Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Τεράστιο κοίτασμα φυσικού αερίου ανακοινώθηκε στην Κυπριακή ΑΟΖ – Επιτακτική ανάγκη άμεσης ανακηρύξεως της Ελληνικής ΑΟΖ

Τεράστιο κοίτασμα φυσικού αερίου ανακοινώθηκε στην Κυπριακή ΑΟΖ - Επιτακτική ανάγκη άμεσης ανακηρύξεως της Ελληνικής ΑΟΖ

Την ανακάλυψη κοιτάσματος, το μέγεθος του οποίου κυμαίνεται από 5-8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια στον στόχο «Γλαύκος» στο τεμάχιο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ, ανακοίνωσαν από κοινού το Υπουργείο Ενέργειας της Κύπρου και η Exxon Mobil. Πρόκειται για το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκε μέχρι σήμερα στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Επίσης, πέραν όλων των άλλων θετικών στοιχείων, το τεμάχιο 10 έχει το γεωπολιτικό πλεονέκτημα ότι δεν μπορεί να αμφισβητηθεί και να διεκδικηθεί από την τουρκία.

Μετά το κοίτασμα Αφροδίτη, που ανακαλύφθηκε τον Σεπτέμβριο του 2011, ο Γλαύκος είναι το δεύτερο εμπορικά αξιοποιήσιμο απόθεμα φυσικού αερίου. Αξίζει να σημειωθεί πως γεωλογικά, οι πιθανότητες για μια επιτυχημένη γεώτρηση, στην οποία θα ανακαλυφθεί φυσικό αέριο είναι πάντα μικρότερες σε σχέση με το να μην βρεθεί. Βάσει στατιστικών δεδομένων μία στις έξι γεωτρήσεις οδηγεί σε ανακάλυψη. Συνεπώς, ακόμα και οι πέντε αποτυχημένες γεωτρήσεις βρίσκονται εντός των στατιστικών δεδομένων.

Εις ό,τι αφορά την Κύπρο βρέθηκε φυσικό αέριο από την πρώτη κιόλας γεώτρηση, γεγονός που ανέβασε υψηλά τον πήχη των προσδοκιών των ερευνητών για τις επόμενες γεωτρήσεις. Βέβαια, οι επόμενες πέντε δεν ήταν επιτυχείς, με εξαίρεση τον στόχο «Καλυψώ», όπου υπάρχουν ενθαρρυντικά ευρήματα, αλλά δεν έχουν ανακοινωθεί επισήμως μέχρι και σήμερα. Τελικά, η έβδομη στον στόχο «Γλαύκος», ήταν αυτή που δικαίωσε όλους όσοι έκαναν λόγο για μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Το επόμενο βήμα θα είναι μία επιβεβαιωτική γεώτρηση, η οποία θα πιστοποιήσει το ακριβές μέγεθος του κοιτάσματος. Από την αρχική ανακάλυψη έως την έναρξη παραγωγής ο παγκόσμιος μέσος απαιτούμενος χρόνος για υποθαλάσσια κοιτάσματα μεσαίου μεγέθους ανέρχεται στα 4-7 έτη. Πολύ πριν τη νέα ανακάλυψη στον Γλαύκο, η Κύπρος είχε συμφωνήσει με την Αίγυπτο για την πώληση του φυσικού αερίου του κοιτάσματος Αφροδίτη προς αυτήν στις αρχές του 2022. Όμως, η νέα αυτή ανακάλυψη μπορεί και να αλλάξει τα σχέδια Λευκωσίας-Καΐρου. Κάποιοι υποστηρίζουν πως θα πρέπει να μην πωληθεί το φυσικό αέριο στην Αίγυπτο, αλλά να κατασκευαστεί ένας τερματικός σταθμός υγροποίησης, γιατί πλέον τα κοιτάσματα Αφροδίτης και Γλαύκου είναι αρκετά, καθώς αντιπροσωπεύουν το ελάχιστο ποσό αερίου (10 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια), που απαιτεί μια επένδυση κατασκευής τερματικού υγροποίησης. Το πώς και πού θα διατεθεί το κυπριακό φυσικό αέριο θα αποφασισθεί όταν θα έχουμε και τα αποτελέσματα της επιβεβαιωτικής γεώτρησης, δηλαδή σε 1 με 1,5 χρόνο από τώρα.

Με τις εξελίξεις στα ενεργειακά να τρέχουν με γρήγορους ρυθμούς, οι τούρκοι συνεχίζουν τις προκλήσεις στο Αιγαίο. Μέσω της άσκησης «Γαλάζια πατρίδα», η Άγκυρα δείχνει με τον πλέον σαφή τρόπο τις προθέσεις της, επαληθεύοντας τις υποθέσεις για «στοχοποίηση» του Νοτιοανατολικού Αιγαίου, αλλά και της θαλάσσιας περιοχής της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, στο τμήμα των ενεργειακών οικοπέδων. Κάθε άλλο παρά τυχαίο, είναι πως το μοναδικό πεδίο βολής που έχουν δεσμεύσει με NAVTEX, εκτός των τουρκικών χωρικών υδάτων, είναι αυτό που περιλαμβάνει το οικόπεδο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ, θέλοντας αδιαμφισβήτητα να στείλουν ένα μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση πως έχουν και εκείνοι λόγο στην εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων εντός της κυπριακής ΑΟΖ, όπως υποστηρίζουν άλλωστε και για το Αιγαίο.

