Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Προβληματισμός για τα νεκρά δελφίνια στο Αιγαίο

Προβληματισμός για τα νεκρά δελφίνια στο Αιγαίο

Προβληματισμός για τα νεκρά δελφίνια στο Αιγαίο: Η υπεραλίευση, ο τουρισμός και οι ναυτικές ασκήσεις
Το 13ο κρούσμα νεκρού δελφινιού που ξεβράστηκε σε ακτή νησιού του Αιγαίου προκαλεί έντονο προβληματισμό στους αρμόδιους φορείς για τις αιτίες του φαινομένου και επιπτώσεις τους στο ευαίσθητο θαλάσσιο οικοσύστημα.

Όπως αναφέρει στην «Καθημερινή» η Αναστασία Μήλιου, υδροβιολόγος και διευθύντρια ερευνών του Ινστιτούτου Θαλάσσιας προστασίας «Αρχιπέλαγος», «πρόκειται για δελφίνια που δε φέρουν ίχνη ηθελημένης θανάτωσης ούτε κάποιας σοβαρής ασθένειας.
Στις περισσότερες περιπτώσεις ήταν νεαρά ζώα και τίποτε δε δικαιολογούσε τον πρόωρο θάνατό τους».
Ωστόσο, οι ερευνητές του «Αρχιπελάγους» έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένως για τις επιπτώσεις όχι μόνο της αύξησης του τουρισμού και της υπεραλίευσης αλλά και της υπερσυγκέντρωσης πολεμικών σκαφών στο Αιγαίο.
«Η αύξηση των εκβρασμών δελφινιών συμπίπτει χρονικά με τις εκτεταμένες ασκήσεις του τουρκικού πολεμικού ναυτικού που έγιναν το προηγούμενο διάστημα στο Αιγαίο. Ενώ και τα σημεία που βρέθηκαν στα νεκρά θηλαστικά, παραπέμπουν σε μεταφορά τους από τις περιοχές των ασκήσεων.
Συνεπώς, αν και απαιτείται χρόνος για να γίνουν οι απαραίτητες αναλύσεις, ώστε να προσδιοριστεί πιθανή σύνδεση των θανάτων των δελφινιών με τις τουρκικές ασκήσεις, δεν μπορεί να αγνοηθεί αυτή η πρωτόγνωρη πίεση που δέχονται τα θαλάσσια οικοσυστήματα», εξηγεί ο Θοδωρής Τσιμπίδης, διευθυντής του «Αρχιπελάγους» και σημειώνει:
«Στις συγκεκριμένες ασκήσεις, όπως ανακοίνωσε το τουρκικό πολεμικό ναυτικό, συμμετείχαν πάνω από 100 τουρκικά πολεμικά πλοία, ενώ υπήρξαν βολές με πραγματικά πυρά, καθώς και συνεχόμενη χρήση σόναρ, που προκαλεί έντονη υποβρύχια ηχορύπανση.
Πολυάριθμες διεθνείς επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει πως η ηχορύπανση από τις συγκεκριμένες συχνότητες των σόναρ του πολεμικού ναυτικού προκαλούν καταστρορικές συνέπειες στα θαλάσσια οικοσυστήματα, κυρίως τα θαλάσσια θηλαστικά, αλλά επηρεάζουν ακόμα και τα ψάρια και το ζωοπλαγκτόν.
Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, το Ινστιτούτο παρακολουθεί εδώ και δεκαετίες τα προβλήματα που προκαλούνται από τις στρατιωτικές ασκήσεις στο Αιγαίο και έχει παρέμβει στο παρελθόν για την διακοπή συγκεκριμένων ασκήσεων – που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων βομβαρδισμούς θαλάσσιων περιοχών.

www.bankingnews.gr

Exit mobile version