Σεβόμενο την βούληση του βρετανικού λαού για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το Brexit (Ιούνιος 2016) όλες οι προσπάθειες είτε για μια συγκαλυμμένη παραμονή είτε για την ακύρωση των διαδικασιών αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση απορρίπτονται συστηματικά από το Βρετανικό Κοινοβούλιο.
Στις 2 Απριλίου 2019 τα μέλη της Βρετανικής Βουλής απέρριψαν για ακόμη μια φορά οποιοδήποτε σχέδιο συγκαλυμμένης παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Για την ακρίβεια η σχετική ψηφοφορία αφορούσε τέσσερις προτάσεις που στην ουσία αποτελούσαν τρόπους παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι μεθόδους αποχώρησης όπως συνεχώς διατυμπανίζουν τα συστημικά νεοφιλελεύθερα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Συγκεκριμένα οι προτάσεις ήταν ως εξής:
1. Επιδίωξη μόνιμης τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ, που προφανώς δεν συμβαδίζει με το Brexit, αφού διατηρείται το προηγούμενο καθεστώς, απορρίφθηκε με 276 ψήφους κατά και 273 υπέρ.
2. Επιδίωξη δημιουργίας μιας κοινής αγοράς με την ΕΕ (σχέδιο Common Market 2.0), δηλαδή να γίνει η Βρετανία μέλος της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελευθέρων Συναλλαγών και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, απορρίφθηκε με 282 ψήφους κατά και 261 υπέρ.
3. Πρόταση για νέο δημοψήφισμα μετά την ψήφιση του Brexit από το Βρετανικό Κοινοβούλιο, μια στην ουσία πονηρή πρόταση, απορρίφθηκε με 292 ψήφους κατά και 280 υπέρ και τελικώς
4. Πρόταση για παράταση της διαδικασίας του Brexit ή ακόμη και αναστολή του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, δηλαδή να ακυρωθεί η αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ, απορρίφθηκε με 292 ψήφους κατά και 191 υπέρ.
Προφανώς το καθεστώς της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θέλει να συνεχίσει να ασκεί την εξουσία του πάνω στο Ηνωμένο Βασίλειο προσπαθεί να μεταβάλει τους όρους του Brexit ή να προσπαθήσει να προκαλέσει την αόριστη αναβολή ή ακύρωση του. Επιπροσθέτως οι προσπάθειες αυτές έχουν απτούς υποστηρικτές μέσα στο Συντηρητικό Κόμμα της Τερέζας Μέι, όπως τον αρμόδιο υπουργό για το Brexit, Στίβεν Μπάρκλεϊ, που επιμένει ότι «η μόνη επιλογή είναι να βρούμε έναν τρόπο μέσω του οποίου θα επιτρέπεται στο Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει από την ΕΕ με μια συμφωνία».
Γενικότερα το υπουργικό συμβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου θα συνεδριάσει την τρέχουσα εβδομάδα για να αποφασίσει το επόμενο βήμα. Όμως σε περίπτωση που έως την ερχόμενη Παρασκευή δεν έχει υπάρξει κάποια συμφωνία ή παράταση τότε το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι έτοιμο να αποχωρήσει από την ΕΕ στις επόμενες ημέρες.
Συμπερασματικά οι αρνητικές αποφάσεις του Βρετανικού Κοινοβουλίου για μια συμφωνία ή όπως αλλιώς είναι γνωστή ως “Soft Brexit”, αντανακλούν την γενικότερη επιθυμία του βρετανικού λαού για την πλήρη απαγκίστρωση του από την δυσμενή επιρροή της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε νευραλγικά σημεία της καθημερινής ζωής όπως η οικονομία, το νομοθετικό σύστημα και οι διεθνείς εμπορικές συναλλαγές.
Θεόδωρος Γ. Κωστής
Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/to-bretaniko-koinoboulio-sunechizei-na-aporriptei-kathe-senario-paramonhs-s#ixzz5k1Y8xhcR