Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Τουρκικοί χάρτες «σβήνουν» τα νησιά του Αιγαίου

Τουρκικοί χάρτες «σβήνουν» τα νησιά του Αιγαίου

Τον τελευταίο καιρό οι τούρκοι παρουσιάζουν χάρτες με τις διεκδικήσεις τους. Η τελευταία τέτοια εκδήλωση έγινε από τον τούρκο ΥΠΑΜ, Χουλούσι Ακάρ, κατά την διάρκεια της παρουσίας του στην Λιβύη.

Οι χάρτες αυτοί, οι οποίοι δημοσιεύονται σήμερα από την εφημερίδα «Καθημερινή», που δημιουργήθηκαν ανάμεσα στο 2010 – 2012 και παρουσιάζονται αυτές τις μέρες συνοψίζουν τις παράλογες τουρκικές αξιώσεις στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στο Αιγαίο.

Οι τουρκικές θέσεις γύρω από την κύρωση των ΑΟΖ όλων των κρατών της περιοχής στηρίζεται στον ανεδαφικό ισχυρισμό ότι πρέπει να αγνοούνται στην χάραξη των ΑΟΖ τα νησιά, ανεξαρτήτως μεγέθους. Έτσι, η Ρόδος, το Καστελόριζο, αλλά ακόμα και η Κρήτη δεν παράγουν, κατά τους τούρκους, ΑΟΖ, με αποτέλεσμα η Τουρκία να αποκτά θαλάσσια σύνορα με την… Λιβύη, το Λίβανο και πάλι καλά που δεν διεκδικούν (ακόμα ίσως…) αξιώσεις από την… Κίνα.

Η τουρκική «λογική» προσκρούει στο Άρθρο 121, παράγραφος 2, της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, σύμφωνα με το οποίο «τα νησιά, ανεξαρτήτως του μεγέθους τους, απολαμβάνουν το ίδιο καθεστώς, και, κατά συνέπεια, παράγουν τα ίδια θαλάσσια δικαιώματα όπως τα άλλα εδάφη της ξηράς».

Διαβάστε σχετικά με την διεθνή νομολογία για την ΑΟΖ: Οριοθετώντας την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ελλάδος – Α’ Μέρος

Οριοθετώντας την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ελλάδος – Β’ Μέρος

Βεβαίως, οι τούρκοι έχουν πει πως πέρα από τα δικαστήρια και την διπλωματία υπάρχει και… μια ακόμα επιλογή υπονοώντας έναν πόλεμο. Αυτή η απειλή πραγματοποιείται διότι οι τούρκοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι το Διεθνές Δίκαιο δικαιώνει πλήρως την Ελλάδα.

Οι Ελληνικές Κυβερνήσεις διαχρονικά έχουν αποφύγει να διεκδικήσουν τα δίκαια του Ελληνισμού. Η Ελληνική ΑΟΖ μπορεί να ανακηρυχθεί μονομερώς χωρίς καν την συναίνεση ή την γνώμη της Τουρκίας. Το Διεθνές Δίκαιο είναι σαφές και αυτό πρέπει να γίνει άμεσα.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/tourkikoi-chartes-sbhnoun-ta-nhsia-tou-aigaiou#ixzz5XDRSOVtV

Exit mobile version