Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Θυμίζουμε: Μέλος της συντονιστικής επιτροπής του Πολυτεχνείου 1973 ομολογεί: “Κάναμε μεγάλο κακό στην Πατρίδα μας!”

Θυμίζουμε: Μέλος της συντονιστικής επιτροπής του Πολυτεχνείου 1973 ομολογεί: “Κάναμε μεγάλο κακό στην Πατρίδα μας!”

Μια άκρως ενδιαφέρουσα διπλή συνέντευξη, με θέμα τον μεγαλύτερο μύθο της μεταπολίτευσης, τον μύθο του Πολυτεχνείου, δημοσιεύτηκε πέρυσι στην εφημερίδα «Δημοκρατία». Απ’ τη μια μεριά θυμάται και αποκαλύπτει ο Κυριάκος Σταμέλος, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής των φοιτητών του Πολυτεχνείου (ο οποίος δεν εξαργύρωσε την συμμετοχή του στα γεγονότα με την πλευρά των νικητών, εν αντιθέσει με πολλούς άλλους… πολυτεχνίτες) κι από την άλλη ο Μιχάλης Γουνελάς (πέθανε στις 22 Δεκεμβρίου 2017 λίγες μέρες μετά), επικεφαλής των αρμάτων μάχης.

Κατ’ αρχάς και οι δύο συμφώνησαν πως δεν υπήρξαν νεκροί μέσα στον χώρο του Πολυτεχνείου. Και πως οι όποιοι νεκροί έξω από το Πολυτεχνείο, σκοτώθηκαν από σφαίρες «ελευθέρων σκοπευτών», αγνώστου ταυτότητας και προθέσεων. Πάντως, δεν επρόκειτο περί στρατιωτικών ή αστυνομικών. Άρα, πιθανότατα ήταν προβοκάτορες σε διατεταγμένη αποστολή από αγνώστους.

Έπειτα και οι δύο συμφώνησαν στην περίεργη ανοχή που υπήρξε από την κυβέρνηση Μαρκεζίνη στην λειτουργία του ραδιοφωνικού σταθμού του Πολυτεχνείου (βασική εκφωνήτρια του οποίου ήταν η συντρόφισσα Μαρία Δαμανάκη – «Εδώ Πολυτεχνείο, εδώ Πολυτεχνείο»…), η οποία θα μπορούσε να διακοπεί άμεσα. Αλλά και το γεγονός ότι δεν ακούστηκε από τον σταθμό αυτό ούτε ένα αντιαμερικανικό σύνθημα

Επίσης, συμφώνησαν στο ότι αν η κυβέρνηση έκοβε εξ’ αρχής το ρεύμα και το νερό, η όλη ιστορία θα είχε άδοξο τέλος, πολύ πριν από τη μοιραία νύχτα. Ποιοι εμπόδισαν την κυβέρνηση Μαρκεζίνη να τα κάνει όλα αυτά; Ίσως κάποιοι εξωτερικοί παράγοντες, που είχαν το «σκοπό» τους…

Ένα άλλο στοιχείο που προκύπτει, σύμφωνα με τον Σταμέλο, είναι ότι το ΚΚΕ (το οποίο αρχικώς είχε χαρακτηρίσει «πράκτορες» και «προβοκάτορες» τους πρώτους που κατέλαβαν το Πολυτεχνείο), απέσυρε τα στελέχη του από τον χώρο κατά την τρίτη ημέρα της κατάληψης, αρκετές ώρες πριν από την επιχείρηση εκκένωσης.

Ωστόσο, το πιο σημαντικό σημείο της συνεντεύξεως είναι το «δια ταύτα», δηλαδή κατά πόσον, κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, η εξέγερση ωφέλησε ή έβλαψε την Πατρίδα. Επ’ αυτού, ο Κυριάκος Σταμέλος δε μάσησε τα λόγια του:

«Ποιος μπορεί να αρνηθεί ότι, αν δεν είχαν γίνει τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, πιθανότατα δεν θα είχαμε χάσει την Κύπρο…

Διαβάστε την συνέχεια στο Εθνικισμός.net

 

Exit mobile version