Εντούτοις, ο μεγάλος θρίαμβος στις Αργινούσσες έμελλε να επισκιαστεί από ένα αναπάντεχο και μοιραίο γεγονός. Οι νεκροί και οι ναυαγοί δεν περισυλλέγησαν μετά το πέρας της ναυμαχία, εξαιτίας της κακοκαιρίας, με αποτέλεσμα οι οχτώ Αθηναίοι στρατηγοί, ανάμεσα τους και ο γιος του Περικλή, να καταδικαστούν σε θάνατο και οι έξι που παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο να θανατωθούν. Έπειτα, λοιπόν, από αυτή την συντριπτική ήττα στις Αργινούσσες, οι ιωνικές πόλεις ήταν εκείνες που έδωσαν την λύση στο αδιέξοδο στο οποίο είχε περιέλθει η Σπάρτη και οι σύμμαχοι της, καθώς όλες οι προσπάθειες της για την απόκτηση ναυτικής υπεροχής δεν είχαν αντίκρισμα.
Έτσι, οι ιωνικές πόλεις απέστειλαν πρεσβεία στην Σπάρτη, ζητώντας να επανέλθει ο Λύσανδρος ως επικεφαλής του στόλου. Επειδή, όμως, η ναυαρχία ήταν ετήσια και μόνο για μια φορά, οι Έφοροι αποφάσισαν να ορίσουν ναύαρχο τον Άρακο και τον Λύσανδρο ως επιστολέα. Ο Λύσανδρος επικεντρώθηκε αμέσως στην αναδιοργάνωση και ανασυγκρότηση του στόλου, συγκεντρώνοντας τριήρεις από τις συμμαχικές πόλεις και τα εναπομείναντα πλοία του Ετεόνικου και ναυπηγώντας, παράλληλα, νέα. Ακόμη, συνάντησε τον Κύρο και απέσπασε μια σημαντικότατη οικονομική ενίσχυση για την συνέχιση του πολέμου, ο οποίος στην θάλασσα ήταν εξαιρετικά δαπανηρός.
Το τέλος του πολέμου βρήκε τους δυο αντιπάλους να ναυμαχούν στον Ελλήσποντο. Ο Λύσανδρος βρισκόταν ήδη στην Λάμψακο, όταν έφτασε η πληροφορία ότι ο αθηναϊκός στόλος, αποτελούμενος από εκατόν ογδόντα πλοία, είχε πλεύσει στους Αιγός Ποταμούς. Το αθηναϊκό στρατόπεδο είχε το μειονέκτημα ότι βρισκόταν πολύ μακριά από την Σηστό και την αγορά της, στην οποία μετέβαιναν πλοιάρια, επί καθημερινής βάσεως, για τροφοδοσία. Αντιθέτως, ο Λύσανδρος ήταν αγκυροβολημένος εντός του λιμανιού στης Λαμψάκου, περιορίζοντας σημαντικά τις περιττές μετακινήσεις.
Οι Αθηναίοι, ωστόσο…
Διαβάστε περισσότερα στην Αντεπίθεση
Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/h-sikelikh-ekstrateia-kai-to-telos-ths-emfulias-diamachhs-e-meros#ixzz5TtbitKcQ