Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Τουρκική «εισβολή» στην Λέρο: Επιχειρηματίες(;) μέσω offshore αγόρασαν εκτάσεις κοντά σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις!

Ύποπτες κινήσεις στο νοτιοανατολικό Αιγαίο – Τούρκοι αγοράζουν παράνομα γη σε στρατηγικά σημεία του ακριτικού μας νησιού! Οι γείτονες αγοράζουν την τελευταία 5ετία κομμάτια εκλεκτά γης. Όλως τυχαίως… τα οικόπεδα βρίσκονται κοντά σε ενεργές εγκαταστάσεις των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων!

Σε πόσα άλλα νησιά του Αιγαίου έχουν γίνει παρόμοιες  αγορές ιδιοκτησιών από εταιρείες που ανήκουν σε τουρκικά συμφέροντα; Τούρκοι επιχειρηματίες(;) πραγματοποίησαν επτά αγορές ακινήτων και οικοπέδων συνολικής έκτασης 16,4 στρεμμάτων στη Λέρο κοντά σε περιοχές του νησιού όπου λειτουργούν στρατιωτικές εγκαταστάσεις!

Σύμφωνα με δημοσίευμα της κυριακάτικης εφημερίδας «Real News», οι αγορές που έχουν πραγματοποιηθεί είναι παράνομες, εξαιτίας του νόμου περί δικαιοπραξιών, ο οποίος απαγορεύει, για λόγους εθνικού συμφέροντος, την πώληση ιδιοκτησιών στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου αλλά και στους νομούς εκείνους που βρίσκονται κοντά στη μεθόριο, εφόσον οι αγοραστές τους είναι υπήκοοι χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το ζητούμενο, ωστόσο, είναι πώς κατόρθωσαν οι συγκεκριμένοι επιχειρηματίες να παρακάμψουν την ελληνική νομοθεσία και μάλιστα να αγοράσουν εκτάσεις και ακίνητα τόσο στην ανατολική όσο και στη βόρεια περιοχή της Λέρου, όπου υπάρχουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις, ναύσταθμοι, παρατηρητήρια αλλά και λιμένας ακτοπλοϊκής σύνδεσης με τα τουρκικά παράλια.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα κρύβεται στο γεγονός ότι ένας από τους τρεις Τούρκους επιχειρηματίες, χρησιμοποιεί Έλληνα ενδιάμεσο, ο οποίος ενεργεί ως αντίκλητος πέντε Ιταλών υπηκόων, δίχως ωστόσο να προχωρήσει η αγορά εκτάσεων γης στη Λέρο.

Αρχικά δεν καταφέρνει να αποκτήσει γη, διότι η Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Εσωτερικού και Νήσων (ΑΣΔΕΝ) εισηγείται αρνητικά ως προς το αίτημά του. Ενάμιση χρόνο αργότερα, όμως, θα το επιτύχει μέσω μιας offshore εταιρείας που ο ίδιος ίδρυσε με έδρα την Κύπρο.

Λέρος: Το χρονικό της σκοτεινής αγοραπωλησίας

Στα τέλη του 2013, Τούρκος επιχειρηματίας εκφράζει το ενδιαφέρον του για την αγορά μεγάλης έκτασης γης και κατοικίας στην Αγία Μαρίνα της Λέρου, πολύ κοντά στις εγκαταστάσεις του ναυστάθμου και του παρατηρητηρίου του Ναυτικού. Στον ίδιο κόλπο συνηθίζουν να “δένουν” σκάφη αναψυχής από την Τουρκία και είναι γνωστό ότι συχνάζουν Τούρκοι με μεγάλη οικονομική επιφάνεια.

Ο εν λόγω επιχειρηματίας υποβάλλει και επισήμως αίτηση στις αρμόδιες υπηρεσίες για την αγορά οικοπέδου 1.000,33 τ.μ. στον οικισμό Άλιντα. Μετά την τροποποίηση που έγινε το 2011, ο νόμος των δικαιοπραξιών προβλέπει ότι υπήκοοι τρίτων χωρών μπορούν να αποκτήσουν εκτάσεις στα νησιά και στην παραμεθόριο, εφόσον δηλώσουν τον τρόπο με τον οποίο θέλουν να τις αξιοποιήσουν και λάβουν τη σχετική έγκριση.

Στην πρώτη του προσπάθεια, η αγοραπωλησία δεν προχωρά, γιατί η Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Εσωτερικού και Νήσων (ΑΣΔΕΝ) εισηγείται αρνητικά στην αίτησή του. Στη δεύτερη προσπάθεια χρησιμοποιεί Έλληνα ενδιάμεσο, ο οποίος ενεργεί ως αντίκλητος πέντε Ιταλών υπηκόων, που δεν δεσμεύονται από τον παραπάνω νόμο, δίχως ωστόσο να προχωρήσει σε αγορά.

