Φύσα μαΐστρο δροσερέ κι’ αέρα του πελάγου
να πας τα χαιρετίσματα ‘ς του Δράμαλη τη μάννα.
Της ‘Ρούμελης οι μπέηδες, του Δράμαλη οι αγάδες
‘ς το Δερβενάκι κείτονται, ‘ς το χώμα ξαπλωμένοι.
Στρώμά χουνε τη μαύρη γης, προσκέφαλο λιθάρια
και γι’ απανωσκεπάσματα του φεγγαριού τη λάμψη
26 Ιουλίου 1822 – Η μάχη στα Δερβενάκια και η σφαγή του Δράμαλη
Η σφαγή του Δράμαλη, όπως έμεινε στη λαϊκή ρήση, αναφέρεται στην κατανίκηση των οθωμανικών δυνάμεων υπό τον στρατηγό Μαχμούτ Δράμαλη Πασά. Πάνω από 30.000 ήταν οι στρατιώτες που κινητοποίησε ο Δράμαλης προκειμένου να καταπνίξει την Εθνεγερσία των επαναστατημένων Ελλήνων. Κινούμενος προς τα Δερβενάκια, βρέθηκε αντιμέτωπος με τους επαναστατημένους Έλληνες, 1500 εκ των οποίων είχαν παραταχθεί υπό τον Αντώνη Κολοκοτρώνη, ενώ υπό τον Πλαπούτα βρίσκονταν 800 άντρες και οι Νικηταράς και Παπαφλέσσας ηγούνταν έτερης δύναμης 800 ανδρών.
Οι Τούρκοι εισερχόμενοι στο στενό πέρασμα, δέχτηκαν τα πυρά των Ελλήνων και οπισθοχώρησαν με τεράστιες απώλειες που έπληξαν το ηθικό τους.
Το μεσημέρι οι Νικηταράς και Παπαφλέσσας ειδοποιήθηκαν με σήματα καπνού, όπως έπρατταν οι πρόγονοι μας με τις φρυκτωρίες, ότι ο Δράμαλης κινείται με κατεύθυνση προς τα Δερβενάκια. Πραγματοποιώντας τιτάνια προσπάθεια προφταίνουν τον κύριο όγκο του σώματος και επιτίθενται στους τούρκους που βρέθηκαν να βάλλονται από δυο κατευθύνσεις, ανατολικά από το σώμα Νικηταρά/Παπαφλέσσα και δυτικά από ομάδες του σώματος Α. Κολοκοτρώνη.
Στο τέλος της μάχης, αργά την νύχτα, οι δυνάμεις των τούρκων έχουν υποστεί τρομακτικές απώλειες και υπολογίζεται ότι αγγίζουν τις 3000 στρατιώτες. Η σφαγή του Δράμαλη είναι πλέον γεγονός.
Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/26-iouliou-1822-h-machh-sta-derbenakia-kai-h-sfagh-tou-dramalh#ixzz5upmO69pS