Σε κατάσταση απόγνωσης συνεχίζουν να βρίσκονται οι κάτοικοι στο Μάτι έξι μήνες μετά τον πύρινο όλεθρο που άφησε πίσω του 100 νεκρούς.
Οι ελάχιστοι εναπομείναντες κάνουν λόγο για έντονη εγκατάλειψη και αδράνεια από την πλευρά του δήμου καθώς, όπως λένε, από την μοιραία ημέρα όχι μόνο δεν άλλαξε τίποτα, αλλά η κατάσταση έγινε χειρότερη. «Η μόνη παρουσία του δήμου στην περιοχή μετά την τραγωδία ήταν για να ανάψει ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο για το θεαθήναι. Το Μάτι είναι ακόμη σε πένθος και μάλιστα βαρύ, η λίστα των νεκρών δεν έχει κλείσει» λέει σε καθημερινή εφημερίδα κάτοικος που ζει στην περιοχή 30 χρόνια και είδε το ένα του σπίτι να καίγεται ολοσχερώς και το άλλο να υφίσταται υλικές ζημιές από την φωτιά.
Όπως καταγγέλλει, δεν έχει ακόμη δοθεί καμία άδεια επισκευής και ανοικοδόμησης των κατεστραμμένων σπιτιών, με αποτέλεσμα οι ήδη υπάρχουσες ζημιές να γίνονται εντονότερες από την κακοκαιρία. «Εδώ είναι η πρώτη μου κατοικία και αναγκάστηκα να βάλω λεφτά από την τσέπη μου για να φτιάξω τις ζημιές, χωρίς να περιμένω τη σχετική άδεια. Ας έρθουν να με καταγγείλουν ότι έβαψα τους καμένους τοίχους και αντικατέστησα τα καμένα παράθυρα» αναφέρει φανερά εξοργισμένος και τονίζει ότι όποιος δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να επισκευάσει μόνος του τις φθορές είναι αναγκασμένος να υποφέρει από την υγρασία και την βροχή που προκαλούν διάβρωση, καθιστώντας ακόμη δυσκολότερη την διαμονή τους.
Παράλληλα με τον κυκεώνα της γραφειοκρατίας που καθυστερεί την έκδοση των αδειών, η έλλειψη αστυνόμευσης στην περιοχή έχει ως αποτέλεσμα την μαζική εισβολή των ρομά, οι οποίοι επιδίδονται σε ανελέητο πλιάτσικο στα κατεστραμμένα σπίτια.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον κάτοικο, από τα τέλη Ιουλίου και μετά έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι διαρρήξεις στο Μάτι αλλά και στον Νέο Βουτζά. «Δεν τολμάμε να βγούμε από τα σπίτια μας, οι Ρομά μπαινοβγαίνουν στην περιοχή και ρημάζουν τις κατοικίες, ενώ η Αστυνομία είναι απούσα» εξηγεί και καταλήγει: «Σε δέκα ημέρες οι κατασκηνώσεις του δήμου θα κλείσουν για οικονομικούς λόγους και όσοι πυρόπληκτοι έμειναν άστεγοι θα βρεθούν στον δρόμο. Ζούμε πρωτόγονες και πρωτόγνωρες καταστάσεις».
Σε μια περιοχή γεμάτη ισοπεδωμένα σπίτια, καμένα αυτοκίνητα, δρόμοι γεμάτοι κομμένους κορμούς δέντρων, προστίθεται τώρα και το πρόβλημα του πλιάτσικου από κάποιους Ρομά, κάτι βεβαίως που δεν απασχολεί στο ελάχιστο εκείνους τους «αντιρατσιστές» που βλέπουν μόνο δικαιώματα σε «ευπαθείς κοινωνικές ομάδες» και όχι και την αντίστοιχη υποχρέωση σεβασμού τους προς την περιουσία των συνανθρώπων τους, που καταστράφηκαν από τον πύρινο όλεθρο της 23ης Ιουλίου.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ
Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/kataggelia-katoikou-sto-mati-eimaste-sto-eleos-tou-kairou.-oi-roma-rhmazoun#ixzz5cJcaiGMX