Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Ο Όρμπαν ανάγκασε το «Κεντροευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο» (CEU) του Τζωρτζ Σόρος να σταματήσει την έκδοση αμερικανικών διπλωμάτων στην Ουγγαρία

Ο Όρμπαν ανάγκασε το «Κεντροευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο» (CEU) του Τζωρτζ Σόρος να σταματήσει την έκδοση αμερικανικών διπλωμάτων στην Ουγγαρία

Το Κεντροευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο (Central European University – CEU), που ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του διαβόητου Διεθνούς Πλουτοκράτη Τζωρτζ Σόρος, δεν θα έχει πλέον τη δυνατότητα να εκδίδει αμερικανικά διπλώματα στην Ουγγαρία. Μια νέα λαμπρή νίκη για τον Βίκτορ Όρμπαν, ενώ σύσσωμη η «φιλελεύθερη» αντιπολίτευση είναι βαθύτατα ανήσυχη… για τα «ανθρώπινα δικαιώματα» που θίγονται ανεπανόρθωτα.

Σε μια μετωπική και ουσιώδη αντιπολίτευση προς τον Τζωρτζ  Σόρος, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν μόλις κέρδισε μια νέα νίκη. Αυτή τη φορά, το Κεντροευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο (CEU) ανεκοίνωσε ότι θα  μεταφέρει στην «βολικότερη» Βιέννη τα προγράμματα σπουδών των ΗΠΑ από την αρχή του νέου έτους διδασκαλίας τον Σεπτέμβριο του 2019, μην αντέχοντας  να τηρήσει τον «Νόμο για το Κεντροευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο» («Lex CEU») που ψηφίσθηκε τον Μάρτιο του 2017 από το ουγγρικό κοινοβούλιο, ώστε  να αυξήσει περαιτέρω τον έλεγχο και την πίεση ενάντια στην πολυεπίπεδη πολιτικοκοινωνική  επιρροή και στα πολύπλοκα πολιτικά δίκτυα του Σόρος στην Ουγγαρία. Ο νόμος αυτός προβλέπει μεταξύ άλλων ότι, προκειμένου να παραδίδονται αλλοδαπά διπλώματα στην Ουγγαρία, ένα πανεπιστήμιο πρέπει να διαθέτει μιαν άρτια και σωστά λειτουργούσα πανεπιστημιούπολη με εγκαταστάσεις στην πατρίδα του. Σε μια προσπάθεια συμμόρφωσης με αυτόν τον εύλογο νέο περιορισμό, το CEU επένδυσε αγοράζοντας μια… μικρή αγροικία στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά οι ουγγρικές αρχές δεν θεώρησαν αυτήν την προκλητική αθλιότητα ως επαρκή προσπάθεια.

Ο περίφημος «Αμερικανός» δισεκατομμυριούχος κερδοσκόπος, ουγγροεβραϊκής καταγωγής, ήταν πάντα πρόθυμος να μεταμορφώσει καθολικά και ριζικά την ουγγρική κοινωνία, στην οποία αισθάνεται πάντα περιορισμένος και απόβλητος. Μετά την αλλαγή του καθεστώτος, αλλά ακόμα και ενωρίτερα, κατά την δεκαετία του ’80, πολλαπλασίασε τα ταξίδια του στην Ουγγαρία. Τότε υποστήριξε μεταξύ άλλων και το FIDESZ, το κόμμα του Βίκτορ Όρμπαν, προκειμένου «να σταματήσει ο κομμουνισμός» αλλά κυρίως για να προωθήσει την εγκαθίδρυση της «ανοικτής κοινωνίας» και της πλουτοκρατικής – καπιταλιστικής διαχείρισης στην Ουγγαρία. Στο πλαίσιο αυτό ιδρύθηκε στην Ουγγαρία το 1991 το CEU. Μάλιστα κατά ολότελα ειρωνικό τρόπο (καθώς η ιστορία έχει το δικό της… «συντακτικό»), πολλά μέλη της κυβέρνησης του Βίκτορ Όρμπαν  (που  ίδιος έχει λάβει υποτροφία του Ιδρύματος Σόρος για ένα εξάμηνο η οποία δεν ολοκληρώθηκε λόγω αλλαγής καθεστώτος) – είναι πρώην φοιτητές αυτού του πανεπιστημίου.

