Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Τα Μνημόνια εκτόξευσαν την επισιτιστική ανασφάλεια των Ελλήνων

Συνεχίζουν να έρχονται στο φως της δημοσιότητας έρευνες οι οποίες δείχνουν το που έχει φτάσει την Χώρα μας ο εφιάλτης των Μνημονίων.

Η κρίση στην Ελλάδα και οι πολιτικές λιτότητας που εφαρμόστηκαν διπλασίασαν το ποσοστό των νοικοκυριών που δεν μπορούν να αντέξουν ένα γεύμα με κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι, επισημαίνεται σε έκθεση του Transnational Institute ενός ερευνητικού κέντρου με έδρα την Ολλανδία.

Η έρευνα που έγινε σε συνεργασία με την οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων FIAN International και την εγχώρια οργάνωση Agroecopolis καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι πολιτικές λιτότητας που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα στο πλαίσιο των Μνημονίων παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συγκεκριμένα το δικαίωμα των πολιτών στη σίτιση. Συγκεκριμένα, στην έκθεση σημειώνεται ότι το 2017 το 38,9% των αγροτών κινδύνευσε από τη φτώχεια, η ανεργία στην ύπαιθρο αυξήθηκε από 7% το 2008 σε 25% το 2013, ενώ το κατά κεφαλήν αγροτικό εισόδημα μειώθηκε κατά 23,5% κατά τα έτη κρίσης, δηλαδή από το 2008 έως το 2013.

Επιπλέον, η «επισιτιστική ανασφάλεια » στην Ελλάδα έχει αυξηθεί, με τις τιμές των τροφίμων να αυξάνονται με ταχύτερο ρυθμό από τις τιμές στην ευρωζώνη κατά την διάρκεια της κρίσης, παρά την έντονη πτώση των εγχώριων εισοδημάτων και του κόστους εργασίας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να διπλασιαστεί το ποσοστό των νοικοκυριών που δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά ένα γεύμα με κρέας, κοτόπουλο, ψάρι κάθε δεύτερη ημέρα (από περίπου 7% το 2008 σε πάνω από 14% το 2016).

Ιστορίες ανέχειας που ακούγαμε από τους γονείς μας και αφορούσαν τις δεκαετίες του 1940 και του 1950, δείχνουν να επανέρχονται δριμύτερες στην Ελλάδα των Μνημονίων, στα οποία μας έφερε ο εσμός του «συνταγματικού τόξου».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/ta-mnhmonia-ektojeusan-thn-episitistikh-anasfaleia-twn-ellhnwn#ixzz5Xat6A8Ff

Exit mobile version