Στην Deutsche Welle μίλησε εις εκ των ειδικών στην Γερμανία περί του Χρηματιστηρίου με θέμα την περιβόητη «έξοδο από τα μνημόνια» που σχεδιάζουν να γιορτάσουν μετά βαΐων και κλάδων οι συριζαίοι.
Όπως σημειώνει ο Ντιρκ Μίλερ η όποια «έξοδος» θα είναι προσωρινή, αφού εν τέλει οι δανειστές θα αναλάβουν και πάλι τον έλεγχο, προκειμένου να συνεχίσουν να ρέουν τα χρήματα προς την πλευρά τους εν είδει αποπληρωμής δανείων και τόκων.
Συγκεκριμένα είπε: «Ας πούμε ότι είναι το προσωρινά τελευταίο πακέτο διάσωσης. Να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα τα επόμενα χρόνια. Η κατάσταση για την Ελλάδα δεν έχει αλλάξει επ΄ουδενί. Το χρέος είναι σε επίπεδα ρεκόρ. Η οικονομία βρίσκεται 20% κάτω από τα επίπεδα του 2008. Έκτοτε έχουν αλλάξει όμως σημαντικά οι συνθήκες. Για την Ελλάδα όμως η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά άσχημη. Η ανεργία και ειδικά η νεανική ανεργία είναι δραματικά υψηλή. Και όλα αυτά σε ένα περιβάλλον γενικευμένης οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρώπη, με τη διεθνή οικονομία να αναπτύσσεται σημαντικά. Για την Ελλάδα όμως δεν διακρίνω κάποια αισθητή βελτίωση της κατάστασης».
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο ίδιος δεν πιστεύει στην επιτυχία του προγράμματος και θα παραμείνει εκτός του παιχνιδιού. Σε ερώτηση αν θα αγόραζε ελληνικά ομόλογα είπε: «Ασφαλώς όχι. Διότι προτιμώ σοβαρές επενδύσεις, καλές επιχειρήσεις που έχουν αποδείξει σε βάθος χρόνου ότι μπορούν. Θεωρώ ότι οι επενδύσεις στην Ελλάδα δεν συνιστούν μια καλή επένδυση. Η Ελλάδα πρέπει να κάνει ακόμη πολλά. Αλλά πρέπει να το κάνει η ίδια για τον εαυτό της. Είναι δύσκολο να επιχειρείς να το επιβάλεις αυτό από έξω».
Μάλιστα τονίζει ότι η μοναδική ελπίδα για να καταφέρει να λειτουργήσει αυτή η έξοδος στις αγορές είναι ακριβώς η αυξημένη εποπτεία, καθότι στους Έλληνες πολιτικάντηδες ουδεμία εμπιστοσύνη μπορεί να υπάρξει.
«Μπορώ να φανταστώ ότι η έξοδος στις αγορές θα λειτουργήσει. Αλλά αν λειτουργήσει, θα είναι μόνον επειδή οι επενδυτές ποντάρουν στο ότι αν κάτι πάει στραβά, θα υπάρξουν και πάλι τα πακέτα διάσωσης για να τους σώσουν, όπως έγινε και στο παρελθόν. Το ‘φρέσκο’ χρήμα που έπαιρνε κάθε φορά η Ελλάδα από τα ταμεία διάσωσης αξιοποιήθηκαν σχεδόν αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση του χρέους προς τους ιδιώτες. Ως εκ τούτου αναμένει κανείς ότι έτσι θα είναι και στο μέλλον. Το ρίσκο για τους επενδυτές λοιπόν είναι σχετικά περιορισμένο καθώς μπορεί να στηριχθεί στην ΕΕ, η οποία στην εσχάτη θα παρέμβει εκ νέου».
Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/deutsche-welle-proswrinh-kai-kalpikh-h-ejodos-apo-ta-mnhmonia#ixzz5OKR2rXuS