Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Επιδιώκουν επανέναρξη συνομιλιών στο Κυπριακό εν μέσω τουρκικών προκλήσεων

Στην Κύπρο η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ για την επανέναρξη των «διαπραγματεύσεων» – Η Τζέιν Χολ Λουτ τα είπε με Αναστασιάδη και Ακιντζί και αναχώρησε από την μεγαλόνησο

Εκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί, η αξιωματούχος των Η.Ε. δεν είχε οποιαδήποτε άλλη συνάντηση. Ωστόσο, ως αναμενόμενο, συναντήθηκε και με την Ειδική Εκπρόσωπο του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Αρχές Σεπτεμβρίου θα είναι έτοιμη η έκθεση της συμβούλου του Γ.Γ. του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ προς τον ίδιο τον Αντόνιο Γκουτέρες σε σχέση με τις διερευνητικές επαφές που θα έχει τις επόμενες εβδομάδες με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών. Σημειώνεται πως πριν η Λουτ καταθέσει την έκθεση συμπερασμάτων στον Αντόνιο Γκουτέρες, θα πραγματοποιήσει επισκέψεις σε Άγκυρα, Αθήνα, Λονδίνο και Βρυξέλλες.

Χρονοδιάγραμμα και συμφωνία «πακέτο» ζητά η τουρκική πλευρά

Η τουρκική πλευρά ζητά χρονοδιάγραμμα και συμφωνία «πακέτο» για να αποδεχθεί την επανάληψη των διαπραγματεύσεων. Επίσης, στο ζήτημα των ερευνών της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της, η τουρκική πλευρά στοχεύει σε κοινή, συνεταιρική διαχείριση και εκμετάλλευση των κυπριακών αποθεμάτων υδρογονανθράκων. Διαφορετικά, ο Τσαβούσογλου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ερευνών από την Τουρκία στο τεμάχιο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ.

«Να περάσουμε από την υποταγή στην διεκδίκηση» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο

Η ειδική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Τζέιν Χολ Λουτ βρίσκεται στην Κύπρο, την ίδια στιγμή που η Τουρκία εκδίδει παράτυπες NAVTEX στην κυπριακή ΑΟΖ. Ενώ η κυπριακή κυβέρνηση θα έπρεπε να αδράξει την ευκαιρία για να αναδείξει τις πραγματικές πτυχές του Κυπριακού Προβλήματος, προχωρά με μοναδικό στόχο να επαναρχίσουν οι συνομιλίες κάτω από τις παρούσες συνθήκες, πιστοί στο δόγμα «λύση να ‘ναι, όπως να ‘ναι».

Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) ξεκαθαρίζει ότι με υποχωρήσεις και συμβιβασμούς καμία βελτίωση και καμία πρόοδος δεν μπορεί να υπάρξει στο Κυπριακό, γι’ αυτό επιβάλλεται να περάσουμε από την υποταγή στην διεκδίκηση.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/epidiwkoun-epanenarjh-sunomiliwn-sto-kupriako-en-mesw-tourkikwn-proklhsewn#ixzz5MIXlU4mb

Exit mobile version