Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Η Κομισιόν ξεκαθαρίζει: Η περικοπή των συντάξεων θα εφαρμοστεί όπως έχει ψηφιστεί

Ολοένα και περισσότερο γίνεται σαφές ότι ενδεχόμενη ακύρωση του μέτρου της  μείωσης των συντάξεων το 2019, με τη σύμφωνη γνώμη της Κομισιόν, είναι αδύνατη. Όπως αναφέρουν κύκλοι από τις Βρυξέλλες, στην καλύτερη περίπτωση η κυβέρνηση θα λάβει ολιγόμηνη ή ετήσια αναβολή της εφαρμογής του μέτρου, λόγω των εξελίξεων στο σκοπιανό και τις ανάγκες που δημιουργούνται σε πολιτικό επίπεδο από τις επικείμενες Εθνικές εκλογές.

Έτσι, λοιπόν, θεωρείται δεδομένο ότι στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού. Το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα 1η Οκτωβρίου, θα συμπεριληφθούν οι μειώσεις των συντάξεων. Το σενάριο για παράταση στην ανακοίνωση του προσχεδίου του Προϋπολογισμού είναι σχεδόν αβάσιμο, επειδή θεωρείται αντισυνταγματικό. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, το προσχέδιο πρέπει να κατατίθεται στη Βουλή κάθε χρόνο τη πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου. Το πιο πιθανό λοιπόν είναι ότι οι μειώσεις θα συμπεριληφθούν στο προσχέδιο.

Το μέτρο θα υπάρχει και στο τελικό σχέδιο του Προϋπολογισμού, που θα κατατεθεί στη Βουλή στις 21 Νοεμβρίου. Η κυβέρνηση έως τις 3 Δεκεμβρίου (ημερομηνία της κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup) θα προσπαθήσει να λάβει το «οκ» των Βρυξελλών για ολιγόμηνη ή ετήσια αναστολή του μέτρου, εάν το Βερολίνο συμφωνήσει.

Ακόμη και ένας πρώην συριζαίος, ο άλλοτε βουλευτής Αλέξης Μητρόπουλος, δήλωσε χθες ότι, αν και η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι περικοπές στις συντάξεις για το 2019 δεν πρέπει να εφαρμοστούν επειδή δεν είναι διαρθρωτικού χαρακτήρα, στους μνημονιακούς νόμους αναφέρεται το ακριβώς αντίθετο. Το μέτρο έχει χαρακτηριστεί «διαρθρωτικό» στους νόμους 4387/2016, 4472/2017 και στον ν. 4549/2018 για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2019-2022. Επίσης, η κυβέρνηση έχει «υπογράψει» το διαρκές «κούρεμα» των συντάξεων έως το 2060!

Στον νόμο Κατρούγκαλου αναφέρεται ότι «το ύψος των δαπανών για εθνική, ανταποδοτική και επικουρική σύνταξη, προβαλλόμενο ως το 2060,δεν πρέπει να υπερβαίνει το περιθώριο αύξησης των 2,5 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ. Από αυτή την ακραία ρύθμιση, υποστήριξε ο Μητρόπουλος, προκύπτει νομοτελειακά η πορεία «επιδοματοποίησης» των συντάξεων για τις επόμενες δεκαετίες. Το αν όλα αυτά θα οδηγήσουν σε άμεσες πολιτικές εξελίξεις είναι κάτι που θα φανεί στην πορεία.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/h-komision-jekatharizei-sthn-kubernhsh-oti-den-tha-akurwthei-h-meiwsh-twn-s#ixzz5SRXoGtGF

Exit mobile version