Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Βιβλιοπαρουσίαση: “Όσβαλντ Σπένγκλερ – Πρωσσισμός και Σοσιαλισμός”

Βιβλιοπαρουσίαση: “Όσβαλντ Σπένγκλερ - Πρωσσισμός και Σοσιαλισμός”

Κυκλοφόρησε και διατίθεται το έργο “Πρωσσισμός και Σοσιαλισμός” του Γερμανού Φιλοσόφου, Όσβαλντ Σπένγκλερ, γνωστού για το περισπούδαστο και εργώδες πόνημά του “Η Παρακμή της Δύσεως”. Το βιβλίο που σας παρουσιάζουμε κυκλοφόρησε ανάμεσα στην κυκλοφορία των δύο τόμων της “Παρακμής της Δύσεως” και αποτελεί ένα λιγότερο γνωστό έργο του μετόχου της Συντηρητικής Επαναστάσεως, Σπένγκλερ. 

Ακολουθεί ένα απόσπασμα: 

“Αυτό το δοκίμιο βασίζεται σε σημειώσεις που είχα σκοπό να χρησιμοποιήσω κυρίως, στον δεύτερο τόμο της Παρακμής της Δύσης. Οι σημειώσεις αυτές αποτελούν, τουλάχιστον σε ένα μέρος τους, το εμβρυικό στάδιο της ανάπτυξης των θεμάτων εκείνης της εργασίας.

Η λέξη “σοσιαλισμός” δεν αποτελεί απλώς το πιο ηχηρό, αλλά θα μπορούσαμε να πούμε με ακρίβεια, πως αποτελεί το πρωταγωνιστικό θέμα του τρέχοντος διαλόγου. Οι πάντες την χρησιμοποιούν και ο καθένας νομίζει πως αυτή σημαίνει κάτι διαφορετικό. Αυτή η λέξη οικουμενικής χρήσεως, συνδυάζεται με οτιδήποτε αγαπά ή μισεί ο καθένας, και με οτιδήποτε φοβάται ή επιθυμεί. Όμως κανείς δεν συνειδητοποιεί το βάθος και τους περιορισμούς που συνοδεύουν τον ιστορικό ρόλο αυτής της λέξης. Ο σοσιαλισμός αποτελεί ένστικτο ή ένα οργανωμένο σύστημα; Αποτελεί σκοπό της ανθρωπότητας ή μια παροδική κατάσταση; Ή αυτή η λέξη αναφέρεται απλώς στα αιτήματα μιας ορισμένης κοινωνικής τάξης; Είναι το ίδιο πράγμα με τον μάρξισμό;”

Το βιβλίο διατίθεται από εδώ

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/biblioparousiash-osbalnt-spengkler-prwssimos-kai-sosialismos#ixzz5d8tXEal9

Exit mobile version