Αλλά από το 1992 ο υφιστάμενος σύνδεσμος αποκόπηκε καθώς ο Βίκτορ Όρμπαν αποσύρθηκε  σταδιακά από τον ένθερμο «φιλελευθερισμό» του Σόρος. Ερχόμενος στην εξουσία το 2010 και μάλιστα διατηρώντας εύκολα την ισχύ του στην εξουσία (με δύο συντριπτικές επανεκλογές το 2014 και το 2018), ο «πρωταθλητής του ευρωπαϊκού αντιφιλελευθερισμού»  εξαπέλυσε έναν μετωπικό πόλεμο ενάντια στον πλουτοκράτη υπονομευτή και διεθνή παράγοντα επιρροής, που εδράζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι εκστρατείες «Stop Soros», οι εθνικές διαβουλεύσεις σχετικά με τα χρησιμοποιούμενα  κατά του Σόρος και των δικτύων του ποικίλα μέσα αντίστασης, αλλά και η διακοπή της χρηματοδότησης μαθημάτων σχετικά με τις «έμφυλες σπουδές», η φορολόγηση των ΜΚΟ υπέρ της μετανάστευσης σημασιοδοτούν την ευλογία του «πατριωτικού πολιτιστικού πολέμου» στην Ουγγαρία. Όντως διεξάγεται μια αρκετά σοβαρή μάχη ενάντια στα εθνοδιαλυτικά-«φιλελεύθερα» δίκτυα επιρροής των Διεθνών Επικυριάρχων. Ακόμη και το Ίδρυμα Σόρος αποφάσισε την άνοιξη να φύγει από τη Βουδαπέστη.

Ο Ρωσσοκαναδός ιστορικός, συγγραφέας και πολιτικός Μιχαήλ Ιγνάτιεφ,  Πρόεδρος και Πρύτανης του CEU, δήλωσε: «To CEU εξαναγκάσθηκε. Αυτό είναι πρωτοφανές. Ένα ίδρυμα των ΗΠΑ έχει εκδιωχθεί από μια χώρα που είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ! Ένας ευρωπαϊκός θεσμός έχει απομακρυνθεί από ένα κράτος μέλος της ΕΕ!|». Επίσης ο διάσημος Αμερικανοεβραίος μουσικοσυνθέτης, μαέστρος, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του παγκοσμίου Ιδρύματος «Ανοικτή Κοινωνία» και συνάμα Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του CEU, δήλωσε: «Ο Δήμος της Βιέννης και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Αυστρίας μας υποδέχθηκαν ανοιχτά, ως μέρος της δέσμευσής τους στην ακαδημαϊκή ελευθερία και στην έρευνα. Παρά την ανησυχία μας επειδή αναγκασθήκαμε να φύγουμε από τη Βουδαπέστη, είμαστε ενθουσιασμένοι που προσφέρουμε στους σπουδαστές μας την ευκαιρία να σπουδάσουν σε μιαν άλλη μεγάλη πόλη της Κεντρικής Ευρώπης».

Η ουγγρική κυβέρνηση υποβαθμίζει την όλη κατάσταση ως υπερβολική αντίδραση συμφερόντων, υπενθυμίζοντας ότι μόνο τα προγράμματα σπουδών των ΗΠΑ δεν μπορούν πλέον να διατηρηθούν στην Ουγγαρία. Το CEU παραμένει στην Ουγγαρία και μπορεί να συνεχίσει τα ουγγρικά αναλυτικά προγράμματα σπουδών. Για τον Ούγγρο Υπουργό Εξωτερικών Μπενς Ρέτβαρι, έναν νομικό που είναι από τους ηγέτες στην πάλη της κυβέρνησης εναντίον του Τζωρτζ Σόρος και των δικτύων του, «…. η Ουγγαρία πρέπει να προωθήσει  τα δικά της εθνικά πανεπιστήμια και να εξετάσει την πραγματική αξία τους. Σε πολλές αξιολογήσεις, επιτυγχάνουν πολύ υψηλά αποτελέσματα». Υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να αυξήσει τους προϋπολογισμούς για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ο κ. Ρέτβαρι προσέθεσε επίσης ότι οι Ούγγροι πρέπει να είναι υπερήφανοι για τα πανεπιστήμια τους και ότι «μια τέτοια κοροϊδία, μια τέτοια πολιτική επίθεση» από το CEU, δεν πρέπει να θέσει σε κίνδυνο την αξιολογική κρίση για την ανώτατη εκπαίδευση της Ουγγαρίας.

Μεγάλος αριθμός από ΜΚΟ και πολιτικά κόμματα της ουγγρικής αντιπολίτευσης θίγονται από το δρώμενο, το οποίο θεωρούν ως ανοικτή επίθεση ενάντια στην «ελευθερία της εκπαίδευσης» και εκφράζουν την ανησυχία τους για την υποβάθμιση της… εικόνας της Ουγγαρίας. Όσο για τον Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην χώρα, θεωρεί ότι αυτή είναι μια «θλιβερή ήττα»!

Α. Κωνσταντίνου

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/o-ormpan-anagkase-to-kentroeurwpaiko-panepisthmio-ceu-tou-tzwrtz-soros-na-s#ixzz5ZSx3mrF6

Exit mobile version