Άρθρο περί της περιβόητης επικείμενης «εξόδου από τα μνημόνια» της 21ης Αυγούστου φιλοξενεί η βρετανική εφημερίδα “Guardian”.
Όπως χαρακτηριστικά τονίζει η εφημερίδα, η 21η Αυγούστου δεν είναι επ’ ουδενί το τέλος των μνημονίων, αφού «τα δύσκολα δεν έχουν τελειώσει ακόμα. Η αριστερή κυβέρνηση έχει υπογράψει μια απίθανη σειρά φιλόδοξων στόχων. Η μεταμνημονιακή Ελλάδα έχει δεσμευθεί να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022, ένας στόχος που έχει επιτευχθεί από ελάχιστες χώρες μετά το ’70, και 2,2% έως το 2060».
Με απλά λόγια, η εφημερίδα αμφιβάλλει για την επίτευξη των στόχων, γεγονός που προφανώς θα οδηγήσει σε νέα επέμβαση των διεθνών τοκογλύφων, όπως άλλωστε προβλέπεται στο Μνημόνιο για «μετά το μνημόνιο».
Ακόμα πιο γλαφυρός στην περιγραφή του είναι ο επικεφαλής του ελληνικού παρατηρητηρίου στο London School of Economics, Κέβιν Φέδερστοουν, που αποκαλεί τα επίμαχα μέτρα «διαρκές καθαρτήριο».
«Καμία άλλη κυβέρνηση στην Ευρώπη δεν θα είχε διαλέξει αυτό το δρόμο. Η Ελλάδα σώθηκε στη λογική να αποφευχθεί ο Αρμαγγεδών της εξόδου από τη ζώνη του ευρώ αλλά ο τρόπος με τον οποίο σώθηκε είναι τόσο δυσανάλογος που δεν μπορεί να γίνεται λόγος για έξοδο από την κρίση».
Η τελευταία παράγραφος, προφανώς, δεν απευθύνεται μονάχα στους Τσίπρα και Καμμένο, αλλά και στις συγκυβερνήσεις ΝΔ – ΠαΣοΚ, οι οποίες επέλεξαν τα μνημόνια προκειμένου να σώσουν την Deutsche Bank και τα λοιπά συναφή… ευαγή ιδρύματα των διεθνών τοκογλύφων, αντί να ακολουθήσουν μία λογικότατη οικονομική πολιτική, όπως η αντίστοιχη πρόταση της Χρυσής Αυγής για επιστροφή στην Εθνική Παραγωγή.
Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/guardian-den-teleiwnoun-ta-mnhmonia-kai-ta-aimathra-metra-kamia-kubernhsh-s#ixzz5O52UHqRB