Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Ερώτηση για την κλιματική αλλαγή η οποία αποτελεί απειλή για τα Ελληνικά Μνημεία

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΘΕΜΑ: «Η κλιματική αλλαγή αποτελεί απειλή για τα Ελληνικά Μνημεία»   

Σύμφωνα με τον Νάσο Βαφείδη, καθηγητή του Πανεπιστημίου του Κιέλου και επιβλέποντα νέας διεθνούς μελέτης για την «απειλή» σημαντικών μνημείων εξαιτίας της σημαντικής ανόδου της στάθμης της θάλασσας κατά ένα μέτρο, αρκετά ελληνικά μνημεία ενδέχεται να καταστραφούν λόγω της επερχόμενης κλιματικής αλλαγής.
Πιο συγκεκριμένα στα επόμενα 30 χρόνια, όταν αρχίσουν να φαίνονται σοβαρές ενδείξεις της κλιματικής αλλαγής, τα μνημεία δεν είναι δυνατόν να προστατευθούν με τα συνήθη μέτρα που λαμβάνονται για πλημμύρες και προστασία ακτών. Επομένως, το 2050, που θα επιτείνονται πολύ σημαντικά οι κίνδυνοι από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, η ελληνική κυβέρνηση, όπως και άλλες στις χώρες της Μεσογείου, δεν θα γνωρίζει τι πρέπει να κάνει.
Αρχαιολογικοί χώρα και μνημεία που εμφανίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο είναι η Δήλος, η παλιά πόλη της Κέρκυρας, η μεσαιωνική πόλη της Ρόδου, καθώς και το Πυθαγόρειο και το Ηραίο Σάμου, όπου όλα αποτελούν Μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Μεσογείου.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

Θα διερευνηθεί το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και θα ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπισή του;
Ποιες ενέργειες θα πραγματοποιηθούν για την προστασία των μνημείων από την επερχόμενη κλιματική αλλαγή;

Αρ. Πρωτ. 5273
Αθήνα, 01/02/2019
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Ιωάννης Λαγός
Βουλευτής Β’ Πειραιώς
Ελένη Ζαρούλια
Βουλευτής Β’ Αθηνών
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ – ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/koinovoulio/view/erwthsh-gia-thn-klimatikh-allagh-h-opoia-apotelei-apeilh-gia-ta-ellhnika-mn#ixzz5emndM68O

Exit mobile version