Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Στον αέρα τα ταμεία

Στον αέρα τα ταμεία

Λεηλάτησαν τα αποθεματικά των Ταμείων. Έκλεψαν τους κόπους δεκαετιών εκατομμυρίων εργαζομένων. Και που φεύγουν, το κακό έχει γίνει, και κανείς χλιαρός Νεοδημοκράτης δεν μπορεί να τα φέρει πίσω.

Μόνο φέτος η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα φορέσει «φέσι» που πλησιάζει το μισό δισ. ευρώ. Διότι πώς θα καλύψει την “τρύπα” που άφησε στα αποθεματικά του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών ο υπολογισμός (από την 1/1/2019) των εισφορών αλληλεγγύης συνταξιούχων επί των παλιών κύριων συντάξεων, όπως  προκύπτουν με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου;

Στελέχη των Ταμείων σημειώνουν ότι φέτος διαμορφώνονται συνθήκες ελλείμματος, και θα αναζητηθεί έκτακτη χρηματοδότηση για την κάλυψή του.

Όμως, το τελικό σχέδιο κρατικού Προϋπολογισμού του 2019 δεν προβλέπει την απώλεια εσόδων από τις εισφορές αλληλεγγύης συνταξιούχων, η οποία θα προκύψει από τον υπολογισμό τους επί των χαμηλότερων επαναϋπολογισθεισών κύριων συντάξεων.

Πληροφορίες αναφέρουν ακόμη πως οι “διαφορές” που προκύπτουν  ξεπερνούν τα 35 εκατ. ευρώ τον μήνα!

Ήδη στο πρώτο πεντάμηνο του 2019 καταγράφονται απώλειες άνω των 175 εκατ. ευρώ, ενώ έως τέλος του 2019 αναμένεται να υπερβούν τα 410 εκατ. ευρώ, ενώ η εκτέλεση του προϋπολογισμού του ασφαλιστικού υπερφορέα δείχνει έλλειμμα λόγω μείωσης των εσόδων από τρέχουσες και ληξιπρόθεσμες εισφορές.

Ειδικοί τονίζουν ότι αν δεν αντιστραφεί η κατάσταση έως τέλος του χρόνου, ο ΕΦΚΑ θα χρειαστεί έκτακτη χρηματοδότηση προκειμένου να καταβάλλει τις συντάξεις.

Όμως ο κρατικός Προϋπολογισμός του 2019 δεν προβλέπει ενίσχυση από το ΑΚΑΓΕ, αφού για φέτος προέβλεπε … πλεόνασμα, ενώ την ίδια ώρα το ίδιο το ΑΚΑΓΕ αναμένεται να εμφανίσει “τρύπα” 70% στον λογαριασμό από τον οποίο θα μπορούσε να αντλήσει κονδύλια για την κάλυψη ελλειμμάτων στον ΕΦΚΑ, και ο οποίος τροφοδοτείται από τις εισφορές αλληλεγγύης των συνταξιούχων. Με άλλα λόγια, αν δεν ανακάμψουν τους επόμενους μήνες τα έσοδα των Ταμείων από εισφορές, θα πρέπει το κράτος να κλείσει τις “τρύπες” του ΕΦΚΑ με έκτακτη κρατική χρηματοδότηση, με ρευστοποίηση ομολόγων, ή μήπως κάποιοι θα βάλουν και πάλι το χέρι βαθιά στις τσέπες των ασφαλισμένων;

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/ston-aera-ta-tameia#ixzz5tqpAAIWa

Exit mobile version