Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Η μεγάλη σφαγή του Δοξάτου και της Δράμας από τους βουλγαροκομμουνιστάς

Γράφει ο Γ. Δημητρακόπουλος, Συνταξιούχος Εκπαιδευτικός

Το μαρτυρικό Δοξάτο είναι η μοναδική πόλη στην Ελλάδα, που γνώρισε τρεις φορές μαζικές σφαγές, μέσα σε 30 χρόνια, από τον ίδιο εισβολέα, τους Βουλγάρους.

Η πρώτη φορά ήταν το 1913, η δευτέρα το 1917 και η τρίτη το 1941. Θα αναφερθούμε στην πιο πρόσφατη σφαγή, αυτήν του Σεπτεμβρίου 1941, που επεκτάθηκε και στην πόλη της Δράμας. Τον καιρό εκείνο, βουλγαρικά στρατεύματα είχαν καταλάβει την περιοχή και ασκούσαν πολιτική βίαιου εκβουλγαρισμού του ντόπιου πληθυσμού, συναντώντας την αντίδραση των Ελλήνων. Οι Βούλγαροι ήθελαν πολύ να ξεκινήσουν σφαγές, αλλά οι Γερμανοί τους είχαν δεμένα τα χέρια. Έπρεπε, λοιπόν, να βρουν μια αφορμή. Η αφορμή αυτή δόθηκε από τους κομμουνιστάς, που έδρασαν ως προβοκάτορες των βουλγαρικών αρχών κατοχής, στην κατευθυνόμενη «εξέγερση» της Δράμας.

Η «εξέγερση» ξέσπασε τα ξημερώματα της 28ης Σεπτεμβρίου 1941, στην Δράμα. Ξένα στην περιοχή κομμουνιστικά στοιχεία, με πρωταγωνιστή τον Λάζαρο Τερπόφσκυ (ο οποίος αποφυλακίστηκε από την Ακροναυπλία το 1941, με παρέμβαση της βουλγαρικής πρεσβείας ως «Βούλγαρος», ενώ Γ.Γ. του ΚΚΕ ήταν τότε ο επίσης αποφυλακισθείς ως «Βούλγαρος» από την Ακροναυπλία, Α. Τσίπας) προκάλεσαν, έτσι, χωρίς πρόγραμμα, χωρίς προετοιμασία και χωρίς κάποιο σχέδιο για την προστασία…

Διαβάστε την συνέχεια στο Εθνικισμός.net

 

Exit mobile version