Site icon ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

29 ΙΟΥΛΙΟΥ – Η μάχη του Κλειδίου

29 ΙΟΥΛΙΟΥ - Η μάχη του Κλειδίου

Συντριβή των Βουλγάρων από τον Βασίλειο τον Β’ τον Βουλγαροκτόνο

Στις 29 Ιουλίου 1014 μ.Χ. πραγματοποιήθηκε μεταξύ της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και του Βουλγαρικού κράτους η μάχη του Κλειδίου, ως η κορυφαία στιγμή της  πεντηκονταετούς διαμάχης μεταξύ του Βασιλείου Β’ του Βουλγαροκτόνου και του  Σαμουὴλ της Βουλγαρίας. Η μάχη τελείωσε με νίκη των Βυζαντινών και συνετέλεσε στην καταστροφή της βουλγαρικής αυτοκρατορίας.

Παρά τις ισχυρές οχυρώσεις και τις τάφρους κατά μήκος των συνοριακών γραμμών που πραγματοποιήθηκαν με πρωτοβουλία του Σαμουήλ καθώς και την ισχυρή στρατιωτική παρουσία βουλγαρικών στρατευμάτων, οι Βυζαντινοί κατόρθωσαν να περάσουν από την Κωνσταντινούπολη στην Κομοτηνή, την Δράμα και τις Σέρρες φτάνοντας στο Κλειδί και σκοτώνοντας την εκεί βουλγαρική φρουρά σχεδόν στο σύνολό της. Βουλγαρικές δυνάμεις έφτασαν στην Νεστορίτσα και από εκεί στην Θεσσαλονίκη αλλά κατατροπώθηκαν από τους Βυζαντινούς.

Στους Βούλγαρους στρατιώτες που αιχμαλωτίστηκαν επιβλήθηκε η ποινή της τύφλωσης με διαταγή του Βασιλείου Β’. Ο αριθμός τους παρουσιάζει αυξομείωση στην βιβλιογραφία. Ο πιο εντυπωσιακός είναι αυτός που μιλάει για 15.000. Ο Σαμουήλ ναι μεν επέζησε από την ολέθρια συντριβή του βουλγαρικού στρατού αλλά πέθανε  λίγο αργότερα από καρδιακή ανεπάρκεια. Σύμφωνα με τους μελετητές, δεν άντεξε όταν είδε τους τυφλούς στρατιώτες του. Η Βουλγαρία τελικά κατέληξε θέμα του Βυζαντίου.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/29-iouliou-h-machh-tou-kleidiou#ixzz5v9cMQErw

Exit mobile version