Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Αιδώς αστείοι!

Στην γείτονα χώρα με το ψευδεπίγραφο όνομα προβάλλεται μια ταινία [γυρισμένη στην ΠΓΔΜ, στην Γαλλία και στην Ελλάδα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Φλώρινα)] με τίτλο «Χλευασμός του Χριστού» που εμφανίζει τα Σκόπια ως «Μακεδονία». Η ταινία μάλιστα έχει τη στήριξη του Προέδρου της ΠΓΔΜ, του αλυτρωτιστή Γκιόργκι Ιβάνοφ.

Κατά το κωμικοτραγικό  σενάριο (που θα ήταν ολότελα μπουρλέσκο αν δεν προσέβαλε με κυνισμό την εθνική μας ιστορία και ταυτότητα, καθώς και τον προδομένο  από πολύχρωμα υποκείμενα Ελληνισμό της Μακεδονίας μας) ο πρωταγωνιστής που ονομάζεται συμβολικότατα… Αλέξανδρος Φιλιππόπουλος («Αλέξανδρος ο γιός του Φιλίππου»), ο οποίος είναι ένας διάσημος δημοσιογράφος ενός γαλλικού πολιτικού περιοδικού, επιστρέφει στη γενέτειρά του στη Βόρεια Ελλάδα, αναζητώντας την αλήθεια για τον μπολσεβίκο πατέρα του, Λάζαρο, ο οποίος έζησε ως πολιτικός πρόσφυγας μετανάστης στη ΠΓΔΜ.

Τελικά ο πατέρας, τον οποίο συναντά, σκοτώνεται από τους στρατιώτες του Αλβανικού Απελευθερωτικού Στρατού, ενώ το άψυχο σώμα σταυρώνεται και πέφτει σε μια μεγάλη πινακίδα που χωρίζει τα Σκόπια στα 2, καθώς τα αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχηματίζουν ένα… φωτοστέφανο στο κεφάλι του.

Αυτή είναι η «σκηνή – κλειδί» που δείχνει τον πρωταγωνιστή ως «Εσταυρωμένο» στην πινακίδα με τον χάρτη της Εγνατίας Οδού και τα αστέρια της ΕΕ. Στην ταινιακή ιστοσελίδα του σκηνοθέτη Μπόγιατζι, αναφέρεται σαφώς ότι η πινακίδα απεικονίζει «… τον ευρωπαϊκό δρόμο που οδηγεί από τη Ρώμη στα δυτικά, στην Κωνσταντινούπολη στα ανατολικά, χωρίζοντας τη Μακεδονία στα δύο»… Αυτή η εικόνα συνιστά και την ευρηματική και προπαγανδιστική αφίσα της ταινίας

Η χαρακτηριστική σκηνή της ταινίας παραπέμπει στον Ιησού Χριστό που φέρεται να είναι… γιος του «Αλέξανδρου του Μακεδόνα», ο οποίος αναζητά τον νεκρό σκοπιανό μπολσεβίκο πατέρα του στην αποκαλούμενη «Μακεδονία». Επισημαίνεται ότι ο «Χλευασμός του Χριστού» βραβεύθηκε ως ταινία της «Μακεδονίας» στο φεστιβάλ του Μόντρεαλ.

Συμπρωταγωνίστρια είναι η Ελληνίδα ηθοποιός Ιωάννα Πηλιχού, ενώ στο καστ συναντάμε και άλλους συμπατριώτες μας: Αργύρης Γκαγκάνης, Γιώργος Βαβάνης, Γιάννης Παγανιάς, Δημήτρης Μαξίδης, Αλέξανδρος Παπαδόπουλος, Αναστάσης Χαραλαμπόπουλος.

Μετά την εικονιζόμενη στην αφίσα «αλύτρωτη» Μακεδονία του Αιγαίου, το βλακώδες θράσος των Σκοπιανών  (συνεπικουρουμένων από τα εντόπια… «τσιράκια» τους) δεν αποκλείεται να τους οδηγήσει στην διεκδίκηση και του Άργους και ολόκληρης της Αργολίδας, …λόγω της εκείθεν καταγωγής της δυναστείας των Μακεδόνων Τημενιδών βασιλέων.

Ο εχθρός εκτός από θρασύς είναι αναιδής! Οι περαιτέρω κρίσεις αφήνονται στην διασωζόμενη σωφροσύνη των αναγνωστών.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/aidws-asteioi#ixzz5U1FCO1Je

Exit mobile version