έργο αυτό.

Μια επανεξέταση που πάντως δεν φαίνεται πολύ πιθανή στο άμεσο μέλλον και είναι μάλλον μια προσπάθεια του Τραμπ να αυξήσει τα «εμπορικά ισοδύναμα» απέναντι στην Κίνα, αν τελικά το χρειαστεί.

Να θυμίσουμε εδώ, ότι μόλις 11 ημέρες μετά την ορκωμοσία του ο Τραμπ αποσύρθηκε από την συνθήκη TPP υπερασπιζόμενος την εσωτερική οικονομική ανάπτυξη, που απηχούσε το σύνθημά του “America First”. Όμως η TPP λόγω του σχεδιασμού της, θα μπορούσε να λειτουργήσει ως εργαλείο απέναντι στην κινεζική εξάπλωση, ανεξαρτήτως των σκληρών αντιλαϊκών και αντεργατικών  μέτρων που επιβάλλει.

Μένει λοιπόν να δούμε ποια θα είναι η αντίδραση των Αμερικανών, απέναντι σε αυτή τη νέα συμφωνία Ε.Ε. – Ιαπωνίας και κατά πόσο δυσχεραίνει τον εμπορικό σχεδιασμό των ΗΠΑ.

Είμαστε θεατές, ενός ανελέητου πολέμου ανάμεσα στα μεγάλα διεθνή οικονομικά τραστ. Η μάχη της Παγκοσμιοποίησης είναι σε εξέλιξη και οι λαοί μόνο να χάσουν θα έχουν από τέτοιες συγκρούσεις, όπως συνέβαινε ανέκαθεν.

Όλα αυτά δείχνουν την ανυπέρβλητα μεγάλη αξία του Εθνικισμού και του οικονομικού σχεδιασμού της εθνικιστικής ιδεολογίας, που πάντοτε υπήρξε ανθρωποκεντρική σε αντίθεση με τις υπόλοιπες (καπιταλισμό, φιλελευθερισμό, κομμουνισμό) που πάντοτε στο κέντρο τους είχαν την ύλη, τον πλούτο το κέρδος χωρίς καμία κοινωνική ευαισθησία.

Γιάννης Πετρίτης

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/apo-thn-trechousa-epikairothta-tou-oikonomikou-polemou#ixzz5LagmRiUg

Exit mobile version