‘Με τη βοήθεια του Θεού, με πίστην εις τον τίμιον αγώνα μας, με τη συμπαράσταση ολόκληρου του ελληνισμού και με τη βοήθεια των Κυπρίων, αναλαμβάνομεν τον αγώνα δια την αποτίναξιν του Αγγλικού ζυγού, με σύνθημα εκείνο το οποίο μας κατέλειπαν οι πρόγονοι μας ως ιεράν παρακαταθήκην, <<Η ταν ή επί τας>>”.
Με την προκήρυξη αυτή ο ένδοξος Αρχηγός της Ε.Ο.Κ.Α Γρίβας Διγενής σήμανε την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα στα βουνά της Μεγαλονήσου, με αντικειμενικό σκοπό την άμεση απελευθέρωση της πατρίδος από τα δεσμά της αποικιοκρατίας και την ΕΝΩΣΗ με τη μητέρα ΕΛΛΑΣ.
Ο αγώνας που θα έδινε η Ε.Ο.Κ.Α δε θα ήταν εύκολος, αφού στηριζόταν μόνο στην εμπειρία και στις οργανωτικές ικανότητες πάνω στα στρατιωτικά θέματα που διέθετε ο Αρχηγός Διγενής. Στις 31 Μαρτίου, ώρα 12:30 αρχίζουν οι πρώτες εκρήξεις σε όλες τις πόλεις της Κύπρου. Ο Διγενής συντονίζει και οργανώνει τις ομάδες του περνώντας στην αντεπίθεση με τα πρώτα χτυπήματα σε αστυνομικά τμήματα και σπίτια Άγγλων. Ο αγώνας με τον καιρό κορυφώνεται και αποφασίζει να τον μεταφέρει στα βουνά, όπου και ξεκινάν οι προεργασίες και οι εκπαιδεύσεις των αντάρτικων ομάδων που έδωσαν έναν πιο έντονο και μυστικιστικό παλμό στον αγώνα. Έχοντας στο μυαλό τους ότι ο αγώνας αυτός έχει ιερό σκοπό και δεν υπάρχει επιστροφή εάν δεν κερδηθεί, τα αμούστακα, θαρραλέα παλικάρια της Ε.Ο.Κ.Α ασταμάτητα και οργανωμένα παίρνουν στα χέρια τους τα τουφέκια, βάζουν μπροστά το όνειρο της Λευτεριάς και φέρνουν τη μια ένδοξη νίκη μετά την άλλη. Επίσης, πρέπει να τονιστεί το πόσο σημαντική υπήρξε για αυτόν τον αγώνα η καθολική βοήθεια του Κυπριακού λαού, των μαθητών και των φοιτητών που παράτησαν τις σπουδές τους για να βοηθήσουν τον αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α.
Διαβάστε περισσότερα στην Αντεπίθεση