Οι ενεργειακές εξελίξεις λοιπόν, είναι ραγδαίες και μείζονος σημασίας, καθώς είναι αρκετές για να αλλάξουν τις γεωπολιτικές ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο. Είναι μία τεράστια ευκαιρία τόσο για την Κύπρο, όσο και για την Ελλάδα να ενισχύσουν τον ρόλο τους στην ενεργειακή σκακιέρα και να γίνουν πλέον πρωταγωνιστές. Οι ανακαλύψεις φυσικού αερίου των τελευταίων ετών έχουν μεταμορφώσει την Νοτιοανατολική Μεσόγειο σε ενεργειακό πνεύμονα της Ευρώπης, αναδεικνύοντας παράλληλα την σημαντική γεωπολιτική θέση της Ελλάδας, αποτελώντας προς το παρόν έναν ενεργειακό κόμβο, ενώ αναμένεται να μπορέσει να μετατραπεί σε εξαγωγέα φυσικού αερίου, καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις της Deutsche Bank, η περιοχή νοτίως της Κρήτης κρύβει τις μεγαλύτερες πιθανότητες για θετικές εκπλήξεις με υποθαλάσσια κοιτάσματα φυσικού αέριου, τα οποία αποτιμώνται σε πάνω από 400 δισ. ευρώ.

Επιπροσθέτως, σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου ίσως υπάρχουν μέχρι και 340 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου, ποσότητα μεγαλύτερη από τα συνολικά διαπιστωμένα αποθέματα των ΗΠΑ, με κάποιους μάλιστα να θεωρούν πως η ποσότητα του φυσικού αερίου ξεπερνάει και το 1 τετράκις πόδια.

Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι είναι επιτακτική ανάγκη η ανακήρυξη της Ελληνικής ΑΟΖ, η οποία εφάπτεται με αυτές της Κύπρου και της Αιγύπτου, όπου έχουν ανακαλυφθεί τεράστια κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Βάσει της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, η Ελλάδα μπορεί να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα επί των φυσικών πόρων, επεκτείνοντας τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια. Η υφαλοκρηπίδα είναι ο θεσμός του δικαίου της θάλασσας με τον οποίο ενεργείται η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, ενώ τα κυριαρχικά δικαιώματα είναι αποκλειστικά και υπάρχουν αυτοδίκαια (ipso facto και ab initio) ως προς τον τίτλο κτήσης, δηλαδή δεν απαιτείται εκ μέρους του κράτους συστατική πράξη για την απόκτηση τίτλου, ενώ καλύπτουν όλες τις φάσεις, ήτοι την εξερεύνηση, την γεώτρηση, την τοποθέτηση τεχνητών νησιών, την εξόρυξη, καθώς και την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων και των άλλων φυσικών πόρων, ζώντων και μη.

Η Χρυσή Αυγή έχει επανειλημμένως τονίσει την ανάγκη για θέσπιση της Ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, η οποία έχει συμπληρωματική σχέση με την υφαλοκρηπίδα. Η ΑΟΖ συμπληρώνει το πακέτο των δικαιωμάτων που το κράτος απολαύει σε σχέση με την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων και ως ζώνη θεωρείται ως μία προστιθέμενη αξία. Οι δύο ζώνες συμπίπτουν απόλυτα όσον αφορά στην οριοθέτηση, αλλά παραμένουν διακριτές, χωρίς η μία να απορροφά την άλλη.

Δυστυχώς όμως, δεν αρκούν οι διεθνείς συνθήκες για την ανακήρυξη της ΑΟΖ, τη στιγμή που η Ελλάδα κυβερνάται από προδότες, οι οποίοι δεν είναι τίποτα άλλο παρά πιόνια ξένων κέντρων εξουσίας. Δεν έχουν ούτε το σθένος, αλλά ούτε τη θέληση να προστατέψουν και να διεκδικήσουν τα Εθνικά συμφέροντα της Πατρίδας μας. Είναι ξεκάθαρο πια, πως μόνο μία Εθνική κυβέρνηση της Χρυσής Αυγής, θα μπορέσει να βάλει ένα τέλος στο ξεπούλημα της Ελλάδος, μετατρέποντάς την ξανά σε ένα ανεξάρτητο και υπερήφανο Εθνικό κράτος, που θα αναδειχθεί σε μεγάλη δύναμη της Νοτιανατολικής Μεσογείου βάσει της γεωστρατηγικής του θέσης, αλλά και του ενεργειακού του πλούτου.

Μαρία Σιδέρη Τσάμη

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/terastio-koitasma-fusikou-aeriou-anakoinwthhke-sthn-kupriakh-aoz-epitaktikh#ixzz5h1H3EeHb

Exit mobile version