Συνθήκες τραγικής ανεργίας και εργασιακής γαλέρας (όπου η εργασία υφίσταται ακόμη) αντιμετωπίζει η περιοχή της κεντρικής Μακεδονίας, καθώς το όλο σκηνικό που κυριαρχεί εκεί αφορά αδήλωτη και εκ περιτροπής εργασία, μισθούς πείνας, απληρωσιές, «bullying» από εργοδότες για ένα κομμάτι ψωμί και υψηλά ποσοστά ανεργίας. Την ώρα που οι ανήθικοι και ανθέλληνες πολιτικοί απατεώνες της «Πρώτη φορά Αριστερά» κυβέρνησης φορούν γραβάτες και με απύθμενο θράσος εύχονται «έξοδο από τα Μνημόνια», οι κάτοικοι (εργαζόμενοι και άνεργοι) των επτά νομών στην καρδιά της βόρειας Ελλάδας νιώθουν την θηλιά στον λαιμό τους να σφίγγει περισσότερο και δεν μπορούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους που «τρέχουν».
Ο εργασιακός «Μεσαίωνας» ζει και βασιλεύει, την ώρα που η ανεργία σε μεγάλες πόλεις, όπως καταγγέλλουν πρόεδροι των κατά τόπους εργατικών κέντρων, ξεπερνά το 50%. Η κατάσταση είναι τραγική, με τους εκπροσώπους των εργαζομένων να…εύχονται να είχαμε μισθούς Βουλγαρίας, αφού υπάρχουν επιχειρηματίες που ζητούν από τους υπαλλήλους τους να είναι ικανοποιημένοι με τα…200 ευρώ που τους δίνουν για μισθό!
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Τσαραμπουλίδη, η πραγματική ανεργία στην πόλη ξεπερνά το 30%. Σε αυτούς, βέβαια, δεν συνυπολογίζονται εκείνοι που εργάζονται με καθεστώς μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης, αφού για τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες θεωρούνται εργαζόμενοι. «Η πραγματική ανεργία σύμφωνα με δικές μας μετρήσεις, είναι αυξημένη κατά 5% από τα στοιχεία που δίνει η ΕΛ. ΣΤΑΤ. Στη δημοσιότητα» λέει ο Τσαραμπουλίδης. Θεωρεί πληγή για την πόλη την –κατ’ εκτίμηση- αποχώρηση περίπου 50.000 επιστημόνων την περίοδο της οικονομικής κρίσης.
Καταγγέλλει πως υπάρχουν επιχειρήσεις που απασχολούν με πλήρη απασχόληση υπαλλήλους, τους οποίους όμως δηλώνουν ως μερική απασχόληση για ασφαλιστικές διευκολύνσεις. «Υπάρχουν επίσης εργαζόμενοι που παραμένουν απλήρωτοι για τέσσερις ολόκληρους μήνες» υποστηρίζει ο Τσαραμπουλίδης. Στο 32% κινείται η πραγματική ανεργία στις Σέρρες, σύμφωνα με τον πρόεδρο του εκεί Εργατικού Κέντρου Άλκη Απιδόπουλο. «Υπάρχουν επιχειρηματίες που “ασελγούν” στους εργαζομένους όσο ο νόμος τους δίνει δικαιώματα» σχολιάζει και κάνει λόγο για επιχειρηματικότητα που στηρίζεται σε διήμερη απασχόληση δυο ωρών με μισθούς των 250 ευρώ. «Την ίδια ώρα, στη Βουλγαρία υπάρχουν επιχειρήσεις που δίνουν σε Έλληνες εργαζομένους πολύ καλύτερους μισθούς της τάξης των 1.200 ευρώ.» λέει ο Απιδόπουλος.
Στο Κιλκίς οι άνεργοι είναι περισσότεροι από τους απασχολούμενους. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Γιώργο Ιωαννίδη, η ανεργία ξεπερνά το 50%. «Υπάρχει πλήρης αποβιομηχάνιση της περιοχής. Όλοι οι νέοι μας μετανάστευσαν στο εξωτερικό» υποστηρίζει ο Ιωαννίδης. Στην Πιερία, όπως υποστηρίζει η πρόεδρος του Ε.Κ. Δέσποινα Κωνσταντίνου, η πραγματική ανεργία ξεπερνά το 40%. Σύμφωνα με την κυρία Κωνσταντίνου, υπάρχουν πολλοί εργαζόμενοι που κάνουν μεροκάματο μια φορά την εβδομάδα ή μια φορά τον μήνα και λαμβάνουν ως μισθό…ψίχουλα. Στην Ημαθία η κατάσταση είναι επίσης αποκαρδιωτική. Εκτός από τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, πολλοί εργαζόμενοι δουλεύουν «μαύρα», ενώ οι «τυχεροί» λαμβάνουν μόλις…δύο ένσημα τον μήνα.
Όπως υποστηρίζει ο Δημήτρης Ταχματζίδης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βέροιας, η πραγματική ανεργία αγγίζει το 35%. «Έχουμε φτωχούς εργαζομένους» λέει. Στην περιοχή της ΑΑλεξάνδρειας, σύμφωνα με την πρόεδρο του εκεί κέντρου Θεοδώρα Γιοβανοπούλου, η ανεργία ξεπερνά το 42%. Στην Χαλκιδική, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του Εργατικού Κέντρου Χρήστο Ζαφειρούδα, η κατάσταση είναι κάπως καλύτερη, συγκριτικά με τους άλλους νομούς της περιφέρειας, με την πραγματική ανεργία να εκτιμάται στο 24%. Στην Πέλλα, σύμφωνα με την πρόεδρο του κέντρου Θεανώ Ζουρνατζίδου, η ανεργία ξεπερνά το 40%. Η ίδια, πάντως, «βλέπει» μικρή σταδιακή υποχώρηση.
Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ φροντίζει όχι μόνον να ξεπουλά το όνομα της Μακεδονίας ΜΑΣ στους σκοπιανούς, αλλά και να καταδικάζει σε καθεστώς ανέχειας και «κινεζοποίησης» τον Ελληνικό Λαό που διαμένει σ’ αυτήν.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ
Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/sunthhkes-tragikhs-anergias-kai-ergasiakhs-galeras-sthn-kentrikh-makedonia#ixzz5Lz68646p