Καθώς η Χώρα κινείται στους ρυθμούς της αυριανής επίσκεψης της Άνγκελα Μέρκελ, για να επιθεωρήσει η Γερμανίδα καγκελάριος το εγχώριο υπηρετικό πολιτικό και δημοσιογραφικό προσωπικό της, είναι μια ευκαιρία μιας μικρής δημιουργικής ανασκόπησης.
Καταρχάς, η τωρινή επίσκεψη είχε προαναγγελθεί από τν περασμένο Αύγουστο, συγκεκριμένα από τα χείλη του ίδιου του Τσίπρα, την ίδια ημέρα μάλιστα που από την Ιθάκη ανακοίνωνε την «έξοδο» της Χώρας από τα Μνημόνια. Φαίνεται πως είναι τόσο σημαντική η Γερμανίδα καγκελάριος (και) για τον νυν πρωθυπουργό της Ελλάδας, που η επίσκεψή της και το υποτιθέμενο «τέλος των Μνημονίων» χωρούσαν στην ίδια ομιλία…
Εάν γυρίσουμε τον χρόνο πίσω, θα δούμε ότι όταν τον Οκτώβριο του 2012 επισκέφτηκε την Αθήνα για πρώτη φορά η Μέρκελ, ο τότε πρωθυπουργός Σαμαράς ήλπιζε σε έμπρακτη στήριξη απ’ αυτήν. Την εκλιπαρούσε απεγνωσμένα, προκειμένου να χαλαρώσει η πίεση προς την τρικομματική τότε κυβέρνηση και να κερδηθεί η επιμήκυνση του «χρέους».
Εκείνη, λοιπόν, την περίοδο, ο Τσίπρας, που παρίστανε τον… «ούλτρα αντιμνημονιακό», χαρακτήριζε την επίσκεψή της ως «μεγάλο πολιτικό φιάσκο» και ότι μόνος της στόχος ήταν να στηρίξει την ετοιμόρροπη κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου-Κουβέλη (τον οποίο τώρα έχει ως υπουργό στην κυβέρνησή του) και το «καταστροφικό», όπως χαρακτήριζε, Μνημόνιο, καθώς και ότι ο νεοφιλελευθερισμός που προωθούσε η Άνγκελα Μέρκελ ήταν η μεγαλύτερη απειλή για την Ευρώπη.
Η Γερμανίδα καγκελάριος, ξαναβρέθηκε στην Ελλάδα ενάμιση χρόνο αργότερα, τον Απρίλιο του 2014. Η επίσκεψή της τότε κράτησε μόλις 8 ώρες (σε αντίθεση με την διήμερη φιέστα υποδοχής και ξενάγησης που της ετοιμάζει τώρα η «Πρώτη φορά Αριστερά» κυβέρνηση). Ακόμη από τότε , το μνημονιακό αφήγημα ήταν η περιβόητη «έξοδος στις αγορές» και «η επιστροφή στην κανονικότητα». Για την Μέρκελ, βέβαια, απλώς συμπληρώνονταν η «τουρνέ» στις χώρες που αποτελούσαν αποικίες «χρέους» της Γερμανίας, τις οποίες επισκεπτόταν στα πλαίσια της προεκλογικής της καμπάνιας, ώστε να δείξει ότι κανένας και τίποτε δεν μπορεί να αντιταχθεί στις κατευθύνσεις που επέβαλλαν το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες.
Λίγες ημέρες μετά, τον Μάιο του 2014, στην προεκλογική περίοδο των Ευρωεκλογών, ο Τσίπρας αναφώνησε το διάσημο πλέον «Go Back, Madame Merkel», που αναμφισβήτητα θα τον στοιχειώνει εσαεί. Ένα «Go Back», το οποίο εκείνη την περίοδο εξέφραζε την αγωνία, την αγανάκτηση, την οργή της συντριπτικής πλειοψηφίας του Ελληνικού Λαού, που φρόντισε να το εξαργυρώσει εκλογικά ο ίδιος και η κομματική συμμορία της οποίας ηγείται, για να το καταπιούν και να το εξευτελίσουν στην συνέχεια. Δύο χρόνια αργότερα, με το γνωστό «αριστερό ηθικό πλεονέκτημα» που διέπει αυτόν και τους ομοίους του, προσπαθούσε να δικαιολογηθεί κάνοντας λόγο για σωστό τότε σύνθημα, που όμως δεν έχει ισχύ πλέον…
Και δεν έχει ισχύ, αφού κατά τον ίδιο η Άνγκελα Μέρκελ ήταν αυτή που κράτησε την Ελλάδα στο ευρώ, αλλά και έδειξε πόσο «ανοιχτόμυαλη» είναι και πόσο την διακατέχει το αίσθημα της ευθύνης με την στάση της στο «προσφυγικό». Αυτή την φορά, λοιπόν, το… σύνθημα του Τσίπρα είναι το «Welcome Back, Madame Merkel», όπως άλλωστε συνέβη και σε ανάλογες περιπτώσεις άλλων ξένων ηγετών, οι οποίοι από «επικίνδυνοι» και «εχθροί» έγιναν «φίλοι» και «σύμμαχοι», όπως ο Ομπάμα και ο Ολάντ. Και η Μέρκελ θα κάνει την τελευταία επιθεώρησή της ως καγκελάριος της Γερμανίας, στην τρίτη επίσκεψή της στην Ελλάδα, δείχνοντας στον νυν εγχώριο ανδρείκελό της ποιος κάνει πραγματικά κουμάντο στις τύχες της Χώρας.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ
Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/apo-to-go-back-madame-merkel-sto-welcome-back-madame-merkel#ixzz5c9CBSRxo