Έναν χρόνο μετά, τον Σεπτέμβριο του 2014, διερευνά την προοπτική αγοράς βραχονησίδας κοντά στη νησίδα Μαράθι του συμπλέγματος Αρκιοί, ενώ παράλληλα ενδιαφέρεται και για ένα παλαιό κτίσμα στην περιοχή Παρθένι Λέρου, που βρίσκεται σε ερημικό κολπίσκο κοντά στον αερολιμένα, στο στρατόπεδο, στο παρατηρητήριο του Ναυτικού και στο ναυπηγείο της περιοχής.

Στα τέλη του 2013, Τούρκος επιχειρηματίας εξέφρασε το ενδιαφέρον του για την αγορά μεγάλης έκτασης γης και κατοικίας στην Αγία Μαρίνα της Λέρου, πολύ κοντά στις εγκαταστάσεις του ναυστάθμου και του παρατηρητηρίου του Ναυτικού.

Στα τέλη του 2013, Τούρκος επιχειρηματίας εξέφρασε το ενδιαφέρον του για την αγορά μεγάλης έκτασης γης και κατοικίας στην Αγία Μαρίνα της Λέρου, πολύ κοντά στις εγκαταστάσεις του ναυστάθμου και του παρατηρητηρίου του Ναυτικού Οι προσπάθειές του να αποκτήσει γη στη Λέρο θα ευοδωθούν περίπου ενάμιση χρόνο αργότερα.

Στις 13 Φεβρουαρίου του 2015, ο Τούρκος επιχειρηματίας ιδρύει την εταιρεία B&T Properties Ltd, με έδρα την Κύπρο και με αντικείμενο τις επενδυτικές εργασίες. Διευθυντής της εταιρείας ορίστηκε η εταιρεία Greakero Consulting Ltd και γραμματέας η Hakamon Services Ltd. Λίγους μήνες αργότερα, στις 4 Ιουνίου του 2015, η B&T Properties Ltd προβαίνει στην αγορά ακινήτου από τους Έλληνες ενδιάμεσους έναντι του ποσού των 153.000 ευρώ. Πρόκειται για οικόπεδο έκτασης 1.332,00 τ.μ., στο οποίο βρίσκεται οικία 164,16 τ.μ., με ανεξάρτητο ισόγειο κτίσμα 47,78 τ.μ. στη θέση Καμαράκι, εντός του οικισμού Αλίντων Λέρου.

Η Β&Τ Properties Ltd συνεχίζει τις αγορές της στη Λέρο. Εντός του 2016, στην περιοχή Καμαράκι, η υπεράκτια εταιρεία αγοράζει οικόπεδο 2.386 τ.μ., έναντι 160.000 ευρώ. Επιπλέον, στις 16 Μαρτίου του 2017, η εταιρεία AT210 Properties Limited, συμφερόντων του ίδιου Τούρκου επιχειρηματία, η οποία ιδρύθηκε το 2016 με έδρα την Κύπρο, επενδύει το ποσό των 300.000 ευρώ για να αγοράσει έκταση λίγο μεγαλύτερη των επτά στρεμμάτων στο βόρειο μέρος του νησιού.

Το οικόπεδο έχει εμβαδόν τα 7.019,66 τ.μ. και βρίσκεται στη θέση Μπλεφούτι, πολύ κοντά στον Δημοτικό Αερολιμένα της Λέρου. Ακόμη, στις 29 Μαρτίου του 2016, ο 23χρονος τότε γιος του Τούρκου επιχειρηματία ιδρύει την εταιρεία D.T. Properties Ltd με έδρα την Κύπρο και αντικείμενο τις επενδυτικές εργασίες.

Διευθυντής της εταιρείας ορίζεται η Epssona Consultants Ltd και γραμματέας η Greakero Consulting Ltd. H D.T. Properties Ltd, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία, μέσω των Ελλήνων ενδιαμέσων, προχωρά στις 7 Σεπτεμβρίου του 2016 στην αγορά οικοπέδου έκτασης 1.932,25 τ.μ. που βρίσκεται και αυτό στη θέση Καμαράκι, εντός του οικισμού Αλίντων.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/tourkikh-eisbolh-sthn-lero-epicheirhmaties-mesw-offshore-agorasan-oikopeda#ixzz5hth94GzU

Exit mobile version