Στην ημερήσια στήλη ιστορικής διαδρομής της «Καθημερινής» με τίτλο «80 χρόνια πριν» και στα όσα διαδραματίστηκαν σαν σήμερα, παρουσιαζόμενα από την εν λόγω εφημερίδα, διαβάζουμε τα εξής:
«ΒΑΡΥΣΗΜΑΝΤΟΣ ΛΟΓΟΣ: [ομιλία Μεταξά στη Λαμία] «[…] οι μεγάλοι στρατοί, τα οχυρώματα εις τα σύνορα, οι στόλοι των αεροπλάνων, τα αντιτορπιλικά […] δεν γίνονται δωρεάν, γίνονται με χρήματα. Και τα χρήματα αυτά […] τα δεχόμεθα μόνον από τα χέρια του ελληνικού λαού, ως καρπόν των ιδρώτων και των θυσιών του. […] Η ανάγκη να είναι η Ελλάς ισχυρόν έθνος καθιστά την κατάστασιν αυτήν μόνιμον , […] διότι αλλέως δεν είναι δυνατόν παρά ο τόπος αυτός να πάθη και να κακοπάθη, πράγμα δια το οποίον κανείς Έλλην δεν ημπορεί να αναλάβη την ευθύνην».
Η αυτογνωσία, η αυτοδιοίκηση και αυτοτροφοδότηση του καθεστώτος της 4ης Αυγούστου 1936 είναι ολοφάνερη μέσα από τα λεγόμενα του ιδρυτή και καθοδηγητή της Ιωάννη Μεταξά. Έτσι στήθηκε η Εθνική και Κοινωνική αναδιοργάνωση της Ελλάδος, έτσι δημιουργήθηκαν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για το Πολεμικό Έπος του 1940 στην Βόρειο Ήπειρο.
Χαρακτηριστικό είναι ότι λίγο παρακάτω, στην ίδια στήλη, διαβάζουμε τα εξής για τα τεκταινόμενα στην Σοβιετική Ένωση του «πατερούλη» Στάλιν: «ΦΟΡΟΣ ΑΛΟΓΩΝ: Κατά την δευτέραν συνέλευσιν της Βουλής των Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών […] εψηφίσθη ο προϋπολογισμός του 1938 και άλλα νομοσχέδια, εν εκ των οποίων επιβάλλει βαρύτατον φόρον εις τους χωρικούς ιδιοκτήτας αλόγων, οι οποίοι δεν ανήκουν εις τας “κολλεκτίβας”».
Κάθε σύγκριση ανάμεσα στα δύο καθεστώτα, για το ποιο ήταν πραγματικά φιλολαϊκό και φιλεργατικό και ποιο απάνθρωπο και εκμεταλλευτικό είναι πραγματικά περιττό. Όπως, βεβαίως, είναι εντελώς περιττό να γίνει η οποιαδήποτε σύγκριση ανάμεσα στο Εθνικό Καθεστώς της 4ης Αυγούστου και τους «ηγήτορες» της Μεταπολίτευσης και του «Συνταγματικού τόξου».
Ο Μεταξάς όταν έλεγε με Υπερηφάνεια «ΟΧΙ» (αρχικά άμεσα στους Ιταλούς και μετά έμμεσα στους Βρετανούς) το εννοούσε πλήρως και δεν το μετέτρεπε σε ταπεινωτικό και πρόστυχο «ναι»…
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ
Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/enas-barushmantos-logos-tou-iwannh-metaja-kai-h-sugkrish-me-to-shmera#ixzz5PmwiINJM