Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Οι τούρκοι ετοιμάζουν Κέντρο Ισλαμικών Σπουδών δίπλα από την κλειστή Ορθόδοξη Σχολή στην Χάλκη

Μπορεί ο Τσίπρας και η «Πρώτη φορά Αριστερά» κυβέρνηση να λειτουργούν ως «γιουσουφάκια» του Ερντογάν (και) στην περίπτωση της «καρατόμησης» των νυν μουφτήδων της Θράκης, αλλά και η τουρκική πλευρά από την δική της πλευρά φροντίζει να δείχνει «ποιος είναι το αφεντικό».

Η πιο πρόσφατη εκδοχή αυτής της παραδοχής αποτελεί η είδηση ότι Ισλαμικό Εκπαιδευτικό Κέντρο στην Χάλκη θέλει να δημιουργήσει η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, το περιβόητο Ίδρυμα Ντιγιανέτ, μια πρόθεση που σαφώς και εμπεριέχει έναν ισχυρό συμβολισμό, αφού στο ίδιο Πριγκιπονήσι λειτουργούσε από τον 9ο αιώνα έως και το 1971 -οπότε και την έκλεισε το τουρκικό κράτος- η περιώνυμη Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Το όλο θέμα αποκτά ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον, αφού εκκρεμεί από την πλευρά της Άγκυρας η αόριστη υπόσχεση ότι κάποια στιγμή θα επιτραπεί η επαναλειτουργία της Ορθόδοξης Θεολογικής Σχολής.

Η είδηση περί δημιουργίας Ισλαμικού Εκπαιδευτικού Κέντρου έγινε γνωστή από τον πρόεδρο της Διοίκησης Θρησκευτικών Ζητημάτων του Ιδρύματος Ντιγιανέτ, ιμάμη Χαϊντάρ Μπεκίρογλου. Όπως δήλωσε ο ίδιος, σύμφωνα με τουρκικά Μέσα, τα σχέδια για την οικοδόμησή του αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής για επέκταση των θρησκευτικών σπουδών στην Κωνσταντινούπολη.

Η μουσουλμανική σχολή θα βρίσκεται σε μόλις 1 χιλιόμετρο απόσταση από την κλειστή Ορθόδοξη Σχολή και θα εκτείνεται σε 200 εκτάρια (2.000 στρέμματα). Σε αυτά θα συμπεριλαμβάνονται κοιτώνες που θα φιλοξενούν δεκάδες μαθητές ισλαμικών ιδρυμάτων από την Τουρκία και όλο τον κόσμο.

Εδώ γίνεται ακόμα πιο σαφές ότι επιχειρείται μια «αναμέτρηση» με τη φήμη και το κύρος της κλειστής Ορθόδοξης Θεολογικής Σχολής, αφού μέχρι το 1971 είχε φοιτητές γηγενείς Έλληνες αλλά και ορθόδοξους χριστιανούς απ’ όλο τον κόσμο, πράγμα που της προσέδιδε έναν διεθνή χαρακτήρα. Είναι προφανές, δηλαδή, ότι το Ιδρυμα Ντιγιανέτ επιχειρεί να ορθώσει ένα αντίπαλο δέος με σκοπό να επισκιάσει και να εξαλείψει την Ορθόδοξη θεολογική παράδοση με την οποία είναι ταυτισμένη η Χάλκη.

Ο ιμάμης Χαϊντάρ Μπεκίρογλου είπε ακόμα ότι μεταξύ των μαθητών της ισλαμικής σχολής θα συμπεριλαμβάνονται «θύματα τρομοκρατίας» από την Ανατολική και Νοτιοανατολική Τουρκία, εννοώντας από τις κουρδικές επαρχίες της χώρας. Η σχολή, δηλαδή, θα λειτουργεί και ως χώρος ιδεολογικής αναμόρφωσης νεαρών Κούρδων, οι οποίοι μέσω της θρησκευτικής κατήχησης θα εκτουρκίζονται κι έτσι θα ενσωματώνονται. Αυτός ίσως είναι και ένας από τους λόγους που κουρδικής καταγωγής βουλευτές της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης έχουν ήδη εκφράσει τις έντονες αντιδράσεις τους στο όλο σχέδιο.

Την ώρα, λοιπόν, που η Ελλάδα κάνει ό,τι μπορεί για να ενισχύσει τα σχέδια του τουρκικού επεκτατισμού στην Θράκη, η Τουρκία φροντίζει και πάλι να κάνει επίδειξη ισχύος. Όσο το φοβισμένο Ελληνικό(;) κράτος των εγχώριων γραικύλων θα υπακούει στις επιθυμίες της τουρκικής προκλητικότητας τόσο περισσότερο αυτή θα αποθρασύνεται.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/kentro-islamikwn-spoudwn-dipla-apo-thn-kleisth-orthodojh-scholh-etoimazei-h#ixzz5NOTmXsar

Exit mobile version