Πώς σας φαίνονται οι παρακάτω θέσεις;
«Με τυχόν επέκταση στα 12 μίλια, η Ελλάδα σχεδόν θα διπλασίαζε την κυριαρχία της στα χωρικά ύδατα του Αιγαίου από 35% που είναι σήμερα (με τα 6 μίλια) στα 64% και η ανοιχτή θάλασσα θα περιοριστεί από 56% που είναι τώρα, στο μόλις 26,1%. Το Αιγαίο θα καταστεί κλειστή ελληνική θάλασσα μια και θα υπάρχει η αδιατάρακτη συνέχεια χωρικών υδάτων από το Σούνιο ως τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη. Η Τουρκία από τα τέσσερα ανοίγματα που διαθέτει τώρα (με τα 6 μίλια) στην ανοιχτή θάλασσα, θα είχε μόνο δύο και μάλιστα πολύ στενά, μεταξύ Λέσβου και Χίου και Χίου και Σάμου, τα οποία όμως θα της επιτρέψουν μόνο μία σύντομη διέλευση στην ανοιχτή θάλασσα, γιατί στη συνέχεια θα αναγκαστεί να πλεύσει στα ελληνικά χωρικά ύδατα για να φτάσει στα Στενά ή στη Μεσόγειο. Επιπλέον, με τη διεύρυνση λύνεται συνολικά το θέμα της υφαλοκρηπίδας σε βάρος της Τουρκίας.
Όλες αυτές οι δυσμενείς γι’ αυτή συνέπειες την έχουν οδηγήσει στο να δηλώσει ότι η διεύρυνση συνιστά casus belli. Υποστηρίζει ότι χρειάζεται τις υπάρχουσες διεξόδους στην ανοιχτή θάλασσα για λόγους εμπορικούς, για να μπορεί να καλύψει τον αυξανόμενο πληθυσμό στα παράλια του Αιγαίου, αλλά και για λόγους αμυντικούς (εθνικής ασφάλειας). Επίσης, ότι το Αιγαίο ως ημίκλειστη θάλασσα είναι κατ’ εξοχήν ακατάλληλο για μονομερή επέκταση. Η διεύρυνση στα 12 μίλια θα συνιστούσε «κατάχρηση δικαιώματος» και «μη φιλική πράξη» μια και θα είχε αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό της άλλης παράκτιας γειτονικής χώρας. Άλλωστε, με τα υπάρχοντα 6 μίλια εξυπηρετούνται κάλλιστα τα ελληνικά συμφέροντα, προς τι λοιπόν η επέκταση, μήπως για να βλάψουν οι Έλληνες τους γείτονές τους;
Δεν χωράει αμφιβολία ότι μια διεύρυνση πράγματι θα έθιγε τα συμφέροντα της Τουρκίας κατά τρόπο καίριο, εγκλωβίζοντάς την τελείως δια θαλάσσης σε ό,τι αφορά το Αιγαίο, την πιο πλούσια, πληθυσμιακά μεγαλύτερα η και ιστορικά (και τουριστικά) πιο λαμπερή ακτογραμμή από τις τρεις που διαθέτει. Συνεπώς δικαιολογημένα θεωρεί το ζήτημα αυτό το σημαντικότερο από τις διαφορές στο Αιγαίο. Είναι δε σαφές ότι καμία τουρκική κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να σηκώσει το βάρος απώλειας των υπαρχόντων διαδρόμων που τώρα έχει στην ανοιχτή θάλασσα».
Πρόκειται για απόσπασμα άρθρου με τίτλο «Όχι στην επέκταση στα 12 μίλια στο Αιγαίο». Εάν νομίζατε μέχρι τώρα ότι το έχει γράψει τούρκος, κάνετε μεγάλο λάθος. Αντιθέτως, πρόκειται για τον Αλέξη Ηρακλείδη, καθηγητή (!) Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ο οποίος ομολογουμένως πετυχαίνει κάτι το θεωρητικά ασύλληπτο: να προπαγανδίσει, δηλαδή, υπέρ των τουρκικών συμφερόντων πολύ καλύτερα από ό,τι θα το έκανε ενδεχομένως ένας τούρκος… Έχει και συνέχεια, όμως, το φιλοτουρκικό πνεύμα του αρθρογράφου, καθώς αφού… αναλύει στην συνέχεια «τι λένε το διεθνές δίκαιο και η διεθνής πρακτική», καταλήγει το κείμενό του ως εξής:
«Η Ελλάδα έχει βέβαια το νομικό δικαίωμα της επέκτασης έως τα 12 μίλια. Άλλο πράγμα όμως είναι ένα νομικό δικαίωμα και άλλο το κατά πόσο το νομικό αυτό δικαίωμα συμβάλλει στην πολιτική εκτόνωσης της έντασης και στην προσέγγιση μεταξύ των δύο γειτονικών κρατών και των λαών τους που είναι και το ζητούμενο. Η επέκταση, όπως είπαμε, δεν βλάπτει μόνο τα τουρκικά εθνικά συμφέροντα αλλά και τη διεθνή ναυσιπλοΐα (όλα τα κράτη των οποίων τα πλοία πλέουν στο Αιγαίο), σε μια θαλάσσια οδό που αποτελεί σημαντικό διεθνή ναυτικό δίαυλο από τη Μαύρη Θάλασσα στη λοιπή Μεσόγειο και δια του Σουέζ στον Ινδικό Ωκεανό».
Με απλά λόγια, μπορεί η Ελλάδα να έχει το Δίκαιο με το μέρος της, πρέπει όμως να… σκάσει, να… κατεβάσει τα παντελόνια της και να δεχθεί τα τερτίπια της Τουρκίας γιατί έτσι «συμβάλλει στην πολιτική εκτόνωσης της έντασης και στην προσέγγιση μεταξύ των δύο γειτονικών κρατών και των λαών τους που είναι και το ζητούμενο»!
Δεν υπάρχουν λέξεις για να περιγράψουν το απίστευτο πνεύμα τουρκοφιλίας και ανθελληνισμού που διέπει το κείμενο αυτό, το οποίο εννοείται ότι δημοσιεύτηκε στην φυλλάδα των συκοφαντών. Εκεί στο «Συνταγματικό τόξο» τι άποψη έχουν για το φιλοτουρκικό παραλήρημα του Ηρακλείδη και της φυλλάδας που φιλοξένησε τις απόψεις του; Αλλά από την στιγμή που ανήκουν κι αυτοί στην «οικογένειά» τους και συνδέονται στον αγώνα κατά της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ, προφανώς δεν υφίσταται κανένα πρόβλημα.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ
Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/apisteuto-kathhghths-panepisthmiou-sthn-ellada-uperaspizei-ta-tourkika-sumf#ixzz5UtPrVOwq