Συνεχίζουν να σοκάρουν οι νέες πληροφορίες για το μείζον πρόβλημα της υπογεννητικότητας, καθώς τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας είναι για ακόμη μία φορά ζοφερά: μέχρι το 2050 ο πληθυσμός της Ελλάδας θα είναι μικρότερος -περίπου 8,8 εκατομμύρια άνθρωποι, σύμφωνα με μετριοπαθείς εκτιμήσεις- και γηραιότερος, με το 1/3 να είναι άνω των 64 ετών…
Το τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα της Χώρας μας έχει αιτίες και αριθμούς: οι γεννήσεις μειώνονται διαρκώς τα τελευταία χρόνια. Ο αριθμός τους διαμορφώνεται σε λιγότερες από 100.000 κατ’ έτος αρνητικό ρεκόρ όλων των εποχών για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, ενώ μόνο στην Κρήτη και στα του Νότιου Αιγαίου γεννιούνται περισσότεροι άνθρωποι από όσους πεθαίνουν. Σήμερα η διάμεση ηλικία των Ελλήνων φτάνει τα 44 έτη, όταν το 2000 ήταν 39 και το 1960 30 έτη. Και την ίδια στιγμή αυξάνεται η ηλικία τεκνοποίησης για τις γυναίκες: σχεδόν μία στις τέσσερις γεννήσεις πραγματοποιείται από γυναίκες ηλικίας 35-39 ετών, ενώ η Ελλάδα εμφανίζει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά πρώτων γεννήσεων από μητέρες ηλικίας άνω των 40 στην Ευρώπη (5,3%).
Τα παραπάνω προκύπτουν από μελέτη του ερευνητικού οργανισμού διαΝΕΟσις, ο οποίος σε συνεργασία με το ΕΚΚΕ προχώρησε σε μια αποκαλυπτική επεξεργασία των δεδομένων για την γονιμότητα στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με αυτά, ο πληθυσμός της Χώρας μας μειώνεται διαρκώς από το 2011 και μετά. Οι οικογένειες γίνονται μικρότερες, οι μονογονεϊκές οικογένειες αυξάνονται, ενώ περισσότερες γυναίκες αποφασίζουν να μην αποκτήσουν παιδιά σε σχέση με το παρελθόν. Η κρίση, η αύξηση της ανεργίας, η οικονομική αβεβαιότητα οδηγούν τα ζευγάρια στην καθυστέρηση απόκτησης του πρώτου παιδιού και στην αναβολή απόκτησης δεύτερου ή τρίτου. Κατά μέσο όρο, οι Ελληνίδες γίνονται για πρώτη φορά μητέρες στην ηλικία των 30,3 ετών -όταν στην Ευρώπη ο αντίστοιχος δείκτης διαμορφώνεται στα 29 έτη-, ενώ σχεδόν μία στις τρεις γεννήσεις στην Χώρα μας πραγματοποιείται από γυναίκες ηλικίας 30-34 ετών.
Εφιαλτικά, πραγματικά, στοιχεία που παραπέμπουν σε ένα εξίσου εφιαλτικό και μη αναστρέψιμο μέλλον, εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για την επίλυση του δημογραφικού προβλήματος.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ
Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/stoicheia-sok-gia-thn-upogennhtikothta-88-ekatommuria-oi-ellhnes-mechri-to#ixzz5eIDnbcCT