Στις στιγμές δόξας που έγραψε ο ηρωικός Ελληνικός Στρατός με την γενναιότητα και την ικανή διοίκηση που τον απάρτιζε, χρωστάει η ελληνική Ιστορία την συνθήκη των Σεβρών, η οποία υπεγράφη σε προάστιο του Παρισίου (Σεβρ) της Γαλλίας, την επαύριο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η Ελλάς δεν βρίσκεται απλά στο πλευρό των νικητών, αλλά είναι η ίδια νικητής και σε μεγάλο βαθμό ρυθμιστής της κατάστασης στην Χερσόνησο του Αίμου. Η παραπαίουσα οθωμανική αυτοκρατορία διαλύεται και παραδίδει εδάφη, που αδίκως κατείχε, στα συμμαχικά έθνη που την κατανίκησαν. Σύμφωνα με την Συνθήκη, η Οθωμανική Αυτοκρατορία παρέδιδε την Μεσοποταμία, την Παλαιστίνη και την Υπεριορδανία στην Βρετανία , τη Συρία και τον Λίβανο στη Γαλλία. Μέρος της σημερινής Σαουδικής Αραβίας καθώς και το Κουρδιστάν και η Αρμενία κηρύσσονταν πλέον ανεξάρτητα κράτη. Αξιοσημείωτο είναι ότι ουσιαστικά η οθωμανική αυτοκρατορία πλέον είχε απολέσει τα 4/5 των εδαφών της.
Ιδιαίτερη σημασία όμως παρουσίαζαν οι εδαφικές ωφέλειες για την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, της παραχωρούνταν τα νησιά Ίμβρος και Τένεδος και η ανατολική Θράκη μέχρι σχεδόν την Κωνσταντινούπολη. Η περιοχή της Σμύρνης περιήλθε στην διοίκηση της Ελλάδας με Έλληνα Αρμοστή και μετά από πέντε έτη διοίκησης θα πραγματοποιούνταν δημοψήφισμα, ώστε από το αποτέλεσμα αυτού να κριθεί αν θα υπήρχε και επίσημα προσάρτηση στο ελληνικό κράτος. Η Βόρεια Ήπειρος ενσωματωνόταν στην Ελλάδα με το μυστικό Σύμφωνο Βενιζέλου – Τιττόνι και η Ιταλία παραχωρούσε τα Δωδεκάνησα στην Ελλάδα.
Παράλληλα, επιτρεπόταν η ελεύθερη ναυσιπλοΐα στα Στενά των Δαρδανελίων και του Βοσπόρου ενώ προβλεπόταν πλήρης προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων που διέμεναν σε εδάφη της υπό διάλυση οθωμανικής αυτοκρατορίας, η οποία ως Ευρωπαϊκό έδαφος πλέον κατείχε μόνο την Κωνσταντινούπολη.
Αυτή η εξαιρετικά προσοδοφόρα συνθήκη, η οποία υπεγράφη με το αίμα των αγέρωχων Ελλήνων πολεμιστών, περιέπεσε σε αχρηστία, καθώς πλήθος συμφερόντων, συγκυριών, εσφαλμένων διπλωματικών και πολιτικών κινήσεων, οδήγησαν στο να μην εφαρμοστεί και να ξεχαστεί το αίμα που χύθηκε για την απελευθέρωση των προαιώνιων ελληνικών πατρίδων.
Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/28-iouliou-1920-ypografh-ths-sunthhkhs-twn-sebrwn#ixzz5v19veENg