Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Μαθήματα Ελληνικής Ιστορίας: “Ήρωες και προδότες στην Αλβανία του Χότζα”

Σε μια πραγματικά κατάμεστη αίθουσα πραγματοποιήθηκε μια ακόμη εκδήλωση των Μαθημάτων Ελληνικής Ιστορίας. Αντικείμενο ομιλίας και συζήτησης αυτή την φορά ήταν η μοίρα του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού κατά την διάρκεια της κομμουνιστικής δικτατορίας στην Αλβανία του Ενβέρ Χότζα. Εξ ου και ο τίτλος «Ήρωες και προδότες στην Αλβανία του Χότζα».

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Συναγωνιστής Γιώργος Μισιάκας, ο οποίος ξεδίπλωσε το κουβάρι της κομμουνιστικής πλεκτάνης, από την περίοδο κιόλας της γερμανοϊταλικής κατοχής της Βορείου Ηπείρου. Εξήγησε πώς οι αλβανοί κομμουνιστές εξόντωσαν τα αρχηγικά στελέχη της αντιστασιακής οργάνωσης των Βορειοηπειρωτών, της ΜΑΒΗ, πώς ώθησαν στην έξοδο από την Βόρειο Ήπειρο των Εθνικιστικών αντάρτικων ομάδων του Θύμιου Λώλη και του Τσιάβου Κόκκαλη και περιέγραψε τα βασανιστήρια, τις φυλακίσεις και τις εκτελέσεις όσων Βορειοηπειρωτών αντιστάθηκαν στην νέα υποδούλωση της Πατρίδας τους από τους αλβανούς.

Ανέφερε ορισμένα από τα ονόματα των Βορειοηπειρωτών εκείνων που χωρίς κανέναν δισταγμό πούλησαν την ψυχή τους στον Χότζα και δρώντας ως σύγχρονοι γενίτσαροι ήσαν εκείνοι οι οποίοι αποδείχθησαν οι χειρότεροι ανθέλληνες, βασανίζοντας με σαδισμό και δολοφονώντας συμπατριώτες τους που είχαν την Ελλάδα στην ψυχή τους. Έδειξε γραπτά ντοκουμέντα από την ελληνόφωνη εφημερίδα «Λαϊκό Βήμα», η οποία κυκλοφορούσε από το 1945 στην κατεχόμενη Βόρειο Ήπειρο και λειτουργούσε ως έντυπο διασποράς μίσους κατά της Ελλάδας, διχόνοιας μεταξύ των Βορειοηπειρωτών, απίστευτης παραπληροφόρησης και πλήρους διαστρέβλωσης της αλήθειας, υπέρ του αλβανικού κομμουνιστικού καθεστώτος και εναντίον των «μοναρχοφασιστών Ελλήνων».

Αναφέρθηκε σε βιβλία που κυκλοφόρησαν Βορειοηπειρώτες υπηρέτες του Χότζα στην Ελλάδα του 2000 και οι οποίοι διαστρέβλωναν τα γεγονότα εκείνης της εποχής, δείχνοντας ότι αν και έπεσε το κομμουνιστικό καθεστώς στην Αλβανία, αυτοί παρέμειναν αμετανόητοι στην προδοσία τους. Το πιο συγκινητικό σημείο της εκδήλωσης ήταν όταν παρουσιάστηκαν ορισμένες μόνο από τις περιπτώσεις εκείνες των Αγωνιστών του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, οι οποίοι βασανίστηκαν, φυλακίστηκαν και δολοφονήθηκαν, επειδή δεν δέχθηκαν να αρνηθούν την Ελλάδα και την Ορθοδοξία.

Ονόματα, όπως του Γρηγόρη Λαμποβιτιάδη, της γυναίκας του Μαρίας, του Βασίλη Σαχίνη, του Βασίλη Κόκκαλη, του Σταύρου Σακελλάρη, του Αριστοτέλη Χουρμπάτση και άλλων Ατρόμητων Ελλήνων, που είτε πέθαναν στις φυλακές του Χότζα είτε έμειναν έγκλειστοι για πολλά χρόνια είτε εκτελέστηκαν, δημιούργησαν ρίγη συγκίνησης και συναισθηματικής φόρτισης στους παρευρισκομένους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρών στην εκδήλωση ήταν και ο συγγραφέας Φώτος Παπαθανάσης, που σε ηλικία μόλις 10 ετών είδε να καταδικάζεται σε ισόβια κάθειρξη ο αδερφός τους Φίλιππος, ο οποίος και πέθανε λίγα χρόνια αργότερα στις απάνθρωπες φυλακές της Αλβανίας. Ο Συναγωνιστής Μισιάκας τόνισε την μεγάλη σημασία και την καθοδήγηση στον αγώνα τους που έχουν για τους Έλληνες Εθνικιστές οι νεκροί για το μεγαλείο της Ελλάδας και η εκδήλωση έκλεισε με όλους τους παρευρισκομένους να ψάλλουν τον Εθνικό Ύμνο.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/mathhma-ellhnikhs-istorias-hrwes-kai-prodotes-sthn-albania-tou-chotza#ixzz5a2iDuWMI

Exit mobile version