Συγκεκριμένα, την περασμένη Τρίτη η κυβέρνηση της Γκάνα απομάκρυνε τον ανδριάντα του Μαχάτμα Γκάντι (1869-1948) απ’ τον περίβολο του πανεπιστημίου της πρωτεύουσας Άκρα. «Ήταν ρατσιστής! Οι ήρωες από την Αφρική προηγούνται!» φώναζαν οι συγκεντρωθέντες. Γιατί συνέβη αυτό; Επειδή, ο Ινδός δικηγόρος, που έφτασε σε ηλικία 24 ετών το 1893 στην Νότια Αφρική, υπερασπίστηκε τα δικαιώματα της τοπικής ινδικής κοινότητας αδιαφορώντας πλήρως για τους μαύρους γηγενείς, οι οποίοι πίστευαν ότι οι λευκοί αποικιοκράτες τους καταπίεζαν πιο σκληρά από όλους.
Πράγματι, ο νεαρός Γκάντι πίστευε ότι η εξουσία στην Νότια Αφρική έπρεπε να μείνει στα χέρια των λευκών, εκχωρώντας ένα τμήμα της στους Ινδούς που ανήκαν κι αυτοί, σύμφωνα με τις φυλετικές αντιλήψεις της εποχής, στην «άρια φυλή». Και είναι ενδιαφέρουσα η προσέγγιση των νοτιοαφρικανών πανεπιστημιακών Ασουίν Ντεσάι και Γκουλάμ Βαχέντ, που το 2015 δημοσίευσαν ένα βιβλίο για τον «ρατσιστή» Γκάντι, ο οποίος το 1904 έγραψε ότι οι Ινδοί είναι πολιτισμικά ανώτεροι γιατί «δεν έχουν πολεμικούς χορούς ούτε πίνουν μπίρα όπως οι μαύροι Κάφροι»…
Μη σας φανεί, λοιπόν, καθόλου περίεργο εάν από εδώ και πέρα οι αναφορές των «προοδευτικών» στον Γκάντι περιοριστούν αρκετά ή εξαφανιστούν εντελώς, λόγω της «μη πολιτικά ορθής» και «ρατσιστικής» στάσης του απέναντι στους μαύρους.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ
Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/ratsisths-kai-o-gkanti.-thewrouse-oti-h-notia-afrikh-eprepe-na-meinei-sta-c#ixzz5a2gU4kBL