Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Πολιτικές εξελίξεις στην Σουηδία

Χθες ο πρωθυπουργός της Σουηδίας (από τις 3 Οκτωβρίου του 2014), Κιέλ Στέφαν Λεβέν έχασε την υποχρεωτική ψήφο εμπιστοσύνης στη βουλή, κάτι που σημαίνει πως θα παραιτηθεί, ωστόσο καθώς κανένα κόμμα δεν έχει την πλειοψηφία παραμένει ασαφές το ποιος θα σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση. Ο Λεβέν είναι ο ηγέτης του Σουηδικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος από τις 27 Ιανουαρίου 2012.

Οι Σουηδοί δεν έδωσαν σε κανένα κόμμα αυτοδυναμία στις εκλογές της 9ης Σεπτεμβρίου, με το «κεντροαριστερό» μπλοκ του Λεβέν να συγκεντρώνει 144 έδρες, μια μόλις έδρα παραπάνω από την κεντροδεξιά «Συμμαχία» της αντιπολίτευσης (Μετριοπαθείς, Κεντρώοι, Φιλελεύθεροι και Χριστιανοδημοκράτες). Το Εθνικιστικό – αντιλαθρομεταναστευτικό κόμμα «Σουηδοί Δημοκράτες» (Sverigedemokraterna) με ηγέτη τον Περ Ώκερσον, που κατέχει 62 έδρες και (έλαβε 1.100. 266 ψήφους), στήριξε την ψήφο για αποπομπή του Λεβέν.

Πολλοί Ευρωπαίοι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως ο πρόεδρος της Βουλής θα επιλέξει τον ηγέτη του Κόμματος των Μετριοπαθών -του μεγαλύτερου κόμματος της Συμμαχίας- ώστε να προσπαθήσει να σχηματίσει νέα κυβέρνηση. Ωστόσο, καθώς η Συμμαχία είναι μειοψηφία, χρειάζεται τη στήριξη είτε των Σουηδών Δημοκρατών -τους οποίους με κατηγορίες περί «ρατσισμού» έχουν αποκλείσει όλες οι πλευρές από τότε που εισήλθε το κόμμα στη βουλή το 2010- ή τη στήριξη της κεντροαριστεράς, πράγμα σύνηθες στην Ευρώπη την τελευταία δεκαετία (όταν κινδυνεύουν να χάσουν την εξουσία τους οι «σοσιαλφιλελεύθεροι», λησμονούν τις «αριστερές» και «δεξιές» ιδεολογικές τους προφάσεις).

Οι «Σοσιαλδημοκράτες» του Λεβέν έχουν αποκλείσει με δημόσιες δηλώσεις  το ενδεχόμενο να στηρίξουν μια κυβέρνηση της Συμμαχίας (επ’ αυτού ….ίδωμεν). Σημειώνεται ότι το «Σουηδικό Σοσιαλδημοκρατικό Εργατικό Κόμμα» (Sveriges socialdemokratiska arbetareparti) είναι το παλαιότερο και μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα της Σουηδίας.

Ο Πρόεδρος της Σουηδικής Βουλής μπορεί να διενεργήσει  τέσσερις προσπάθειες  σχηματισμού νέας κυβέρνησης και η κατάσταση παραμείνει αδιέξοδη, οπότε η Σουηδία θα προσφύγει στις κάλπες εντός τριών μηνών, πράγμα όχι απίθανο για να πληγεί από το Καθεστώς ο… «ρατσιστικός» μπαμπούλας των Σουηδών Δημοκρατών.

Α. Κωνσταντίνου

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/politikes-ejelijeis-sthn-souhdia#ixzz5SEONOzeY

Exit mobile version