Άλλη μια θλιβερή αρνητική πρωτιά σε παγκόσμιο επίπεδο κατέγραψε η Χώρα μας, αφού «πρωταθλήτρια» κόσμου στα φορολογικά βάρη αναδεικνύεται η Ελλάδα, καθώς κατέγραψε τις μεγαλύτερες αυξήσεις φόρων στην δεκαετία 2000-2017, με τα έσοδα από φόρους να εκτινάσσονται από το 32% στο 36,4% του ΑΕΠ. Η αύξηση είναι σχεδόν διπλάσια από την επόμενη χώρα που ακολουθεί και είναι το Μεξικό. Τα στοιχεία περιλαμβάνονται στην έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και δείχνουν ότι οι φόροι επί εισοδημάτων και κερδών αντιστοιχούσαν το 2017 στο 9% του ΑΕΠ και αποτελούσαν το 22,8% του συνόλου των κρατικών εσόδων.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι την διετία 2016-2017 οι φόροι, αντί να μειωθούν, αυξήθηκαν και άλλο, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να κατέχει την 7η θέση στον κόσμο. την ίδια ώρα, οι φόροι σε αγαθά και υπηρεσίες έφθασαν στο 15,4% του ΑΕΠ ή στο 39,1% του συνόλου των φόρων. Συγκεκριμένα, αν και τα έσοδα το 2010 ανέρχονται στα 95,9 δισ. δολλάρια και παρά τα δεκάδες σκληρά μέτρα που εφαρμόστηκαν, τα φορολογικά έσοδα το 2017 διαμορφώθηκαν στα 78,9 δισ. δολλάρια. Αυτό είναι αποτέλεσμα της ραγδαίας εξασθένησης των νοικοκυριών.
Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ αποκαλύπτουν ακόμη ότι οι φόροι στην περιουσία αυξήθηκαν έξι φορές. Το 2010 αντιστοιχούσαν σε μόλις 0,2% του ΑΕΠ ή περίπου 600 εκατ. ευρώ. Το 2017, οι φόροι στην ακίνητη περιουσία ήταν δέκα φορές πάνω ως ποσοστό του ΑΕΠ (2,1%) ή έξι φορές πάνω σε απόλυτα μεγέθη στα 3,7 δισ. ευρώ. Στην ίδια θέση, ως προς το ποσοστό του ΑΕΠ, βρίσκονταν το Βέλγιο, η Γαλλία και το Λουξεμβούργο.
Η εξέλιξη των φορολογικών, επιβαρύνσεων, από το 1965 και μετά, δείχνει πως η Ελλάδα, που ήταν μία από τις 3 χώρες με την μικρότερη φορολογική επιβάρυνση, βρέθηκε στην κορυφή. Το 2010, με το ξέσπασμα της κρίσης και την έλευση των Μνημονίων, η Ελλάδα βρισκόταν στον μέσο όρο του ΟΟΣΑ, με τα φορολογικά έσοδα να ανέρχονται στο 32% του ΑΕΠ.
Δύο χρόνια μετά, το 2012, η φορολογική επιβάρυνση ανήλθε στο 35,5%, το 2014, με μικρή αύξηση, έφτασε το 35,7% του ΑΕΠ, για να εκτοξευθεί το 2017 στο 39,4% του ΑΕΠ. Πρόκειται για επιβαρύνσεις, που ούτε οι πλούσιες χώρες της Ευρωζώνης, όπως η Γερμανία (26,2% εσόδων) ή η Ολλανδία (29,1% εσόδων), μπορούν να προσεγγίσουν.
Σε ό,τι αφορά στους φόρους στην κατανάλωση, τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα. Η Χώρα μας συνεχίζει να διατηρεί τα πρωτεία και γίνεται αντιληπτό ότι όχι μόνο δεν υπάρχει κράτος πρόνοιας αλλά αντιθέτως ένα σκληρό εισπρακτικό κράτος, το οποίο δεν έχει άλλο τρόπο για να αυξήσει τα έσοδά του.
Στην εθνοκτόνο εποχή των Μνημονίων η φορομπηχτική πολιτική αποτελεί μονόδρομο για το κράτος-υπηρέτη των διεθνών τοκογλύφων και των ελληνόφωνων συνεργατών τους.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ
Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/prwtathlhtria-kosmou-h-ellada-sthn-aujhsh-forwn#ixzz5YzHlREwu