Τακτικός καθηγητής Γενικής Πολιτειολογίας και Συνταγματικού Δικαίου στην Πάντειο Ανώτατη Σχολή Πολιτικών Επιστημών Δημήτριος Σ. Βεζανής (1904-1968): “ … Έρχεται όμως τώρα το ζήτημα της σχέσεως του Κράτους προς το Έθνος.
Ποια είναι η σχέση του Κράτους προς το Έθνος; Τι είναι Έθνος; Και πώς οι δύο σχέσεις συνάπτονται ουσιαστικά μεταξύ τους; Ο λαός αποτελεί την βάση του Κράτους. Ο Κρατικός λαός. Το σύνολο των υπηκόων. Εδώ ακριβώς γεννάται η διαστολή της έννοιας του Έθνους από την έννοια του λαού. Έθνος σημαίνει ένα λαό, του οποίου τα μέλη έχουν μεταξύ τους ορισμένους δεσμούς, οι οποίοι είναι δεσμοί προερχόμενοι από κοινή καταγωγή πρώτον, δεύτερον από κοινή γλώσσα, τρίτον από κοινή θρησκεία, τέταρτον από κοινές παραδόσεις και το οποίο σύνολο, λόγω αυτής του της κοινωνικής υφής, έχει και αισθάνεται ορισμένη αποστολή, έχει και αισθάνεται ορισμένο προορισμό.
Άρα το Έθνος δεν είναι απλώς ένας λαός. Μπορεί να υπάρχει λαός, ο οποίος να μην είναι Έθνος. Το Έθνος αποτελεί ένα δεδομένο φύσεως προ – κρατικής προνομιακής, δηλαδή ο εθνικός δεσμός προϋπήρχε του Κράτους.”
Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/ethnos-shmainei-koinh-katagwgh#ixzz5uAbDm9kx