Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Αυξάνεται η επιρροή του Πεκίνου στην Τεχεράνη

Αυξάνεται η επιρροή του Πεκίνου στην Τεχεράνη

Μετά την εκ μέρους των ΗΠΑ μονομερή καταγγελία της πυρηνικής συμφωνίας P5+1 με το Ιράν και την επιβολή οικονομικών κυρώσεων, όλο και περισσότερες εταιρίες της ΕΕ σταματούν τις εμπορικές δοσοληψίες τους με την Τεχεράνη φοβούμενες βλάβη των συμφερόντων τους, καθώς οι δραστηριότητες τους στις ΗΠΑ είναι πολύ πιο κερδοφόρες απ’ ότι αυτές με το Ιράν. Τυχόν συνέχιση των δραστηριοτήτων τους με την Τεχεράνη θα επέφερε εμπάργκο των προϊόντων τους στις ΗΠΑ. Ο όγκος εμπορίου της ΕΕ με τις ΗΠΑ ανέρχεται ετησίως στα 600 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ με το Ιράν ανέρχεται μόνο στα 20 δις. Οι ευρωπαϊκές εταιρίες που παραμένουν πιστές στις συναλλαγές τους με το Ιράν δεν έχουν υποχρεώσεις στις ΗΠΑ. Αν και οι Βρυξέλλες έχουν αποφασίσει να μην ακολουθήσουν τις κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Τεχεράνης, εν τούτοις πρακτικά δεν μπορούν να απαγορεύσουν στις ευρωπαϊκές εταιρίες να αποχωρήσουν από την ιρανική αγορά.

Μετά την αποχώρηση εταιριών όπως Daimler Benz, Telekom, Merck, Siemens, Airbus και άλλων πολλών από το Ιράν, δημιουργείται ένα κενό το οποίο επιχειρεί να καλύψει η Κίνα. Ήδη επί εποχής Ομπάμα, όταν επίσης είχαν επιβληθεί οικονομικές κυρώσεις, η Κίνα είχε καταφέρει να αυξήσει σημαντικά το μερίδιο της στην ιρανική αγορά και είχε γίνει μακράν ο μεγαλύτερος  εμπορικός εταίρος της χώρας. Σήμερα η Κίνα είναι ο σημαντικότερος ξένος επενδυτής στο Ιράν, χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι η κινεζική Exim Bank χρηματοδοτεί έργα αξίας 8,5 δις δολαρίων. Επιπλέον το Πεκίνο διευρύνει σημαντικά τις δραστηριότητες του στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, ήδη έχει αποφασιστεί η αγορά από την γαλλική Total, η οποία αποσύρεται από την χώρα λόγω των κυρώσεων, των μετοχών της αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Επίσης το Πεκίνο ως γνωστόν χρηματοδοτεί τον νέο «δρόμο του μεταξιού» (One Belt One Road), ήτοι τον σιδηροδρομικό διάδρομο μεταφορών που θα ενώνει την Κίνα με το Ιράν και με τα παράλια της Ανατολικής Μεσογείου στην Συρία και στην Τουρκία.

Οι ΗΠΑ με την επιβολή των οικονομικών κυρώσεων  προσβλέπουν να επιφέρουν κατάρρευση του ιρανικού καθεστώτος και την αντικατάσταση του με ένα φιλοδυτικό. Όμως κάτι τέτοιο είναι πολύ απίθανο με αποτέλεσμα την αυξημένη επιρροή, την κυριαρχία, των Κινέζων αλλά και των Ρώσων στην ιρανική αγορά. Εάν συμβεί αυτό τότε αυξάνει περαιτέρω η πιθανότητα ενός «προληπτικού» πολέμου της Δύσης εναντίον του Ιράν, με πρόσχημα την δήθεν ανάπτυξη πυρηνικού οπλοστασίου. Με αυτό τον τρόπο το σιωνιστικό παρακράτος της Ουάσιγκτον θα προσπαθήσει να αποτρέψει τις γεωπολιτικές φιλοδοξίες της Τεχεράνης στην Αραβική Χερσόνησο και ταυτόχρονα να καταπνίξει τους γεωπολιτικούς-γεωοικονομικούς σχεδιασμούς του Πεκίνου.

Είναι προφανές ότι οι οικονομικές κυρώσεις δεν στοχεύουν μόνο το Ιράν, αλλά την Ευρασιατική Ένωση που ανατέλλει με σημαιοφόρους την Ρωσία και την Κίνα. Η αυτοαποκαλούμενη Δύση σχεδιάζει προληπτικά στρατιωτικά πλήγματα εναντίον του Ιράν για να αποτρέψει αυτό το ενδεχόμενο, ασχέτως αν ο πλανήτης οδηγηθεί στην καταστροφή.

Γ. ΛΙΝΑΡΔΗΣ

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/aujanetai-h-epirroh-tou-pekinou-sthn-techeranh1#ixzz5Oh8EXLAf

Exit mobile version