Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Η Ελένη Παπαδάκη, μια εκπομπή στην ΕΡΤ και η ανείπωτη αλήθεια

Μια είδηση, η οποία δημοσιεύθηκε στην έχουσα τριψήφιο αριθμό πωληθέντων φύλλων σε καθημερινή βάση «Αυγή», μας προξένησε την έκπληξη και το ενδιαφέρον. Κάτω από τον τίτλο «Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στην Ελένη Παπαδάκη», διαβάζουμε τα εξής:

“Με αφορμή την επέτειο γέννησης της σπουδαίας ηθοποιού του θεάτρου Ελένης Παπαδάκη, στις 4 Νοεμβρίου 1908, το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε την εκπομπή «Παρασκήνιο», παραγωγής 2002, που είναι αφιερωμένη στη ζωή και το έργο της κορυφαίας ηθοποιού, η οποία βρήκε τραγικό θάνατο στην ταραγμένη περίοδο των Δεκεμβριανών του 1944.

Η εκπομπή σκιαγραφεί την προσωπικότητα της Ελένης Παπαδάκη μέσα από αρχειακά τεκμήρια και συνεντεύξεις ηθοποιών και ανθρώπων που τη γνώρισαν. Γόνος επιφανούς οικογένειας, από πολύ νωρίς στράφηκε στη δραματική τέχνη, παρά την αντίσταση που συνάντησε από το οικογενειακό της περιβάλλον. Για το μεγαλείο της ηθοποιού και τους ρόλους που την καθιέρωσαν μιλούν ο θεατρολόγος – συγγραφέας Μάριος Πλωρίτης, ο ηθοποιός Τίτος Βανδής και ο βιογράφος της Πολύβιος Μαρσάν. Γίνεται λόγος για την πορεία της στο Εθνικό Θέατρο και τον παραγκωνισμό της αρχικά κατά τη διανομή των ρόλων. Από τα τέλη της δεκαετίας του ’30, με την αναβίωση του αρχαίου δράματος στην Επίδαυρο κι έπειτα, θα καταξιωθεί ως μεγάλη τραγωδός.

Το τελευταίο μέρος της εκπομπής, ασχολείται με το θέμα του τραγικού θανάτου της Ελένης Παπαδάκη, παρακολουθώντας τα γεγονότα από την περίοδο της γερμανικής κατοχής έως τη διαγραφή της από το Σωματείο των Ηθοποιών, τη σύλληψή της και την εκτέλεσή της τον Δεκέμβριο του ’44 στις εγκαταστάσεις της ΟΥΛΕΝ. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής προβάλλεται πλούσιο αρχειακό και φωτογραφικό υλικό από την προσωπική της ζωή και τη θεατρική της πορεία”.

Η έκπληξη έγκειται βεβαίως στο ότι η ΕΡΤ θα έχει αφιέρωμα στην αδικοχαμένη κορυφαία ηθοποιό Ελένη Παπαδάκη. Παρατηρούμε, όμως, από τα όσα διαβάζουμε στην συνέχεια, ότι πουθενά στο κείμενο δεν αναφέρεται ότι η Ελένη Παπαδάκη δολοφονήθηκε και κατακρεουργήθηκε από τους εγκληματίες του ΚΚΕ. Δύο φορές υπάρχει η φράση «τραγικός θάνατος», χωρίς καμία περαιτέρω λεπτομέρεια για το ακριβές περιεχόμενο αυτής της τραγικότητας. Ακόμη και η αναφορά για «την εκτέλεσή της τον Δεκέμβριο του ’44 στις εγκαταστάσεις της ΟΥΛΕΝ» είναι πολύ γενική και αόριστη.

Εάν, λοιπόν, και το «αφιέρωμα» στην ΕΡΤ είναι σ’ αυτό το «ουδέτερο» στυλ, θα έχουμε μια παραχάραξη της πραγματικότητας, καθώς αυτή έγκειται στο ότι οι μαχαιροβγάλτες και οι πλιατσικολόγοι του ΚΚΕ ήσαν αυτοί που δολοφόνησαν την Ελένη Παπαδάκη, κάνοντας πράξη για πολλοστή φορά, το σύνθημα «Πας μη ελασίτης ίσον γκεσταπίτης». Αν και αμφιβάλλουμε πολύ στο κατά πόσο τελικά θα μεταδοθεί αυτή η εκπομπή, καθώς αρκεί μια διαμαρτυρία του σταλινικού ΚΚΕ για να μην την δούμε ποτέ…

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/h-elenh-papadakh-mia-ekpomph-sthn-ert-kai-h-aneipwth-alhtheia#ixzz5WCU20dQh

Exit mobile version